Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - občanský sektor
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Loni ve světě zemřelo nejvíce novinářů za posledních 10 let

4. 1. 2006
Robert Břešťan [BBC] -


Při výkonu svého povolání v roce 2005 zemřelo celkem 63 novinářů a 5 jejich asistentů, tedy nejvíce za poslední desetiletí. Nejnebezpečnější zemí pro novináře nadále zůstává Irák, kde bylo loni zabito 29 žurnalistů a jejich pomocníků. V čele žebříčku zemí, kde je nejvíce novinářů vězněno, je Čína, pak následuje Kuba a Etiopie. Nepál zase vévodí zemím s nejtvrdší cenzurou.

Píše o tom britský deník Guardian s odvoláním na výroční zprávu pařížské organizace Reportéři bez hranic.

Kybernetický disent

Od začátku války v Iráku v březnu roku 2003 bylo v této zemi zabito 76 novinářů a jejich tlumočníků či řidičů. Naprostá většina z nich po útocích iráckých ozbrojenců. Odpovědnost za tři z obětí jsou však připisovány americké armádě. Druhou zemí s největším počtem zabitých novinářů jsou Filipíny.

Nejméně dva novináři zemřeli v Afghánistánu, Bangladéši, na Haiti, v Rusku, Somálsku a na Srí Lance. V Mexiku byli zavražděni dva investigativní reportéři, kteří psali o obchodech s drogami. Fyzické útoky na novináře organizace zjistila například v Nigérii a Peru. Na padesát útoků po celém světě mají prý na svědomí policisté, příslušníci armády či stoupenci místních politiků.

S 32 vězněnými žurnalisty je na prvním místě "ve své kategorii" Čína. Zpráva hovoří i o takzvaných "kybernetických disidentech": 62 lidí je za mřížemi za publikaci nezávislých informací prostřednictvím webových stránek a blogů. Po celém světě je vězněno 807 novinářů.

Horší než Vietnam

Počet mrtvých pracovníků v médiích je nejvyšší od roku 1995, kdy jich zemřelo 65, z toho jen v Alžírsku 22. V Iráku bylo podle Guardianu dosud zabito víc novinářů než ve válce ve Vietnamu v letech 1955 - 1975. Průzkum Reportérů bez hranic zdůrazňuje, že volby obecně vedou k většímu počtu útoků na novináře. Například volby v Egyptě či Ázerbajdžánu provázely desítky útoků na reportéry.

V blokování přístupu na internet vede Írán a Tunisko. Prvně jmenovaná země zadržuje největší počet bloggerů.

Zpráva Reportérů bez hranic je však v rozporu s nedávnými informacemi newyorského Výboru na ochranu novinářů (CPJ). Ten vydal zprávu, podle níž v roce 2005 zemřelo 47 žurnalistů. Pařížská organizace rozdíl vysvětluje jinou metodikou. A sice tím, že do statistik řadí všechny informace o zabitých novinářích, které považuje za autentické.

Robert Břešťan

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


-
Informační partneři Zpravodajství ECN
Související odkazy
  • Reporters sans frontières
  • -

    Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
    Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
    Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz