Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Národní strana vytvořila z kamene v Letech památník s nápisem "Obětem"

16. 1. 2006
[Radio Praha / Econnect] -


Nacionalistická Národní strana (NS) vytvořila z kamene u vepřína v Letech u Písku, kde stál za druhé světové války internační tábor pro Romy, Památník obětem II. světové války. Od neděle je totiž na balvanu nápis "Obětem", čímž se z něj podle zástupců NS stal pomník.

Podle prvotního plánu Národní strany měl na místě bývalého romského tábora stát kamenný pomník, uvádějící, že tábor byl jen pracovní, Romové v něm umírali na běžné nemoci a že šlo o německé zařízení, nikoliv české. Proti tomu však ostře vystoupily jak romské organizace, tak někteří politici a sdružení hájící zájmy menšin.

Romské organizace oznámily, že očekávají, že vláda a policie nedovolí pomník postavit. "Cítíme značné rozhořčení nad posledními aktivitami Národní strany, jejichž snahou je znesvětit památku bývalých vězňů a obětí tábora v Letech u Písku. Považujeme za naprosto zásadní, aby kauza nebyla vnímána coby spor této strany a romských, případně pro romských, aktivistů a sdružení, nýbrž celospolečenská událost. Jako k takové očekáváme patřičnou reakci příslušných orgánů a vyzýváme politiky, včetně vrcholných představitelů vlády, aby nezůstávali lhostejní k pokusům znevážit památku těch, kteří byli do Let u Písku cíleně svážení a ve své valné většině transportováni do dalších koncentračních táborů. Výroky představitelů Národní strany podle nás hraničí s popíráním holocaustu, jejich předvolební boj začíná touto provokací a lze samozřejmě očekávat další," napsaly nevládní organizace ve svém Prohlášení k aktivitě Národní strany z 12. ledna. K tomuto prohlášení se následně připojily i další organizace a politici.

V Letech stával v roce 1942 sběrný tábor, v němž zahynulo přes 300 Romů. Další byli transportováni do koncentračního tábora v Osvětimi. Na místě tábora nyní stojí velkokapacitní vepřín. Vláda se po letech sporů v červnu zavázala, že vepřín přestěhuje a na jeho místě postaví památník.

Vepřín by měl z místa s pohnutou historií zmizet i podle řady nevládních organizací.

Premiér podle dřívějších vyjádření soudí, že na vyřešení otázky nemusí stát vynakládat stovky milionů, ale spíše desítky milionů korun. Když v listopadu kritizoval postup vládního zmocněnce Svatopluka Karáska (US-DEU) v této věci, odhadl, že by se citlivá otázka mohla vyřešit v polovině letošního roku. Podle Karáskova tehdejšího odhadu bude na vykoupení velkovýkrmny třeba vyšší částka než desítky milionů. "Nový vepřín této kapacity pod 300 milionů není možný. Ale jestli se to panu premiérovi podaří, tak budu jedině rád," uvedl tehdy vládní zmocněnec.

Vášně kolem Letů loni rozdmýchal i prezident Václav Klaus. Prohlásil totiž, že místní tábor pro Romy nebyl koncentrační.

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


-
-

Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz