Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - kultura
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > komentáře
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Projekt 100 zamířil do neklidných vod revolty a protestu

11. 1. 2006 -, Econnect

Krátký snímek s environmentální tematikou Muž, který sázel stromy a legendární němý film Křižník Potěmkin zahájí dnes večer 12. ročník přehlídky nekomerční kinematografie Projekt 100 v pražském kině Světozor. Festival dává každoročně příležitost shlédnout deset nejvýznamnějších děl světové a naší kinematografie a také zajímavé současné snímky. Součástí letošní přehlídky budou i projekce krátkých kanadských animovaných filmů.

„Mottem letošní přehlídky je revolta a revoluce, takže jsme vybrali tomu obsahově odpovídající snímky. Většinu snímků jsme divácky otestovali na loňské letní filmové škole, která proběhla v podobném duchu. Jako obvykle se budeme snažit celou kolekci zpřístupnit divákům i po skončení přehlídky,“ řekl organizátor a zakladatel Projektu 100 Jiří Králík.

Přehlídku „filmového disentu“ otevře slavný film Křižník Potěmkin ruského režiséra Sergeje Ejznštejna. Snímek pojednává o vzpouře, která propukla v Oděse v roce 1905 a byla krvavě potlačena. Dalším slavným filmem je existenciální krimi U konce s dechem francouzského režiséra Jean-Luc Godarda, které na přelomu padesátých a šedesátých let zahájilo nástup cinema verité a filmové nové vlny.

Film Kdyby...britského režiséra Lindsay Andersona je symbolickým ztvárněním sociálních nepokojů a projevů kontrakultury v šedesátých letech. Přestože snímek balancuje na hraně svojí obhajobou násilí a romantickým gestem vzdoru, jedná se o klasické dílo dokumentující dobu, ve které krystalizovalo hnutí za lidská práva, evironmentalismus a další progresivní společenské proudy.

Vizuálně atraktivní snímek se sociálním podtextem představuje snímek THX 1138 režiséra George Lucase. Tato temná sci-fi o beznadějném životě v budoucnosti odkazuje na antiutopie Aldouse Huxhleyho či George Orwella. Současnou světovou kinematografii zastupuje např. film Waltera Sallese Motocyklové deníka. Snímek v žánru road movie je obrazem života mladého studenta medicína Ernesta „Che“ Guevary, který se později stal kontroverzní ikonou boje za sociální spravedlnost.

Filmovou přehlídku budou doprovázet projekce krátkometrážních animovaných snímků kanadské provenience. „Přehlídka kanadské filmové tvorby se poprvé uskutečnila loni na festivalu v Karlových Varech, nyní budou moci diváci shlédnout nejzajímavější krátké animované snímky, které jsou specifické pro kanadskou kinematografii. Jsme rádi, že zde můžeme uvést snímek Muž, který sázel stromy, který vypráví o vztahu k přírodě a environmentální krizi, což bylo třeba nedávno námětem konference o klimatu v Montrealu,“ prohlásil kanadský velvyslanec J. E. Bruce Jutzi.

Projekt 100 založil Jiří Králík v roce 1995, přičemž hlavním impulsem byla snaha obohatit zužující se nabídku filmových klubů a běžné filmové distribuce. Jen v českých kinech se za celou historii projektu uskutečnilo takřka 10 tisíc filmových představení, která navštívilo skoro 570 tisíc diváků. Nedílnou součástí projektu je i vydávání a distribuce Filmových listů, které obsahují originální recenze našich nejvýznamnějších filmových kritiků.

V rámci Projektu 100 vznikl i první český projekt všeobecné filmové výchovy – projekt FILM A ŠKOLA. V současné době je výběr filmů do Projektu 100 výrazně ovlivněn potřebami právě tohoto projektu filmové výchovy, proto tedy převažují filmy ze Zlatého fondu světové i domácí kinematografie.

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

O Autorech

Tomáš Tetiva

Autor je redaktorem Econnectu. Zaměřuje se na oblast kultury, globalizace a zodpovědnosti korporací.

KORMIDLO - katalog odkazů občanské společnosti

www.kormidlo.cz * Lidská práva * Sociální rozvoj a pomoc * Životní prostředí * Globalizace a udržitelný rozvoj * Kultura * Lidé a společnost * Neziskový sektor
www.kormidlo.cz

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz