Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - občanský sektor
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Rodina vyhoštěné Iráčanky pojede v pátek do Bejrútu, pak do Prahy

15. 4. 2003
[Radio Praha] -


Irácká rodina s nemocným synem se tento pátek přemístí autem ze Sýrie do libanonského Bejrútu a odtud poté odletí do České republiky. Není však zatím jasné, který den poletí, zda to bude již o tomto víkendu, řekla sestra irácké ženy Sundus Chaláfová.

Případ Iráčanky Saljy Chaláfové je znám kvůli tomu, že tuto ženu s těžce nemocným dítětem nepustily české úřady minulý čtvrtek do ČR a ona poté na cestě do syrského Damašku potratila. Vízum pro novou cestu má celá rodina od víkendu. Cestu do Bejrútu na letiště zajistí irácké rodině české ministerstvo zahraničí, uvedl jeho mluvčí Vít Kolář. Zpáteční letenku pro ženu a chlapce je ochotna zaplatit společnost Člověk v tísni. Manžel Salji si jí musí koupit sám. "Předpokládáme, že rodina přiletí koncem týdne," řekl Šimon Pánek z Člověka v tísni.

Salja, dvacetiměsíční Hasan i otec jsou teď v syrském Damašku. Dítě je těžce nemocné. Má mozkovou obrnu, ochrnuté nohy a svaly na krku a iráčtí lékaři mu nebyli schopni pomoci. Měli by ho léčit čeští odborníci, rodina však zatím neví, kde přesně. Nyní se posuzuje se, proč žena nebyla minulý čtvrtek vpuštěna do vnitrozemí. Premiér Vladimír Špidla soudí, že událost zapadá do určité možná hysterické atmosféry, kdy naše země sice nebyla přímo ve válce, nicméně opatření na ochranu proti terorismus byla zvýšená. Premiér také hovořil o vyvození důsledků z případu.

Cizinecká policie se ale hájí, že postupovala v souladu s předpisy. Podle ministerstva vnitra totiž dostala vzhledem k válečnému konfliktu v Iráku pokyn nevpouštět irácké občany na české území. Opatření platilo i pro Iráčany, kteří měli platné vízum.



DISKUSE - KOMENTÁŘE:


-
Informační partneři Zpravodajství ECN
Související odkazy
-

Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz