Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Obránci lidských práv: Reakce na nepokoje a demonstrace v Iráku jsou nepřiměřené

18. 4. 2003
Jana Sobotková [Econnect] -


Pokračující násilnosti v severoiráckém Mosulu znepokojují mezinárodní organizace hájící lidská práva. Při středečním incidentu, kdy strážci pořádku použili střelbu ve snaze zabránit davu vyrabovat odbočku místní banky, byly podle agenturních informací zabity nejméně čtyři osoby a řada dalších zraněna. Nejméně tři lidé tentýž den zemřeli a dvanáct včetně dvou dětí bylo zraněno při přestřelce během demonstrace poblíž guvernérova sídla. Tyto události přišly den poté, co bylo deset lidí zabito a šestnáct zraněno v podobném incidentu – podle Amnesty International jsou tak pádným důvodem pro obavy o ochranu civilistů a jejich práv svobodně se vyjadřovat a shromažďovat.

"Reakce spojeneckých oddílů na demonstrace a veřejné nepokoje jsou šokujícím způsobem neadekvátní a máme obavu, že americké jednotky mohly použít nepřiměřené síly. První dojem z přístupu spojenců k zákonům a pořádku tudíž sotva vzbudí důvěru obyvatel Iráku," varuje Amnesty.

Američtí činitelé by podle AI měly vyvolat nestranné, nezávislé a důkladné vyšetřování těchto incidentů, aby mohlo být objasněno, zda se vojáci použití nepřiměřené síly dopustili nebo ne. Lidskoprávní organizace také vyzvala Spojené státy a Británii, aby rozmístily jednotky v dostatečném počtu a především s dobrým výcvikem a vybavením, aby bylo možné znovunastolit zákon a pořádek, dokud nebudou moci začít efektivně fungovat samotné irácké složky. Urgentně by proto měly proběhnout efektivní a nestranné prověrky členů irácké policie.

AI upozorňuje, že jako okupační mocnost mají spojenci podle mezinárodního lidskoprávního a humanitárního práva povinnost zabezpečovat udržování veřejného pořádku a dodržování zákonů, zároveň bránit plenění, ničení a násilí. Již před vypuknutím konfliktu Amnesty varovala Spojené státy i Británii před možností, že pád režimu budou provázet nepokoje a porušování lidských práv, včetně odvetného zabíjení. Podle mezinárodních předpisů může použití síly a střelných zbraní nastoupit až jako poslední možnost, a to "pouze tehdy, kdy ostatní způsoby zůstávají neefektivní nebo bez naděje na dosažení požadovaného cíle". Pokud k použití síly a střelných zbraní dojde, musí být adekvátní vážnosti situace a legitimnosti cíle, zároveň musí být minimalizovány škody a zranění, dodává Amnesty.

Jana Sobotková

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


-

O Autorech

Jana Sobotková

Autorka je redaktorkou Econnectu pro lidská práva, sociální oblast a gender.

-

Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz