Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - životní prostředí
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > komentáře
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Jsme.cz Osobnosti českých dějin

4. 4. 2003 -  , Academica

-foto-
-foto-
"Milí přítelé, rád bych Vás za redakci ideon.cz pozval na návštěvu nově vzniklého portálu Osobností českých dějin na adrese Jsme.cz." vyzývá příznivce svého projektu jeden z autorů, student architektury, Martin Sviták. Databázi se podařilo naplnit tisícovkou osobností českých státníků, vědců, umělců, duchovních i sportovců. Životopisné podklady poskytl olomoucký historik, některé materiály sestavili radaktoři. Nový internetový portál, který by mohl přispět k poznávání naší kultury a hledání pozitiv v naší minulosti. Projekt představí Bohuslav Blažek, moderátor diskuse Pražského hradu, který položil autorům pár otázek šitých na míru. "Srdečně Vás tedy na stránky zvu - ať jsou Vám k užitku," uzavírá svoje pozvání Martin Sviták.

Budou v ní čeští a českoslovenští presidenti? Z panovníků jen někteří?
Na začátku naší práce jsme chtěli do internetu zasvítit osobnostmi, které představovaly víceméně jednoznačný kladný vliv na celek, který tak stydlivě nazýváme "národ". Stačí otevřít libovolný text T. G. Masaryka, Přemysla Pittra, Jana Amose Komenského, Karla Čapka nebo Josefa Zezulky a jsme povznášeni na duchu. Zdá se mi, že tendence odstředivá, která vnímá vedle sebe sama také celek a jeho potřeby, bývá dnes často potlačována. Projektem Jsme.cz jsme chtěli mimo jiné ukázat na celek, do kterého jsme usazeni a ze kterého můžeme vycházet. Dnes si již myslíme, že do projektu osobností našich dějin patří i další významné postavy, průkopníci vědy, techniky, sportu, obchodu. - už proto, že jejich zařazením do databáze umožníme bleskové vyhledání všech informací s nimi spojených, a poskytneme tak jinak nedostupnou službu. Do databáze jistě patří i osoby podílející se na vedení státu: významní politici, bez rozdílu panovnice i panovníci, někdy dokonce jejich partneři či potomci.

Jak encyklopedie vzniká? Kdo jsou Vaši autoři?
Budovat databázi osobností českých dějin je úkol dlouhodobý, její vznik by mělo provázet několik fází, z nichž se nacházíme na konci té první startovní. V ní jsme založili pevný základ databáze, která dnes obsahuje více než 1000 osobností, každá je představena charakteristickým odstavcem, přívlastkem a vymezena časově datem narození případně úmrtí. Referáty této úvodní fáze vznikaly ve spolupráci s olomouckým historikem PhDr.Josefem Bartošem, Drsc. který se sestavováním životopisů osobností věnuje již řadu let a jehož databáze vydaná již dříve knižně se stala základem našeho projektu. Další životopisy této úvodní fáze sestavili redaktoři Ideon.cz. Informační rozsah současné databáze bych přirovnal k rozsahu učiva na gymnáziu. Databáze je opatřena fulltextovým vyhledáváním, které z ní okamžitě vyvolává hledané řetězce. V případě, že se klíčové heslo v databázi nevyskytuje, je nabídnuta volba pokračovat ve vyhledávání na portálu google.com.

Druhá etapa projektu spočívá v zapojení diskusních možností internetu. Součástí všech projektů Ideon.cz jsou diskusní fóra, pomocí nichž je možné vzájemně zpřístupnit bohaství čtenářů. Každý čtenář má své osobité zážitky, subjektivní nejisté názory, otázky, na které se stydí zeptat. Pomocí diskusních fór se mohou čtenáři propojit a obsah, který tak vznikne, je naprosto jedinečný, jiným způsobem ho v současné době nelze dosáhnout. Proto bude projekt jsme.cz provázet i mohutné diskusní fórum vážící se tématy k jednotlivým osobnostem, stejně tak bude umožněno opatřovat jednotlivé zpracované referáty komentáři, známkovat je, účastnit se anket, vědomostních testů. Internetový rozsah portálu napovídá, že v něm čtenáři dokáží sehrát významou roli. Chtěli jsme připravit podmínky pro to, aby sami dokázali vystupovat jako autoři, upozorňovat na - z jejich pohledu - osobnosti, zpracovávat referáty jimi samými a přidávat je do databáze. Ke genezi projektu, na jehož počátku si povídáme, patří i zapojení škol v podobě vzdělávacích programů pro studenty formou her, soutěží a podobně.

Kde získáváte portréty?
Rádi bychom každou z postav databáze opatřili jedním, pokud existuje. Portrétem - ty hledáme v antikvariátech, nejrůznějších archivních materiálech. Pro rozsáhlost databáze nedokážeme ošetřit všechna autorská práva k jednotlivým fotografiím i s ohledem na skutečnost, že řada fotografů již nežije. Poukazujeme zde na to, že se jedná o vzdělávací server, a rozlišení, které používáme, je v tisku nereprodukovatelné. Druhou část portrétů získáváme z archivu současných fotografů, kteří měli čest osobnosti při své práci fotografovat a kteří nám své fotografie pro účel projetu poskytli. Poslední skupina fotografií bude, podle mého názoru, databázi velmi obohacovat.
Jedná se o dokumentaci "díla" jednotlivých postav - tedy o de facto nekončící úkol fotografovat: díla umělecká, architekturu, obaly knih, vše, z čeho bude cítit duch jejich autorů, pomníčky vztyčené na jejich památku... Tyto fotografie již budou současné a barevné a budou barevně neutrální schéma stránek oživovat.

Je Vaším cílem "objektivní hodnocení" postav nebo máte jiné úmysly?
Hlavní informace popisující život a dílo jednotlivých postav by měla být syntézou mnohačetných pohledů a údajů. Výsledkem by měl být materiál poučený a nestranný. Na druhé straně napětí, otázky, pobouření, osobní zkušenosti s postavami, subjetivitu - ty může přinést diskusní postor, do kterého budou zapojeni všichni účastníci serveru, odborníci i laici.

Takže subjektivitou k poznání?
Vzpomínám si, jak na jedné přednášce o Adolfu Loosovi vstal jeden rodilý střešovičák a vyprávěl, jak se coby pilot rozhodl zaletět nad Müllerovu vilu a ověřit, zda mají Müllerovi na střeše bazén, jak se šuškalo. Podobné zážitky mají cenu zlata, byť nevzešly z historických analýz.

Proč si myslíte, že je důležité soustřeďovat se na "velikány"? Není to romantický přístup k dějinám, který byl přesvědčen, že dějiny dělají herojové?
Myslím si, že při budování podobné databáze je dobré od velikánů vycházet. Osa panovníků, duchovních, umělců a vědců národ nesporně nesla nebo nadnášela a alespoň některá jejich díla jsou již na počátku návštěvníkům databáze povědomá. Na nich mohou začít stavět a rozšiřovat o další. Tím, že je vyhledávání v databázi osobností fulltextové, umožňuje generování zajímavých souvisostí. Jste -li z Liberce? Zkuste hledat slovo klíčové "Liberec.". Naleznete mnoho odkazů na osobnosti, které zde žily, pracovaly a o kterých jste možná neměli tušení. Zkuste zadat slovo "architekt" a najdete nejen architekty, ale i mecenáše, kteří architekturu podporovali. Zkuste zadat rok 1948 a výsledný záznam, bude také užitečný. V této fázi "velikánů", jak o nich hovoříte, poskytuje server jsme.cz jakousi nadstavbu běžně dostupného vzdělání. V náledující fázi by chtěl server nedostupné vzdělání zrpostředkovat s pomocí čtenářů.

Na jakou cílovou skupinu návštěvníků se zaměřujete?
Myslím, že základní skupiny jsou dvě. První jsou všichni po vzdělání toužící obyvatelé naší země. Domnívám se, že službu budou využívat studenti i lidé obecně, kteří se chtějí dozvědět více o vlastním oboru nebo oboru, který je zajímá... Myslím si, že středoškolský přehled "velikánů" jsme již často zapomněli a že témata spjatá s historií země zpětně vyhledáváme až v pokročilejším věku.
Databáze by měla posloužit i druhé skupině návštěvníků. Budou to návštěvníci ze zahraničí, pro které budou přeložené životopisy představovat možná zajímavý zdroj informací o naší historii, osobnostech, možná tipech na výlety, které si nesmějí nechat ujít. Prezentace naší země je tedy vedle vzdělání uvnitř hranic druhým úkolem projektu.

Kolik Vám osobně ještě chybí do zařazení do takové encyklopedie? Co jste už v životě dokázal?
Z Vaší otázky bych se rád nějak vykroutil. :) Když se ptáte tak osobně, zajímá mne pohled dopředu a zpátky se ohlížím jen občas pro kontrolu. Z toho pohledu je přede mnou dlouhá cesta architekta, který dokončuje studia - zde Vám zatím mnoho neodpovím. Z práce, která se týká elektronického publikování, mám velikou radost ze serveru Veg.cz, kde mohli naši vegetariáni vůbec poprvé "nahlas" promlouvat a říkat o sobě, že jsou zdrávi a zdravější, než když jedli maso, mohli si radit a usmívat se nad společnými prožitky, o kterých si mysleli, že jsou v nich sami, mohli publikovat i jiné zdravotní studie než ty od "oficiální medicíny". Další diskusní portál Nekuřák.cz zase propojil kuřáky, nekuřáky a bývalé kuřáky a poskytl základní textové i šokující obrazové materiály o následcích kouření a dodal tak, myslím, nový impuls lidem, kteří by chtěli se svým kouřením přestat, ale prostě nevědí jak začít. Server i d e o n | architektura za pomoci spolužáků z liberecké fakulty architektury vytvořil základní diskusní prostor pro komunitu našich architektů. Spojuje laiky a profesionály a tlačí je k tomu, aby se nebáli formulovat svůj názor, promluvit.

A jaké jsou Vaše plány na několik nejbližších let?
Dokončit školu, jet s milým děvčetem na dalekou cestu a pracovat naplno v architektuře. Internetové projekty sjednotit, zpřehlednit, rozšířit redakční tým, zaštítit organizačně a rozšířít na neinternetové aktivity. A ještě jednou: pracovat naplno v architektuře. Pane Blažku, díky za Vaše o tázky a zájem o tento mladý rodící se projekt!

Martin Sviták



Zadáním hledaného slova do vyhledávacího okénka bude prohledána databáze více než 1000 významných osobností českého národa.

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

Související odkazy
Jsme.cz

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz