Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - občanský sektor
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Američané stříleli do Iráčanů

29. 4. 2003
[BBC] -


Američtí vojáci v Iráku údajně stříleli do účastníků demonstrace ve městě Fallúdža, asi 50 kilometrů západně od Bagdádu. K incidentu došlo během noci, kdy místní lidé pronikli do školy, obsazené americkými silami, a žádali je, aby odešli.

Velitel amerických jednotek uvedl, že při střelbě bylo zasaženo nejméně sedm lidí. Podle některých informací mělo při incidentu zemřít několik civilistů. Podle zprávy odvysílané arabskou satelitní televizí Al-Džazíra americké jednotky prý palbu pouze opětovaly.

Bush slibuje Iráku demokracii

Americký prezident George Bush je podle svých slov přesvědčen, že v Iráku může vládnout demokracie. Bush během návštěvy Michiganu před davy amerických Iráčanů prohlásil, že Washington hodlá zajistit, aby nová vláda reprezentovala celý irácký národ. Bush zároveň označil sankce OSN proti Iráku za neúčinné a opět vyzval k jejich zrušení.

Zástupci náboženských, politických a etnických skupin v Iráku se shodli na tom, že během čtyř týdnů se uskuteční celonárodní konference, z níž vzejde prozatímní vláda. Ke shodě se dospělo v Bagdádu na závěr osmihodinového setkání zhruba tří set významných Iráčanů s penzionovaným americkým generálem Jayem Garnerem, který je pověřen dočasnou správou země.

Česko dá zatím na Irák 20 miliónů

Česká vláda vyčlenila zatím 20 miliónů korun na poválečnou obnovu Iráku. Český ministr zahraničí Cyril Svoboda, který počítá s částkou až 400 milionů korun, má do dvou týdnů předložit plán na zapojení České republiky do politické i ekonomické obnovy Iráku.

Česká republika vyšle do Bagdádu dvacítku poradců, které má koordinovat bývalá novinářka Janina Hřebíčková. Experti budou pomáhat úřadům a obyvatelům a také radit českým podnikům, které mají zájem podílet se na poválečné obnově země. Kompletní tým, jehož členy mají navrhnout jednotlivé resorty, by měl být znám do 15. května.

Češi byli společně se zástupci USA, Austrálie, Velké Británie, Španělska a Polska přizváni na pondělní schůzku irácké elity o sestavení prozatímní irácké vlády.



DISKUSE - KOMENTÁŘE:


-
-

Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz