Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - regionální rozvoj
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Zabraňte vykonání trestu smrti, apelují aktivisté

2. 4. 2003
Jana Sobotková [Econnect] -


Za dva týdny – ve středu 16. dubna – má být vykonán trest smrti v případě čtyřiačtyřicetiletého Lewise Williamse, Američana černé pleti, který byl v roce 1984 obviněn ze zabití starší ženy. Aktivisté hájící lidská práva upozorňují, že podle zjištění odvolacího soudu nebyla Williamsovi umožněna patřičná obhajoba. "Žádáme o zrušení trestu smrti pro Lewise Williamse a o přezkoumání všech okolností týkajících se jeho případu. Žádáme, aby mu byla umožněna patřičná obhajoba," říká Jakub Mareš z brněnské skupiny české pobočky Amnesty International.

Organizace tvrdí, že nebyly dostatečně zohledněny polehčující okolnosti případu, které mohly přispět ke změně názoru některých porotců. Podle informací AI vyrůstal Lewis Williams v nefungující rodině, v pěti letech byl sexuálně obtěžován rodinným příslušníkem a od ranného věku byl vystaven psychickému i fyzickému týrání. V jedenácti letech věku bylo zjištěno jeho nízké IQ, blízké k hranici mentální opožděnosti. "Tyto a mnohé další okolnosti případu Lewise Williamse jsou důvodem, proč jeden ze soudců odvolacího soudu označil průběh obhajoby Williamse za zcela neadekvátní a uvedl nutnost přezkoumání celého případu. Přesto má být trest smrti vykonán," komentuje situaci Jakub Mareš.

USA a trest smrti

Proti rozsudku hovoří také statistiky vyplývající z informací Amnesty. Od obnovení trestu smrti v některých státech USA v roce 1977 bylo vykonáno celkem 840 poprav. Osmdesát procent odsouzených k smrti bylo odsouzeno za trestné činy, spáchané na oběti bílé barvy pleti, naopak větší část trestů smrti byla udělena lidem černé pleti. Mnoho lidí, kteří se před soud dostanou, si nemůže dovolit zaplatit vlastního právníka a je jim přidělen obhájce státem. Je také popsána řada případů, kdy byl trest smrti udělen i přes přesvědčivé důkazy o tom, že obžalovanému bylo odepřeno právo na patřičnou obhajobu. Udělování trestu smrti v USA je podle Amnesty International často doprovázeno libovůlí, diskriminací a chybami. Byly zdokumentovány také případy justičních omylů.

Aktivisté proto apelují na českou veřejnost, aby se připojila k protestu; protože termín vykonání je velmi blízký, je nutná okamžitá reakce. Cest je mnoho: pomoci mohou dopisy, faxy, e-mailly i telefonáty. Vyplněním jednoduchého formuláře na stránkách brněnské skupiny AI http://brno.amnesty.cz je možné přímo odeslat připravený e-mail guvernérovi státu Ohio v USA a ambasadorovi Spojených států v České republice – text požaduje, aby byl uložený trest zrušen a aby byl případ znova důkladně přezkoumán.

Co jsou to "urgentní akce"?

Poté, co Amnesty International obdrží zprávu o někom, kdo je vystaven nebezpečí, konkrétní výzkumný tým Mezinárodního sekretariátu AI připraví text urgentní akce, který obsahuje podrobné informace o vězni, připojeny bývají také údaje, které přibližují situaci v dané zemi. Na základě těchto informací mají být zasílány faxy, telegramy, dopisy členům vlády a dalším politikům v zemi, ve které je vězeň zadržován.

Organizace si je vědoma faktu, že k rozhodujícím faktorům této metody patří rychlost - v některých případech obdrží vláda apely do čtyřiadvaceti hodin od zatčení, tedy v době, která představuje vysoké riziko možného mučení pro zadrženého. V dalších případech dochází apely po uplynutí několika dnů od zatčení. "Dalším rozhodujícím faktorem úspěšnosti apelů je zapojení lidí z mnoha zemí do práce na stejném případě. V současné době tvoří síť pro urgentní akce více než osm desítek zemí," vysvětluje aktivista Jakub Mareš. Upozorňuje, že existují pádné důkazy o tom, že apely mají na vlády často významný vliv. "Podle odhadu AI ve více než v jedné třetině případů, o které se AI ročně zajímala, došlo ke zlepšení situace vězně. To znamená, že byl propuštěn, vězeň vedený jako "zmizelý" byl nalezen, trest smrti byl nahrazen trestem mírnějším, nemocnému vězni byla poskytnuta potřebná léčba, která mu byla odepírána, neoprávněné zadržování skončilo a nebo byl příbuzným a právníkům povelem přístup k vězni," uzavírá Mareš.

Jana Sobotková

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


-
Aktuální PETICE v sociální oblasti a lidských právech
ke kterým se můžete připojit

O Autorech

Jana Sobotková

Autorka je redaktorkou Econnectu pro lidská práva, sociální oblast a gender.

-

Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz