Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - regionální rozvoj
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Cena zdraví a bezpečného životního prostředí 2002 pro Metrostav a.s. a obec Vrutice

29. 4. 2003
Alena MejstříkováJana Fábryová [Econnect / Business Leaders Forum] -


Včera byly již podvanácté vyhlášeny výsledky soutěže „Cena zdraví a bezpečného životního prostředí 2002“. Cenu uděluje Business Leaders Forum - organizace sdružující přední představitele českého a mezinárodního průmyslu a obchodu. Cenu každoročně obdrží společnost, která významnou měrou v uplynulém roce přispěla k ochraně životního prostředí či zlepšení zdraví svých zaměstnanců a obyvatel. Vítězem se stala společnost Metrostav, a.s., zvláštní ocenění za svůj projekt na třídění odpadů a zpracování PET obdržela obec Vrutice. Záštitu převzal ministr životního prostředí Libor Ambrozek, který také ocenění předal.

Cena zdraví a bezpečného životního prostředí je příležitost pro kteroukoli organizaci, která kladně ovlivňuje životní prostředí ve svém okolí, např. průmyslové podniky, chemické společnosti, distribuční firmy. Vyloučeny ze soutěže jsou ty projekty, které byly realizovány pod hrozbou restrikce či penále anebo z nutnosti plnění legislativy. "Smyslem konání je nalézt takové projekty, které jsou zajímavé, přináší zlepšení kvality života a mohou být poučením pro další organizace k následování. Snažíme se nalézt a symbolicky odměnit organizace, které jsou sami k sobě zodpovědní," řekl Ing.Tomáš Nejedlo, výkonný ředitel Business Leaders Fora.

Zvítězily Vysouvané tunely metra pod Vltavou

Za vítězný projekt byly vybrány „Vysouvané tunely metra pod Vltavou“ společnosti Metrostav, a.s. Vysouvání tunelu je unikátní technologie, která byla pro stavbu takových parametrů v podmínkách řeky použita vůbec poprvé. Tato technologie umožnila snížit hlučnost, prašnost a zkrátit dobu výstavby ze tří let na dva roky. Použitím této technologie došlo i ke snížení rizika při povodních, protože v případě nutnosti je možné zaplavit suchý dok a později jej znovu vysušit. Při samotném přesouvání tunelu bylo možné kdykoliv operaci přerušit a pokračovat až po ustálení podmínek. Opodstatněnost využití technologie vysouvání se ukázala v praxi – v srpnu 2002 při povodních.

Předseda poroty Bedřich Moldan k ocenění řekl: "Chování podniků vůči životnímu prostředí je upraveno desítkami zákonů. Avšak samotné zákony, byť přísně kontrolované, nemohou naše prostředí účinně ochránit, pokud péči o životní prostředí nevezmou sami podnikatelé za svou. Proto je mimořádně cenná dobrovolná aktivita podniků, jdoucí nad rámec vynucené regulace. Takové chování je významné jak u velkých, tak u malých a středních podniků. V letošním ročníku soutěže nakonec sice zvítězil velký podnik, ale je potěšitelné, že i menší podniky přihlásily velmi dobré projekty."

Zvláštní ocenění za ekologickou aktivitu obcí

Ocenění za ekologickou aktivitu municipality bylo uděleno obci Vrutice za projekt „Třídění odpadů a provozovna PET při OÚ ve Vrutici“ Vrutice je malá obec v okresu Litoměřice, kraj Ústí nad Labem. Cílem této aktivity bylo celkové snížení zbytkového odpadu z domácností díky třídění a zpětná recyklace jednotlivých komodit. To zamezilo vytváření černých skládek a spalování plastů a papíru. Obec Vrutice na této aktivitě spolupracuje se základní školou a tím přispívá i k výchově mládeže v třídění domácího odpadu. Službu nabízí obec i dalším obcím, které nemají možnost odpad třídit.

"Aktivní zájem obce Vrutice o ochranu životního prostředí vedl k vybudování malé místní třídírny odpadu. Provozování třídírny snižuje množství komunálního odpadu odváženého na skládku nejen zde, ale díky spolupráci s dalšími obcemi a základními školami okresu Litoměřice, pomáhá ke zlepšení prostředí v širším regionu. Projekt nemá pouze environmentální aspekty, ale současně aktivně zapojuje mládež do péče o jejich okolí. Pro malou obec je významným přínosem i vytvoření několika pracovních míst," uvedl ing. František Dobeš, člen poroty.

Business Leaders Forum

BLF je sdružení mezinárodních a českých představitelů společností a firem, které svým příkladem usilují o rozvoj zdravého podnikatelského prostředí v České republice a úzce spolupracuje s partnerskou organizací The Prince of Wales International Business Leaders Forum. Svojí činností Business Leaders Forum podporuje partnerství a spolupráci napříč sektory. Klíčovými oblastmi je životní prostředí, vzdělávání a sociální sféra.

Od minulého roku je Business Leaders Forum (BLF) národním partnerem evropské ceny "European Awards for the Environment", organizované Evropskou komisí. Může proto nominovat projekty za Českou republiku. Na podzim bude proto vybírat a nominovat nejlepší projekty účastnící se Ceny zdraví a bezpečného životního prostředí. Dobrým kandidátem je letošní vítěz Metrostav, a.s., šanci má i Silon, a.s. i další.

Alena MejstříkováJana Fábryová

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


-
Související odkazy
  • Business Leaders Forum
  • O Autorech

    Alena Mejstříková

    Autorka je redaktorka zpravodajství ECN a koordinátorka projektů.

    -

    Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
    Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
    Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz