Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Jednoznačným „vítězem" se stal generální ředitel Unipetrolu Pavel Švarc

25. 4. 2003 - BRNO [Econnect]

Celkem 103 z celkem 125 členů Komise, složená z vědců, publicistů, umělců, politiků a ekologických aktivistů, rozhodlo o vítězi 11. ročníku ankety ROPÁK ROKU o antiekologický čin pro osobu, která se prosazováním nějaké stavby či záměru, vydáním rozhodnutím či budováním stavby nejvíce zasloužila o poškození životního prostředí, a 8. ročníku ankety ZELENÁ PERLA ROKU o antiekologický výrok. Členy Komise jsou např. ekolog Ivan Dejmal, sociolog Jan Keller, filozof Erazim Kohák, písničkáři Jaroslav Hutka a Pepa Nos, teatrolog Vladimír Just atd. Ropákem se stal Ing. Pavel Švarc, Zelenou perlu pak získal Miroslav Bindr, zemědělský podnikatel z Jemnic a nájemce pozemků u Rajchéřova.

Ropák roku

Do finále se letos dostalo 12 kandidátů z celkového počtu padesát jedna navržených osob. Podíváme-li se na nominace podle jednotlivých krajů, tak nejvíce jich získal Středočeský kraj. Vedle Pavla Švarce se zde o titul ucházel i ředitel ekologické sekce Fondu národního majetku Jaroslav Vítek, náměstkyně ministra životního prostředí Ivana Jirásková nebo vedoucí CHKO Český kras Michael Pondělíček. A všichni z nich se dostali i do užšího výběru dvanácti kandidátů.

Ing. Pavel Švarc, generální ředitel a předseda představenstva firmy Unipetrol, a. s. Praha (hlavní akcionář Spolany, a. s.) a předseda představenstva Spolany, a. s. Neratovice se stal Ropákem:

  • za hlavní zodpovědnost při únicích toxických látek ze Spolany při srpnových povodní i mimo toto období,
  • za nedostatečné protipovodňové zabezpečení objektů a pozemků zamořených rtutí a dioxiny ve Spolaně,
  • za systematické odmítání převzetí odpovědnosti za vzniklé škody a za neochotu odškodnit občany postižené úniky chlóru, dioxinů a dalších toxických látek ze Spolany během povodní,
  • za neposkytování informací, respektive za pozdní a neúplné informování o únicích chemických látek v průběhu opakovaných chlorových havárií a v době po zaplavení Spolany srpnovou povodní,
  • za bagatelizování zdravotních a ekologických rizik vyvolávaných starými ekologickými zátěžemi, haváriemi a povodněmi ve Spolaně,
  • za hlavní zodpovědnost a osobní angažovanost při urychleném spouštění nejnebezpečnějších technologií chlorové chemie bez dokončené bezpečnostní zprávy Spolany a jejího projednání s veřejností,
  • za ignorování výzev ke zjištění znečištění Spolany toxickými látkami, jako jsou polychlorované dibenzodioxiny a dibenzofurany či polychlorované bifenyly, za osobní angažovanost na přidělení několikamiliardové veřejné zakázky na sanaci Spolany bez výběrového řízení, což nyní šetří policie a Úřad pro ochranu hospodářské soutěže.

Na druhém místě se umístil Ing. Jaromír Schling, ministr dopravy a spojů (ČSSD) – MS kraj, ČR (252 bodů) za zodpovědnost při prosazování dálnice D47 na Ostravsku bez veřejné kontroly vypsáním veřejné soutěže na její výstavbu, za snahu o zrušení dosavadního zákazu plavby člunů a skútrů se spalovacími motory na přehradách, který platil od roku 1976 a za návrh zrušit Ministerstvo životního prostředí jako škodlivý a nepotřebný resort.

Třetí místo získal Jaroslav Foldyna, zástupce hejtmana a zastupitel Ústeckého kraje (ČSSD) – Ústecký kraj (225 bodů) - za trvalé prosazování výstavby dvou vodních stupňů v CHKO České středohoří a CHKO Labské pískovce, za prosazování urychlené výstavby dálnice D8 přes CHKO České středohoří a přírodní park Východní Krušné hory bez ohledu na to, zda splňuje ekologické zákony a za návrh zrušit Ministerstvo životního prostředí.

Zelená Perla

Zelenou perlu získal Miroslav Bindr, zemědělský podnikatel z Jemnic a nájemce pozemků u Rajchéřova za výrok: „Já mám jiný starosti, než se srát s nějakým záborníčkem křivým, nebo medovým, nebo co. A seru na ty jejich ptáky. Neznají hranici, kde je pták a kde je člověk.“ z článku Hranice mezi ptákem a člověkem (Respekt č. 49, 2. 12. 2002).

Na dalších dvou místech se umístili: Pavel Švarc za výrok: „V podstatě jsme nachlorovali Labe... S nadsázkou se dá říci, že jsme něco učinili i pro hygienu.“ (vysvětlení účinků 80 tun chlóru, který unikl do Labe při zatopení Spolany, a. s. Neratovice v srpnu 2002) z článku Obsluha neměla povolení k přečerpání chlóru (Právo, 26. 8. 2002) a Jiří Novák, náměstek ředitele Státního fondu dopravní infrastruktury: „Neznám žádný případ ani u nás doma ani v zahraničí, že by se krajina poškodila tím, že přes ni prochází dálnice.” (obhajoba výstavby dálnic, zejména dálnice D3 Praha – České Budějovice) z filmového dokumentu Hra o krajinu (Česká televize – ČT2, 16. 1. 2002).

Dioxinová kachna

Cenu nazvanou Dioxinová kachna Spolany se organizace Greenpeace rozhodla udělit ke Dni Země za nejabsurdnější výrok týkající se toxického zamoření v chemickém závodě Spolana Neratovice. Greenpeace chce udělením ceny upozornit na nepravdivé informování ze strany podniku i veřejné správy a na neplnění slibů o změně přístupu při řešení toxického zamoření Spolany. Získal ji tak jako v případě Ropáka generální ředitel Unipetrolu a předseda představenstva Spolany Pavel Švarc. Na druhém místě se umístil středočeský hejtman Petr Bendl a na místě třetím místopředseda dozorčí rady Unipetrolu Miloslav Suchánek. „Pan Švarc mnohými svými výroky v době loňských povodní prokázal zjevnou neúctu k životnímu prostředí i k ohrožení lidí v okolí Spolany,“ uvedl toxický expert Greenpeace MUDr. Miroslav Šuta a dodal: „Lidé z vedení Spolany nejdříve veřejnosti tvrdili, že veškeré chemikálie před povodní zabezpečili. Přitom policii sdělili, že nemají přehled o množství a druzích chemických látek nacházejících se v podniku. Nakonec přiznali únik několika tisíc tun chemikálií do Labe.“

Česká inspekce životního prostředí udělila Spolaně pokutu ve výši 1 400 000 Kč. Spolana odpovědnost za úniky odmítá a proti rozhodnutí se odvolala, ačkoli v srpnu 2002 přiznala porušení předpisů. Pro podezření ze spáchání trestných činů probíhá také šetření kriminální policie.


Alena Mejstříková

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související články

O Autorech

Alena Mejstříková

Autorka je redaktorka zpravodajství ECN a koordinátorka projektů.

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz