Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - občanský sektor
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Společnost Člověk v tísni a sdružení Adra vyhlásily veřejné sbírky na pomoc obětem války v Iráku

21. 3. 2003
Petra Kolínská [ Econnect] -


Obecně prospěšná společnost Člověk v tísni vyhlásila veřejnou sbírku SOS Irák. Finanční prostředky, které je možné posílat na číslo účtu: 888 111 888 / 0300, budou použity na pomoc obyvatelům Iráku po skončení první fáze vojenského zásahu. Člověk v tísni s výjimkou konkrétních příspěvků velkých firem nepřijímá věcné dary.

„Považujeme za nejvhodnější soustředit se po ukončení první fáze útoku na práci přímo v Iráku. Uvažujeme o pomoci při obnovování zničených či dlouhodobě zanedbaných nemocnic a škol a dalších institucí veřejného zájmu. S tímto typem práce máme dlouholetou zkušenost a považujeme ji za jednu z nejpotřebnějších v poválečném období,“ uvedl Igor Blaževič ze společnosti Člověk v tísni.

Společnost v tuto chvíli neplánuje pracovat v uprchlických táborech, které by mohly vzniknout mimo Irák. „Momentálně není jasné, jestli opravdu opustí území Iráku větší množství uprchlíků a ani směr jejich případného útěku. V případě vypuknutí vážné humanitární katastrofy, vyvolané masivním pohybem civilních obyvatel, jsme ale připraveni poskytovat i základní humanitární pomoc,“ vysvětlil Blaževič. „Samozřejmě budeme potřebovat určitý čas na shromáždění alespoň základních finančních prostředků, které nám umožní začít pracovat v regionu,“ dodal Igor Blaževič.

Humanitární pomoc organizuje také sdružení ADRA

ADRA Česká republika bude realizovat svou pomoc v oblasti prostřednictvím několika subjektů. ADRA Turecko, která byla zřízena v roce 1998 při velkém zemětřesení, požádala o konkrétní materiální pomoc ( potraviny, přikrývky, léky, stany, hygienické prostředky apod.). Tato pomoc je určená iráckým uprchlíkům, jejichž příval turecká strana v těchto dnech očekává.

Plán konkrétní pomoci se každou minutou upřesňuje na základě potřeb jednotlivých subjektů. S největší pravděpodobností ADRA Česká republika poveze 3 kamióny humanitární pomoci do Turecka. Náklad Adry by měl být dopraven až k turecko-iráckým hranicím do města Silope, ve kterém českou humanitární výpravu bude očekávat jeho švýcarsko-rumunské vedení. O konkrétním místě, kam pojede vládní pomoc jak české tak slovenské strany, ADRA ČR ještě nemá podrobné informace.

V této souvislosti ADRA ČR vyhlásila veřejnou finanční sbírku na pomoc iráckým uprchlíkům v Turecku, s číslem účtu 24 44 24 44 24 / 0300 v.s. 900. Adra žádá o pomoc také firmy, které by mohly podpořit humanitární pomoc v oblasti potravin, léků, hygienických potřeb, přikrývek, kuchyňského nádobí a stanů.

Petra Kolínská

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


-

O Autorech

Petra Kolínská

šéfredaktorka zpravodajství ECN

-

Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz