Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Hic Sunt Leones – bezdomovci budou hrát v Roxy divadlo

12. 1. 2006 - PRAHA [Econnect]

Druhý ročník mezinárodní přehlídky bezdomoveckých divadel HIC SUNT LEONES 2005 se uskuteční tento pátek a sobotu v NoD Roxy. Dvoudenního programu letošního ročníku se zúčastní bezdomovecké divadelní soubory Ratten 07 z Berlína, Obdach-Fertig-Los z Hamburku, Nota Bene z Bratislavy a hostitelské divadlo Ježek a čížek. Součástí přehlídky bude také vystoupení kapely Ahmed má hlad s temperamentní balkánskou dechovku.

„Bezdomovecká image ve společnosti je poměrně špatná, chceme je proto ukázat v jiném světle jako lidi, kteří nemusí být nutně špinaví a být přítěží pro společnost. Díky hraní v divadle naši klienti získávají novou identitu a zároveň zkušenost, že mohou vyplnit svůj volný čas kreativní prací a nikoliv žebrotou,“ uvedl Alexandr Budka, který pro divadlo Ježek a čížek zajišťuje kontakt s médii.

Festival HIC SUNT LEONES je putovní přehlídkou, která má svůj vrchol v Praze. V rámci letošního ročníku realizuje soubor Ježek a čížek společně s berlínským ansámblem Ratten 07 paralelní inscenaci Hauptmannových Tkalců. Českoněmecká premiéra se uskutečnila 17. prosince 2005 v kulturním prostoru na Warschauer Strasse v Berlíně, další společné provedení proběhne v rámci festivalu v pražském NoD – Roxy v sobotu 14. ledna 2006.

„Pracovat s bezdomovci jako herci je zároveň prokletí a výhoda. Je to obtížné, protože obsazení souboru se neustále mění, ale na druhou stranu je představení zase pořád živé. Není to továrna na umění a nikdo zde není kvůli penězům. Tvar představení se musí stále hledat, ale občas se povede doslova zázrak,“ popsal práci s divadelním souborem režisér Miroslav Drábek.

„Na naše představení se také přišli podívat někteří profesionální herci a ohlas z jejich strany byl pozitivní. Pozvali nás do Činoherního studia v Ústí nad Labem, kde se hrála jedna divadelní hra. V současnosti připravujeme třeba společný projekt s Miroslavem Bambuškem, který je nositelem Ceny Alfréda Radoka.“

Festival navazuje na loňské, divácky úspěšné divadelní a hudební vystoupení bezdomovců z Prahy, Berlína a Kolína nad Rýnem, která se uskutečnila v divadelním prostoru NoD a v hale Hlavního nádraží.

"Kontakt s bezdomovci zajišťují terénní pracovníci, kteří chodí třeba na Hlavní nádraží a nabízí potenciálním klientům možnost přijít do divadla. Nejedná se ale o jednosměrně zacílený sociální program, snažíme se vybudovat celý komplex služeb, včetně např. arteterapie a dalších aktivit. Smyslem je aby klient převzal zodpovědnost za svůj život."

"Jeden z našich hlavních herců ještě před rokem spal ve vagónu. Dnes pracuje jako zaměstnanec pečovatelské služby a pomáhá se starat o druhé lidi. Podobných případů, kdy se bezdomovci prostřednictvím seberealizace v divadle postupně integrují do společnosti, je více," uvedl výkonný ředitel souboru Jakub Balabán.

Možnost podílet se na práci divadelního souboru oceňují také samotní bezdomovci. "Když jsem začal zkoušet s divadlem, byla to pro mne velká životní změna. Nikdy předtím jsem nic podobného nedělal. Začal jsem chodit i na představení jiných souborů, zajímají mne především menší, poloprofesionální divadla," řekl Laco Rapan, který se souborem hraje zhruba 5 let.

Divadlo Ježek a čížek existuje od roku 2000. Projekt původně vznikl jako volnočasová aktivita prodejců časopisu Patron (dnes Nový Prostor) a postupně přerostl ve stálý divadelní soubor. Za dobu existence prošlo souborem zhruba přes 200 klientů – herců. Bezdomovci nastudovali 8 inscenací a sehráli přes 120 představení.

Divadelní projekt Nota bene funguje v Bratislavě druhým rokem. Někteří herci jsou prodejci pouličního časopisu Nota bene, který dává lidem bez domova šanci pomoci si sami.

Obdach-Fertig-Los existuje v Hamburku již jedenáct let. Jméno souboru se dá přeložit dvěma různými způsoby. Když je někdo bez domova = obdach-los, je hotový, vyřízený = fertig. Anebo naopak jako: Pozor! Přístřeší! = Obdach! Připraveni? = Fertig? Start = Los! Divadelní zkoušku mají Obdach-Fertig-Los každý čvrtek. Když se náhodou objeví někdo nový, nikdy se ho neptají, kdo je a odkud přichází, nýbrž vždy nejdřív: Nedáš si kafe?

Ratten 07, tedy Krysy 07 hrají již třináct let na scéně berlínské Volksbühne, za tu dobu inspirovaly mnoho podobných projektů po celém světě a vytvožily třicet šest divadelních produkcí. Jejich sídlem je squatt a alternativní prostor poblíž Warschauer Strasse.


Tomáš Tetiva

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


KORMIDLO - katalog odkazů občanské společnosti

www.kormidlo.cz * Lidská práva * Sociální rozvoj a pomoc * Životní prostředí * Globalizace a udržitelný rozvoj * Kultura * Lidé a společnost * Neziskový sektor
www.kormidlo.cz

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz