Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Kateřinky – místo pro život

23. 4. 2003
Petra Kolínská [Econnect] -


Ač je to s podivem, existuje v centru Prahy rozsáhlá oblast, která ušla pozornosti městských úřadů, správců státního majetku a nakonec i Pražanů. Přitom jde o oblast s vysokým kulturním, společenským i ekonomickým potenciálem. V povědomí Pražanů je známá pod označením Kateřinky a nachází se v bezprostřední blízkosti Karlova náměstí.

Občanské sdružení Dvojka sobě v těchto dnech završilo první etapu příprav rozsáhlého projektu, jehož cílem je oživit oblast vymezenou Náměstím míru, Karlovým náměstím a Albertovem, a svoje představy prezentovalo minulý týden na setkání s občany a novináři. Cílem projektu je vytvořit městský prostor, který nabídne možnost aktivního odpočinku, relaxace a kulturního vyžití pro všechny věkové skupiny a nejrůznější sociální skupiny. Jako první by měl být revitalizován prostor Kateřinské zahrady.

Veřejný "Sculptur Park" v oblasti Kateřinek

Občanské sdružení Dvojka sobě připravila ve spolupráci s ateliérem Sporadical, studenty Fakulty architektury ČVUT a studenty několika uměleckých vysokých škol obrazovou prezentaci současné podoby místa a návrhy konkrétních, zejména architektonických, úprav. Zahrada podle iniciátorů projektu nabízí ideální místo pro setkávání umění a veřejnosti a chtějí z ní proto vytvořit něco na způsob ve světě obvyklých "sculpture garden" - jakýchsi sochařských zahrad, zeleného prostoru s volně umístěnými díly současného umění.

Tuto představu komentoval výkonný ředitel občanského sdružení Ivo Slavík: "Inspiraci pro naše úvahy jsme krom jiného našli v projektu SKULPTUR - Projekte in Münster, který je věnován instalacím uměleckých objektů ve veřejném prostoru." Nový obsah každému městskému prostoru však dávají zejména jeho uživatelé - přítomnost lidi přitahuje další lidi, venkovní aktivity iniciují další aktivity. Zahrada proto nebude jenom místem pro sochy, ale i divadelní a interaktivní akce.

Vytvořit partnerství pro změnu

Nedílnou součástí úsilí o oživení této části Prahy je snaha zapojit do příprav a realizace nejen majitele a správce přilehlých budov, ale i soukromé firmy, městskou část, magistrát a také místní občany.

Ivo Slavík při představování projektu na setkání konaném minulý týden na Zeleném kruhu připomněl, že všechny nadnárodní společnosti i řada tuzemských firem deklarují snahu být dobrými občany v místě svého podnikání, protože úspěšné podnikání přináší sociální odpovědnost. "Rádi jim věříme a nabízíme partnerství v rozvoji neziskových sociálních i kulturních aktivit a projektů v Praze 2. Invence obyvatel a dobrovolníků společně s materiální a finanční podporou úspěšných společností mohou vylepšovat sociálně ekologické a kulturní prostředí i prestiž adresy", vysvětlil Ivo Slavík.

Občané, jež se angažují v přípravě projektu, oslovili také městskou část Prahy 2 a magistrát a rádi by získali jejich materiální, ale zejména morální podporu – zapojení města totiž, jak ukazují zkušenosti z podobných projektů v jiných městech, pomůže urychlit řadu jednání a umožní dlouhotrvající udržitelnost takto časově náročného projektu.

Projekt oživení zahrady není elitním projektem pro malý okruh intelektuálů, umělců a businessmanů a sdružení Dvojka sobě vyzývá všechny zájemce z řad laické i odborné veřejnosti, aby kontaktovali přípravný výbor . S konkrétními návrhy se budou moci zájemci seznámit také na výstavě, která by měla začátkem léta proběhnout v přízemí business centra na Karlově náměstí.

Petra Kolínská

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


-

O Autorech

Petra Kolínská

šéfredaktorka zpravodajství ECN

-

Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz