Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Zpěvák Morrissey podpořil násilnou taktiku obránců zvířecích práv

16. 1. 2006 - LONDÝN [E-žurnál]

Morrissey, popový zpěvák a otevřený stoupenec veganství, byl v médiích označen za nezodpovědného poté, co veřejně podpořil násilné akce skupin za práva zvířat proti vědcům a společnostem, které používají k výzkumu i pokusy na zvířatech.

Někdejší frontman skupiny Smith uvedl, že má za to, že teroristická taktika proti těm, kdo provádějí pokusy na zvířatech, je ospravedlnitelná, protože si za akce mohou sami. Jeho komentáře vyvolaly okamžitou kritiku ze strany organizací, které byly aktivisty za práva zvířat napadeny, i politiky, kteří varovali, že by každé podobné podněcování mělo být vyšetřeno policií.

Zpěvák, jehož někdejší skupina je oblíbenou kapelou konzervativního vůdce Davida Camerona, se o své radikální názory podělil v rozhovory pro internetový časopis True to You. Uvedl v něm: „Podporuji úsilí Animal Rights Militia (ARM) v Anglii a chápu, proč se kožešinovým farmářům a laboratorním vědcům oplácí násilí – je to proto, že oni sami se jím zabývají rovněž a je to jediný jazyk, kterému rozumějí – tentýž princip, který se uplatňuje ve válce.“

Podobnou taktiku Morrissey schvaluje, protože „dosáhnete bodu, kde už nemůžete domlouvat lidem, kteří vykonávají experimenty na zvířatech.“ Oni (ARM) jsou obvykle velmi inteligentní lidé, kteří jsou přinuceni jednat, protože právo je hanebné a nemorální,“ dodal Morrissey.

Morrisseyho komentáře byly umístěny rovněž na webovou stránku North American Animal Liberation, skupiny, která má blízko k britské Animal Liberation Front, a následují po vlně prudké aktivity bojovníků za práva zvířat. V listopadu se ARM přihlásila ke dvěma pekelným strojům položeným pod auto Kathryn Grant, vdovy po předním činiteli farmaceutického průmyslu. 49letý Alexander Grant byl generálním ředitelem britské divize švýcarského farmaceutického konglomerátu Roche, který je po dlouhá léta terčem aktivistů kvůli svému napojení na Huntingdon Life Sciences (HLS), laboratoř v Cambridgeshire, která dělá pokusy na zvířatech.

Minulý měsíc přinutily výhrůžky smrtí přerušit své spojení s HLS hned devět společností, a to poté, co byly výhružné dopisy zaslány na domácí adresy jejich ředitelů. Podobné dopisy dostali ředitelé Leapfrog Day Nurseries, protože společnost nabízela personálu HLS hlídání dětí. I tato aktivita byla po obdržení výhrůžek zastavena.

Morrissey je hlučným obhájcem práv zvířat už po 20 let. Jedno z alb, která vydal se Smiths, neslo název „Meat Is Murder“ („Maso je vražda“).

Účastnil se velkých kampaní, přidal se například ke kampani, spolu s Dalajlámou či australskou supermodelkou Imogen Bailey, proti špatnému zacházení se slony v Thajsku. Nikdy předtím se však nepřihlásil k násilným taktikám.

“Lidé mohou zastávat jakékoli názory chtějí, ale přehlížet a podporovat násilí je naprosto špatné a nemělo by být v demokracii dovoleno,“ uvedl k Morrysseyho výrokům mluvčí HLS.

Kromě toho se Morrissey pustil do Jamie Olivera a Clarissy Dickson Wright, televizních hvězd. Oliver rozhořčil aktivisty brutalitou, když v pořadu Jamie’s Great Escape na stanici Channel 4 prořízl hrdlo jehněti, aniž by jej omráčil. Dickson Wright je mluvčí stoupenců honů na lišky. I ona již má zkušenosti s výhružnými dopisy, dostala dokonce ochranku. „Morrissey povzbuzuje lidi k páchání násilných aktů a já jsem si vědoma, že něco podobného se může stát i mně,“ uvedla Wright.


DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

KORMIDLO - katalog odkazů občanské společnosti

www.kormidlo.cz * Lidská práva * Sociální rozvoj a pomoc * Životní prostředí * Globalizace a udržitelný rozvoj * Kultura * Lidé a společnost * Neziskový sektor
www.kormidlo.cz

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz