Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Kuřáci přestaňte kouřit, vyzývají studenti medicíny

10. 3. 2003 - PRAHA [Radio Praha]

V tomto týdnu navštíví pět velkých českých měst protikuřácké týmy. Centry měst budou procházet průvody mediků, které budou provázet postavy 2,5 metru vysokých Cigareťáků v kostýmech ve tvaru cigarety. Studenti budou přesvědčovat kuřáky, aby se pokusili zbavit své závislosti. Akci, která je součástí projektu Jeden rok správné volby připravila Česká koalice proti tabáku. ČTK to řekla její předsedkyně Kateřina Langrová.

Prvním z měst správné volby bude v pondělí Plzeň. V dalších dnech budou do pátku následovat Hradec Králové, Liberec, České Budějovice a Praha.

Týmy budou hovořit na ulici s náhodnými kuřáky a seznamovat je se škodlivými účinky kouření. "Oslovíme kuřáky a nabídneme jim informace o podstatě závislosti na tabáku, o zdravotních důsledcích kouření a především jim nabídneme pomoc při zanechávání kouření," řekla Langrová.

Přestat kouřit znamená pro kuřáka velké úsilí. V nelehkém období odvykání kouření mu však mohou pomoci nejen rady odborníků nebo zkušenosti přátel, ale také farmakologická léčba, která potlačí abstinenční příznaky. Preparáty náhradní terapie nikotinem jsou volně prodejné v lékárnách. Podle Langrové tři ze čtyř kuřáků chtějí přestat kouřit, jen k tomu nemají dostatečnou motivaci, příležitostí nebo neví, kam hledat radu.

Podle kardiologa Jaromíra Hradce je kouření hlavním ovlivnitelným rizikovým faktorem srdečně-cévního onemocnění, která jsou příčinou více než poloviny úmrtí. Počet vykouřených cigaret významně ovlivňuje také vznik rakoviny. Podle Evy Sedláčkové z Onkologické společnosti je v České republice hlášeno ročně 60.000 nových případů zhoubných nádorů, třetina z nich je důsledkem kouření.

V Česku kouří téměř 30 procent dospělých a pětina patnáctiletých. Ministerstvo zdravotnictví proto chce zákonem omezit dostupnost tabáku. Cigarety by měly být v prodeji jen ve specializovaných prodejnách, na čerpacích stanicích a v ubytovacích zařízeních, kde nebydlí děti. Prodejní automaty by měly být jen tam, kam nesmějí osoby mladší 18 let. Zakázán by měl být prodej kusový prodej cigaret. Ministerstvo chce také výrazně omezit kouření na veřejných místech, mimo jiné v čekárnách a přístřešcích zastávek veřejné i městské dopravy.


DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související články

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz