Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - životní prostředí
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > komentáře
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Netopýři a ježci: Chceme spát!

16. 1. 2006 - Marcela Mikesková, Český svaz ochránců přírody

V poslední době se v našich stanicích pro handicapované živočichy množí případy, kdy lidé nosí probuzené netopýry a ježky. Například ve stanici v Pátku u Poděbrad přijali už postupně 10 netopýrů a 15 ježků. Pražská stanice v Jinonicích zase řešila případ s nalezenými 15 netopýry, kterých se někdo snažil zbavit hozením do popelnice. Stejné zkušenosti mají stanice v Pavlově a Plzni.

Netopýři a ježci by měli celé zimní období prospat. Je to pro ně důležité. V opačném případě jim hrozí těžké nemoci a posléze smrt. Rada je jednoduchá: V případě, že najdete vzbuzeného ježka nebo netopýra, ihned kontaktujte nejbližší stanici pro handicapované živočichy. Jejich seznam najdete na internetových stránkách www.zvirevnouzi.cz nebo nás kontaktujte na tel. čísle 222 516 115. Zvířata, která se vzbudí sama od sebe ze zimního spánku, mohou být nemocná a proto je lepší je svěřit do péče odborníků a ne je chovat v bytě!

Vhodné podmínky pro zazimování ježků a netopýrů v bytě rozhodně nejsou. Oba tito živočichové potřebují pro spánek chladnější prostředí a svůj životní prostor s vodou a vhodnou potravou. Navíc samice netopýrů mohou být březí a i v zimě mohou porodit mláďata!!!!

Je důležité v tomto ročním období neuklízet zahrady, nelikvidovat hromady listí, větví či polen. V těchto úkrytech totiž můžete narazit na spícího ježka i jiné živočichy. Pokud jim zničíte úkryt, zahynou. Pokud můžete, odložte veškeré aktivity na zahradě až na jaro. Ježek to vaší zahradě pak zcela jistě vynahradí.

Jelikož jsou náklady na dopravu, léčení a rehabilitaci poraněných živočichů velice vysoké a záchranné stanice se neustále potýkají s velkými finančními problémy, uspořádal Český svaz ochránců přírody veřejnou sbírku Zvíře v nouzi. Výtěžek z této sbírky jde na péči o poraněná zvířata z naší přírody. Pokud Vám není lhostejný osud zraněných volně žijících živočichů, můžete poskytnout finanční dar na konto 33 55 33 22/0800 nebo poslat dárcovskou SMS ve tvaru DMS ZVIREVNOUZI na číslo 87777 (platí pro všechny operátory a Český Telecom, účtování DMS: 30 Kč, příjemce obdrží 27 Kč).

Více informací naleznete na www.zvirevnouzi.cz.

Podpořte i Vy kampaň Zvíře v nouzi!
Marcela Mikesková
tel. 737 17 28 40

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

Související články

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz