Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Egalab - vztahy mezi uměním nových médií, internetem a virtuální realitou

3. 4. 2003
Eliška Kapounová [Econnect] -


-Virtuální performance- Roční projekt eGaLabu realizovalo pražské sdružení Ciant v mezinárodní spolupráci s Francií a Španělskem. Jedná se o elektronickou – virtuální galerii, kterou díky internetu umělci naplňují elektronickým uměním v podstatě odkudkoli. Součástí projektu byla i experimentální práce s novými technologiemi. Taneční přestavení v paláci Akropolis demonstrovalo, jak virtuální realita může vznikat. Senzory na těle tanečnice snímají její pohyb, který se na promítací ploše simultánně proměňuje ve virtuální animace. Technologie motion capture – snímání pohybu – představuje princip, který lze využít při experimentálních performancích.

Vize eGaLabu - technologie budoucnosti

Vznik sdíleného virtuálního prostředí se nabízí jako řešení revoluce v nových médií, uvedl ředitel uměleckého centra Pavel Smetana. "Díla, která jsou tvořena pomocí digitálních kódů a nejrůznějších programů již nemají charakter uzavřeného celku, který by bylo možno nějak zarámovat a vystavit v běžné galerii nebo promítnout v kině, umělci a kurátoři jsou dnes nuceni hledat nebo dokonce sami tvořit prostory, kde svá díla mohou předvést veřejnosti." Virtuální galerie umožní vystavovat aktuální umělecké formy všech umělců bez rozdílu. K tomu pro diváka, který není omezen ani časem ani prostorem. Smyslem projektu byla i snaha aplikovat prototyp "nové" umělecké spolupráce. Spolupráce mezi umělci a techniky může být základním krokem pro překonání překážek a naplnění vizí. Při tvorbě galerie tvůrci usilovali o svébytné architektonické řešení, které je osvobozené od vazeb k prostoru vymezeného čtyřmi stěnami. Interaktivní povaha galerie nabízí neomezený postup virtuálním prostorem, opakované návštěvy či různé úhly pohledu. Otázkou zůstává, zda se v budoucnosti virtuální galerie ukáže jako funkční model.

Role kulturních center

Tvůrci eGaLabuupozorňují i na roli kulturních center, která sehrávají nezanedbatelnou roli při implementaci nových technologií v kultuře. Umělecká a kulturní centra, která v Evropě vznikají již několik let často působí jako iniciátoři a medializátoři otázky nových technologií. Nová média obnáší širokou paletu nástrojů, které jsou běžně finančně nedostupné. Kulturní centra jako ohnisko mezinárodními spolupráce mají lepší šanci získat finanční podporu ministerstev nebo mezinárodních grantů. Na projektu eGaLab roli spolupracujících center sehrály a Centre Interculturel de Pratiques, Rechercheset Echanges Transdisciplinaires (CYPRES, Francie) a Museo International de Electrografia v Cuence (MIDE, Španělsko).

CIANT - Mezinárodní centrum pro umění a nové technologie v Praze
Ciant byl založen jako občanské sdružení v roce 1998. Infrastruktura centra Ciant zajišťuje stipendijní pobyty a stáže pro hostující umělce, přístup do multimediální laboratoře a pracovní kontakty s uměleckými i technickými školami (ČVUT, MFF UK, AVU, VŠ UMPRUM). Ciant vydává odborné publikace, které nejen dokumentují vznik a průběh realizace multimediálních projektů, ale zároveň přinášejí teoretickou a kritickou reflexi. Nejméně jednou ročně pořádá přehlídku projektů, organizuje semináře, přednášky a diskuse za účasti umělců, vědců, programátorů, profesorů i studentů, uměleckých kritiků a teoretiků. Cílem aktivit je seznamování širšího publika s problematikou multimediální tvorby ve vztahu k současnému umění a k současným otázkám. V rámci multimediálních projektů Ciant zajišťuje produkci pro jednotlivé kulturní a vzdělávací akce (workshopy, přednášky a další individuální akce).


poznámka:

Druhou činnou pražskou medialaboratoř provozuje Nadace a Centra pro současné umění v Jelení ulici.V dubnu v laboratoři proběhne několik workshopů a školení zaměřených na tvorbu s nových médii:

  • čtvrtek 10.4. od 16:00 Mandrake Linux Workshop ... předvedení a diskuse o možnostech operačního systému Linux jako desktopu
  • sobota/neděle 12.-13.4. od 13.00 SuperCollider Workshop ... interaktivní dílna zaměřená na zvukové možnosti aplikace SuperCollider (33-3.org/sc)
  • středa 16.4. od 18:00 Dande-lion ... vernisáž výstavy zvukových instalací Tomáše Hrůzy, Ondřeje Smeykala a Patricie Reed
  • čtvrtek 17.4. od 16:00 CzFree Router Workshop ... školení a instalace Linuxových routerů s firewallem
  • sobota/neděle 19.-20.4. od 13.00 FinalCut Pro Workshop ... multimediání dílna zaměřená střih videa pomocí aplikace FinalCut Pro (Lektor: Tyler Gooden)
  • čtvrtek 24.4. od 16:00Adobe GoLive! Workshop - předvedení možností tvorby webových stránek v grafickém HTML editoru Adobe GoLive (Lektor: Patricia Reed)
  • pá/so/ne 25.-27.4.LightLab ... audiovizuální dílna v NoD (Roxy)koncentrovaná na zvukový design ve vztahu k performing artu a živým instalacím

    Eliška Kapounová

    DISKUSE - KOMENTÁŘE:


  • -

    Související články

    O Autorech

    Eliška Kapounová

    -

    Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
    Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
    Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz