Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - regionální rozvoj
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

V ČR je možné koupit biopotraviny na 600 místech

4. 4. 2003
Alena Mejstříková [Econnect / LEA] -


"Kam pro biopotraviny" je název útlé brožury, vydané nedávno Ligou ekologických alternativ (LEA), která obsahuje zatím nejúplnější přehled - více než 600 - těch českých prodejen, kde lze koupit biopotraviny či přírodní produkty připravované ze surovin vzešlých z ekologického zemědělství. Dozvíte se v ní, v jakém obchodě a od kterých firem můžete v každém kraji výrobky označené BIO nakupovat.

Adresář je výsledkem ročního projektu Ligy Česká bioprodejna, který měl za cíl zmapovat místa, kde se v České republice biopotraviny prodávají. Po spolupráci s řadou českých dodavatelů výrobků v kvalitě BIO (rozuměj certifikovaných výrobků označených ochrannou známkou "Produkt ekologického zemědělství") LEA shromáždila více než 600 míst s anotací sortimentu ve formě názvu firmy jejíž sortiment je v té které prodejně k dostání, a s telefonickým kontaktem, vše roztříděno dle krajů.

Biopotravinou, dle úvodu adresáře, rozumíme potravinu vyrobenou bez chemie, při ekologickém hospodaření ohleduplnějším k půdě a krajině, ke zvířatům, rostlinám i k našemu zdraví. Jak LEA uvádí, není žádným překvapením, že mezi oblasti s největším počtem prodejních míst patří Praha a Jihomoravský kraj, naopak nejhůře se shánějí biopotraviny v Karlovarském kraji.

V každé oblasti jsou zviditelněny bioprodejny Svazu ekologických zemědělců ČR PRO-BIO (v ČR cca 50), kde je k dostání nejširší sortiment. I v nabídce velkých řetězců roste podíl biopotravin. Mezi nejlépe zásobované řetězce patří Delvita a Carrefour, aktuální novinkou je pak zavedení biomléka od firmy OLMA. Na více než 50 místech je už i u nás možné zakoupit přírodní kosmetiku pocházející z ekofarem. Brožura odráží stav z konce roku 2002.

Nápad vytvořit takový adresář vzešel z praktické potřeby, kdy na každoročně pořádaném biojarmarku ekofarem v barandovském ekopavilonu LEA často odpovídala na otázky návštěvníků, kde je možno koupit biopotraviny. LEA odpovídala podle svých znalostí, ne však podle záměrně shromážděných dat.

Pokud máte o adresář zájem, ptejte se po něm ve svých bioprodejnách. Případně vám ho zašle LEA (do obálky formátu A6 vložte ještě jednu obálku s nadepsanou zpáteční adresou a dvacetikorunu na poštovné a balné). V blízké budoucnosti bude k dispozici také na internetu LEA.

Publikaci vydala LEA s podporou Nadace Partnerství, svazu Pro-Bio a Kontroly ekologického zemědělství KEZ, o.p.s.. Na internetu se můžete dozvědět i další informace ze světa BIO.

Zdroj: E-mailový občasník LEA info - ekodomy - ekofarmy - obnovitelné zdroje, který si můžete objednat na lea2@ecn.cz a adresář "Kam pro biopotraviny".

Alena Mejstříková

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


-

O Autorech

Alena Mejstříková

Autorka je redaktorka zpravodajství ECN a koordinátorka projektů.

-

Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz