Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - regionální rozvoj
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Prohlášení generálního ředitele UNESCO k válečnému konfliktu v Iráku

14. 4. 2003
Komise Unesco pro ČR [Komise Unesco pro ČR] -


-Kulturní dědictví v Iráku- Od počátku válečného konfliktu Unesco deklaruje, že dostojí svému poslaní a vynaloží veškeré úsilí, aby bylo omezeno strádání a destrukce kulturního dědictví. Ředitel Unesco Koïchiro Matsuury vyzval britské a americké autority, aby zabránily ničení archeologických památek a kulturních institucí. Sousedící irácké státy Koïchiro Matsuury vyzývá, aby zabránili nelegálnímu vývozu iráckého kultuního dědictví. O svých iniciativách Unesco informuje na portálu na Unesco a Irák. O prohlášení ředitele Unesco informovala česká komise pro Unesco.



„Jako generální ředitel instituce, jejímž posláním je budovat obranu míru v myslích lidí prostřednictvím výchovy, vědy, kultury a komunikací, nemohu ve chvíli, kdy ozbrojený konflikt začíná v Iráku, než vyjádřit své emoce, svůj nekonečný smutek a hluboké přání, aby ztráty na lidských životech a rozsah strádání a destrukce byly omezeny na minimum.

Jsem odhodlaný zajistit plnou účast UNESCO na humanitárních operacích a rekonstrukci, které budou organizovány systémem OSN. Je naší povinností udělat vše, co je v našich silách, abychom ulehčili strádajícímu iráckému lidu, abychom pomohli uchránit jeho dědictví a vybudovat jeho budoucnost. UNESCO je již součástí koordinačního mechanismu systému OSN, vytvořeného právě pro stavy humanitární nouze. Hlavní část naší účasti přijde však na řadu až po ukončení válečného konfliktu a bude mít formu znovuobnovování ve všech oblastech našeho mandátu. Právě v této fázi se budou moci uplatnit naše zkušenosti a odbornosti, zejména ty, které jsme nabyli při realizaci programu OIL FOR FOOD, který v Iráku probíhal za přímé účasti UNESCO až do doby před několika dny.

Navzdory současným mezinárodním tlakům, je nutné, aby UNESCO pokračovalo ve svém základním poslání. Pouze intelektuální a morální solidarita lidstva, která je zakotvena v Ústavě UNESCO, může být dnes více než kdy před tím opravdovou zárukou jednoty mezinárodní komunity. Jako odpověď těm, kteří v probíhajícím konfliktu vidí výraz střetu civilizací a náboženství, musíme udělat vše, co můžeme, pro přežití interkulturního dialogu, založeného na hodnotách tolerance a vzájemného respektu."

Prohlášení generálního ředitele UNESCO Koïchiro Matsuury Komise Unesco pro ČR

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


-
-

Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz