Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - životní prostředí
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Začaly Dny alternativní dopravy v Plzni

14. 4. 2003
Alena Mejstříková [Econnect] -


Dnes začínají již třetí Dny alternativní dopravy v Plzni. Děti Země Plzeň spolu se Společností pro veřejnou dopravu tak chtějí ode dneška do pátku 18.dubna upozorňovat a podpořit alternativy k automobilové dopravě. Po nedávno skončené mezinárodní konferenci Za města bez aut III je to další výzva k zamyšlení a k akci za zlepšení situace životního prostředí v našich městech, která jsou stále více zamořována automobily.

"Cílem Dnů alternativní dopravy je upozornit na možnosti hromadné dopravy, cyklistiky a chůze v systému městské dopravy. Právě tyto ekologicky šetrné způsoby dopravy jsou bohužel v Plzni poněkud nedoceňovány," říká místopředseda Dětí Země Vít Roušal.

Po celou dobu Dnů alternativní dopravy - tedy od 14 do 18. dubna bude na plzeňské pěší zóně U Branky výstava o dopravě a jejím vlivu na životní prostředí. Dále proběhne na vybraných místech v Plzni sedm různých akcí. Informační stan Dnů bude po celou dobu stát ve Smetanových sadech.

Základní kámen a petice Borská pole potřebují tramvaje

Dnes ve 13:00 hodin se ukutečnilo slavnostní poklepání na první kus koleje tramvajové trati na Borská pole v Kaplířově ulici a byl tak položen symbolický základní kámen stavby. Tato akce byla zároveň součástí petiční akce "Borská pole potřebují tramvaje" zahájené minulý týden ve čtvrtek Společností pro veřejnou dopravu. "Problém přetížené a špatně trasované veřejné dopravy na Borská pole město již léta přehlíží, schází systémové řešení. Tím je podle našeho názoru prodloužení tramvajové linky č. 4 z Bor kolem univerzity na Borská pole. Od příštího školního roku bude na Zeleném trojúhelníku studovat více než 5000 studentů, dojíždět více než tisícovka učitelů a ostatních zaměstnanců univerzity. Další tisíce občanů cestují kvůli nákupům a práci na Borská pole. V současné době je však již situace v přeplněných autobusech linky č. 30 neúnosná. Přidávat na linku další autobusy situaci neřeší, na Borská pole je nutné v co nejbližší době přivést tramvaje. Město s tramvají původně počítalo, dnes o problému raději nechce ani slyšet." Tak vysvětlil předseda společnosti Jiří Kohout, proč se rozhodli začít rovnou petiční akcí.

Miroslav Klas ze společnosti k petici doplňuje: "Chceme, aby se město konečně začalo zabývat systematickou podporou veřejné dopravy. To, že na Borská pole je daleko rychlejší a pohodlnější jet autem než přeplněným autobusem s mnoha přestupy, je špatnou vizitkou města. A netýká se to jen napojení areálu univerzity, ale i nákupních a průmyslových center. Nárůst počtu aut na Borských polích pak způsobuje i kolapsy v centru města.." Petice bude pokračovat celý tento týden, k podpisu bude nejen na Borech, ale i v informačním stanu Dnů alternativní dopravy ve Smetanových sadech.

Další kroky stavby trati přenechá sdružení městu. Tramvaj je podle sdružení nejrychlejším a kapacitním dopravním prostředkem, který navíc neohrožují zácpy v městských ulicích.

Vyberte si další akci: Divadlo, pochod, promítání, jízda trolejbusem, cyklojízda

V rámci Dnů alternativní dopravy můžete dále v úterý 15.4. od 16:00 hodin shlédnout divadelní představení Ulice lidem, ne autům, po kterém bude následovat pochod centrem města. Od 20:00 hodin v kulturní kavárně Jabloň pak bude připraveno promítání diapozitivů s názvem Vzpomínky na Plzeň osmdesátých let.
Jízda trolejbusu na Borská pole do míst bez trolejového vedení se uskuteční ve středu 16.4. - odjezd z Americké třídy v 15:00 a 17:00 hodin.

Ve čtvrtek pak akce vyvrcholí cyklojízdou centrem Plzně - sraz v 16:00 U Branky. Protestní cyklojízdy v Plzni jsou součástí také dlouhodobé kampaně Dětí Země Plzeň pro cyklisty - cyklisté pro Plzeň, která usiluje především o zkvalitnitnění sítě cyklostezek a cyklotras v Plzni a přilehlém okolí, vytvoření příznivých podmínek pro rozvoj cyklistiky. Pomocí cyklojízd propaguje cyklistickou dopravu také mezi širokou veřejností.
Ve stejný den večer v 20:00 se můžete podívat ve stanu U Branky na diapozitivy z cesty po Bulharsku - Bulharskem vlakem, tramvají a pěšky.

Alena Mejstříková

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


-

O Autorech

Alena Mejstříková

Autorka je redaktorka zpravodajství ECN a koordinátorka projektů.

-

Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz