Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - regionální rozvoj
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Březen měsíc internetu v knihovnách Českých Budějovic a Sokolovska

24. 3. 2003
Markéta ŠubrtováPetr Krása [Econnect] -


Březen a internetové nabídky knihoven na Sokolovsku

Jak probíhá Březen - měsíc internetu na Sokolovsku? Do knihoven čtenáři přicházejí převážně seznámit se s možnostmi využití tohoto média. Milým překvapením může být to, že cestu sem nacházejí začátečníci, ale i starší lidé, a to i v důchodovém věku. Co připravily místní knihovny za akce během března v Sokolově, Kraslicích a Kynšperku nad Ohří?

Kulturní a vzdělávací instituce nenabízejí již jen knihy, ale také moderní počítačové zařízení. V březnu to jsou hodiny a školení zdarma, čtenáře kteří internet neznají, knihovnice proškolí a poradí kde a jak vyhledat potřebné informace.

Specializované servery, hry, vzdělávací adresy, zábava a e-mailová pošta, to jsou témata která převládají u mladé generace. Dospělí vyhledávají především aktuální zpravodajské informace a dopravní spojení. Přestože byly akce spojené s měsícem internetu zaměřeny na všechny věkové skupiny, nejvíce byli přilákáni asi dospělí. Ti také patří oproti studentům k daleko větší skupině, která má zkušenosti s internetem malé, či žádné.

V Městské knihovně Sokolov , se v regionu Sokolovska zaměřili na měsíc internetu nejvíce. V dvacetišestitisícovém městě nabídli během jednoho týdne každému čtenáři 30 minut připojení zdarma. Během března probíhá každé pondělní dopoledne v čítárně knihovny zdarma školení s názvem "Základy práce na internetu". K tomuto účelu jsou zde k dispozici tři počítače. Ty zůstávají pro využití práce s internetem pro čtenáře neustále vyčleněny. V oddělení pro dospělé jsou v místě bibliografických informací takto zpřístupněny počítače dva. Na menší a nejmenší čtenáře nezapomněli ani v dětském oddělení. Základní školy mají možnost se přihlásit na lekci "Informační výchovy". Zde jsou k dispozici mladým čtenářům dva počítače vybavené připojením k internetu.

V osmitisícových Kraslicích měli čtenáři knihovny možnost využít v týdnu od 17. do 21. března jeden počítač připojený k síti zadarmo. Dopoledne přicházeli především starší lidé a pracující, kteří se řadí mezi začátečníky. Těm s malými zkušenosti, ochotně pomáhali zdejší knihovnice, které když bylo zapotřebí k práci uvolnili i další z počítačů. Odpoledne potom využívali bezplatného přístupu hlavně děti a školáci. Ti přicházejí již s konkrétními webovými adresami a hledají konkrétní informace či zábavu, oproti méně zkušeným dospělým, kteří si rádi nechají poradit a chtějí vidět co jim může internet nabídnout. Mezi nejčastěji vyhledávané adresy patří jízdní řády a novinové zpravodajství, říká pracovnice kraslické knihovny.

V menším městě Kynšperku nad Ohří se zdejší Městská knihovna také k měsíci internetu sice připojila, ale nabídla pouze jeden počítač a jen pět minut zdarma. Zájem zde nebyl veliký, denně přišlo služby využít několik lidí. Ti starší chtěli opět vidět spíše jak samotná práce a využití vypadá, ti zkušenější přicházeli potom s konkrétními adresami či požadavky.

Březen v českobudějovických knihovnách

Všechny veřejné knihovny v Českých Budějovicích spadají pod Jihočeskou vědeckou knihovnu. Ta připravila v rámci projektu Březen - měsíc Internetu nejvíce akcí.

Nejdůležitější novinkou je zpřístupnění databáze Oxford Reference Online, v níž jsou soustředěny všechny jazykové a odborné slovníky vydavatelství Oxford University Press, pokrývající 20 tematických oblastí. Celkem jde o více než stovku titulů, které obsahují na dva miliony hesel. Databáze je zpřístupněna díky grantovému programu Ministerstva školství "Informační zdroje pro výzkum a vývoj" .

Vedle toho jsou čtenářům k dispozici i stávající databáze (např. Anopress, EBSCO, FirstSearch, Proquest), umožňující přístup k článkům ve více než 15 tisících českých i zahraničních periodikách z nejrůznějších oborů.

Přístup na Internet a on-line databáze nabízí Jihočeská vědecká knihovna na 32 počítačích ve 3 pobočkách. "Zájem o tyto služby se v posledních letech ustálil a už nijak výrazně nestoupá. Je znát, že stále více lidí pracuje s Internetem doma nebo na pracovišti" říká náměstek knihovny pro odbornou činnost Ivo Kareš. Počet uživatelů Internetu se podle jeho slov pohybuje kolem 15 tisíc ročně, největší část klientů tvoří VŠ studenti.

Knihovna připravila na 18.3. seminář pro pracovníky studoven veřejných knihoven Jihočeského kraje. Byl věnován výše popsaným veřejně přístupným databázím a doplněn informacemi regionálního oddělení Jihočeské vědecké knihovny včetně elektronické publikace Kohoutí kříž: šumavské ozvěny. 20. března proběhlo bezplatné školení základů práce s Internetem pro veřejnost.

Pod Jihočeskou vědeckou knihovnu spadá v Českých Budějovicích i městská knihovna. Ta připravila 18. března seminář o využití Internetu pro starosty a knihovníky malých obcí. Jinak se ovšem tato knihovna orientuje spíše na laickou veřejnost, které nabízí připojení na Internet na 4 svých pobočkách. I zde přitom platí, že poptávka je v posledních letech přibližně stabilní. Klienty městské knihovny tvoří průřez širokou veřejností, profesní ani věkové složení čtenářů však knihovna nesleduje.

Markéta ŠubrtováPetr Krása

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


-

O Autorech

Markéta Šubrtová

Externi redaktorka Econnectu.

Petr Krása

Externí redaktor Econnectu. Věnuje se přírodním vědám, zejména botanice a problematice starých a významných stromů. Pracuje na vytváření soustavy Natura 2000.

-

Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz