Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - regionální rozvoj
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

České nevládní organizace žádají ochranu práv civilistů v Iráku, pokračují protiválečné demonstrace

20. 3. 2003
Jana Sobotková [Econnect] -


Vláda České republiky ani Poslanecká sněmovna by neměly dopustit, aby se české jednotky účastnily války, přinejmenším do té doby, než bude tato podmínka splněna; zároveň by se vláda a sněmovna měly výslovně postavit proti válce v Iráku bez zřetelného mandátu daného novou rezolucí Rady bezpečnosti OSN. Takové je stanovisko šestnácti českých neziskových organizací, vydané v den zahájení války proti Iráku. Současně se zintenzivnily protiválečné demonstrace a objevují se výzvy ke stávkám a bojkotu produktů americké ekonomiky. Amnesty International krátce před zahájením války varovala před humanitární katastrofou.

"Nemáme iluze o Saddámu Husajnovi. Krutost jeho režimu hravě překonává vše, co naše země zažila po roce 1948. Diktátor, který neváhal vyhubit celé město nervovým plynem a mučí či vraždí kohokoli včetně členů vlastní rodiny, musí být odstraněn," píše se v prohlášení, ke kterému se připojila sdružení ADRA, CALLA – sdružení pro záchranu prostředí, Centrum pro komunitní práci, EkoWATT, Ekumenická akademie, Hnutí DUHA, Liga lidských práv, Mládež pro interkulturní porozumění, Most pro lidská práva, Poradna pro integraci, Profem, ROSA, Společnost pro studia člověka, Společnost pro zvířata, Terrigenia a Ženy bez násilí.

Signatáři jsou si vědomi nevypočitatelnosti Saddáma Huasjna, který se "podle potřeby stává arabským nacionalistou, sovětským satelitem, americkým spojencem a nyní hraje na islámskou notu", a souhlasí s nutností zabránění zneužití zbraní hromadného ničení iráckým diktátorem. Zároveň ale upozorňují na to, že ač lidé ve světě se mohou stát oběťmi v případě, že vůči nim budou použity zbraně hromadného ničení, Iráčané jeho oběťmi už jsou a válka jejich postavení ještě zhorší. Tím, kdo bude válečným konfliktem strádat nejvíc, budou nikoli reprezentanti diktátorského režimu, ale civilisté. "Společně s několika miliony našich spoluobčanů se nedomníváme, že k válečnému řešení nastal čas. Vojenský zásah v tuto chvíli nepomůže ušetřit akutně ohrožené životy civilistů, naopak hrozí, že tyto životy budou promarněny," uvádí se ve stanovisku. To mimo jiné oceňuje fakt, že Poslanecká sněmovna dosud vyžadovala výslovný souhlas Rady bezpečnosti s útokem – pod prohlášením podepsané nevládní organizace jej považují za nezbytný, neboť jednostranná intervence by znamenala nebezpečný precedens.

Proti válce v ulicích i v obchodech

Skupinky aktivistů Iniciativy proti válce vyrazily do pražských ulic v pět hodin ráno, několik hodin po oznámení zahájení války. Aktivisté polepili frekventovaná místa po celé Praze plakáty s fotografiemi iráckých mužů, žen a dětí, které doplňoval text "Vidíte nás poprvé a možná naposled - válka v Iráku začíná!" Ve spolupráci s horolezci vyvěsili transparent "Ne válce!" na Nuselském mostě, kde byl nápis umístěn až do zásahu policistů zhruba pětačtyřicet minut. Do zásahu policistů visel tři čtvrtě hodiny. Po Praze jezdí automobily avízující dnešní protiválečnou demonstraci, která bude zahájena v 18.00 v horní části Václavského náměstí. Na demonstraci se shromáždí na dvě desítky organizací. "Přineste s sebou svíčky," apelují organizátoři na veřejnost. Po skončení shromáždění je plánován pochod k americké ambasádě, kde se odehrají protiválečné happeningy, a poté k budově parlamentu. Někteří aktivisté jsou odhodláni před parlamentem přenocovat.

Protest proti válce však nabývá mnoha dalších podob – kromě prohlášení nevládních organizací české vládě a pouličních demonstrací se objevují výzvy k protestům na poli ekonomiky. Iniciativa Nikoliv naším jménem vyhlašuje až do konce roku 2010 bojkot na řadu amerických výrobků – textil, oděvy, léky a potravinové doplňky, auta a potraviny (s výjimkou náhrad za mateřské mléko a léky proti AIDS, cukrovce a rakovině) a tyto výrobky vyráběné v americké licenci. "Pokud tyto výrobky budou nadále nakupovat obchodní organizace, je věcí každého občana a jeho cti, zda je bude nakupovat i on sám. Přestaňme nakupovat americké dolary a platit jimi. Nekupujme americké akcie a nakoupených se urychleně zbavme. Nenavštěvujme USA," říká koordinátor výzvy Nikoliv naším jménem Darius Nosreti.

Iniciativa také vyzývá k setkávání se svíčkami na náměstích každý den vpodvečer, a to až do definitivního odvolání útoku nebo podpory české vlády. Lidé také mohou vystavit zapálenou svíčku za oknem svého bytu. Iniciativa též upozorňuje na možnost připojení se k občanskému sdružení Y-klub, z jehož členských příspěvků bude založena nadace na pomoc postiženým dětem z Iráku, Afghánistánu, Indie a Íránu.

Amnesty International: válka může přinést humanitární katastrofu

Obavu, že jednou z prvních obětí jakékoliv války v Iráku budou lidská práva, vyslovila krátce před zahájením konfliktu mezinárodní lidskoprávní organizace Amnesty International (AI). Česká pobočka této organizace požaduje po vládě České republiky veřejný závazek, že prostřednictvím svých zástupců v OSN a ostatních mezinárodních politických a vojenských organizacích bude po všech stranách zúčastněných v nynějším konfliktu požadovat dodržování desatero pravidel, která by měla zajistit ochranu práv civilistů. AI požaduje zaprvé důslednou ochranu civilního obyvatelstva tak, jak to ukládá mezinárodní humanitární právo, dále upustit od použití zbraní, které zasahují nerozlišeně příslušníky ozbrojených sil i civilisty a nakládat se zadrženými civilními osobami spravedlivě a humánně.

Podle AI je také nutné chránit práva příslušníků ozbrojených složek, dbát na to, aby bezpečnost a humanitární potřeby iráckého obyvatelstva byly plně zajištěny a kromě toho chránit uprchlíky uvnitř i vně Iráku a poskytovat jim náležitou pomoc. Za nezbytnost organizace považuje zajištění souzení původců zločinů podle mezinárodního práva a závazek, že případy porušení Ženevských konvencí budou vyšetřeny Mezinárodní humanitární vyšetřovací komisí. Amnesty upozorňuje na nutnost podpořit a napomáhat rozmístění pozorovatelů monitorujících dodržování lidských práv v Iráku, jakmile to bezpečnostní situace dovolí; konečně desátým bodem je upozornění na nutnost podpory OSN v její práci na poli humanitárním a lidskoprávním.

Amnesty International před zahájením války zaslala dopis vládám Spojených států, Velké Británie a Španělska, které veřejně deklarovaly záměr zahájit vojenskou akci proti Iráku. V dopise AI požaduje, aby během války byly dodrženy všechny závazky plynoucí z mezinárodní legislativy upravující oblast lidských práv a humanitárního práva. Ti, kdo vedou válku proti Iráku, nesou podle Amnesty za zajištění úplného dodržení lidských práv a humanitárního práva obzvláštní zodpovědnost. Se stejným požadavkem se organizace obrátila i na vládu Iráku, která je rovněž povinna splnit své mezinárodní závazky.

Jana Sobotková

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

21. 3. 2003
21. 3. 2003
21. 3. 2003
Proč?dotaz
21. 3. 2003
27. 3. 2003

-
Přečtěte si Tiskové zprávy NNO
Tiskové zprávy nevládních organizací vystavujeme bezprostředně po jejich zveřejnění. Najdete je zde.
Pošlete nám ke zveřejnění i Vaše tiskové zprávy.
Aktuální PETICE v sociální oblasti a lidských právech
ke kterým se můžete připojit
Stránky organizací a hnutí z oblasti lidských práv hostujících na serveru Econnectu
Most pro lidská práva
Nesehnutí
Konsorcium organizací zabývajících se uprchlíky
Terezínská iniciativa
Tolerance
Běloruské fórum "Obrození"
Osvětový a vzdělávací spolek Skaryna
Lungta
Nadační fond Potala
Nadační fond obětem holocaustu
Profem
Ateliér práv
e-Law - Auxilium legis
IT právo

O Autorech

Jana Sobotková

Autorka je redaktorkou Econnectu pro lidská práva, sociální oblast a gender.

-

Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz