Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

V Brně si připomněli oběti holokaustu

5. 5. 2003 - BRNO [Radio Praha]

Památku šesti milionů obětí holokaustu za druhé světové války i výročí 60 let od povstání ve varšavském ghettu si v neděli připomnělo zhruba 250 účastníků shromáždění v brněnské synagoze v ulici Skořepka. Zapálili sedm svící. "Tato symbolika bývá interpretována různě. Zjednodušeně šest svící za šest milionů obětí, sedmá za všechny ostatní, kteří zahynuli," řekl novinářům Petr Weber z Židovské obce v Brně. Sedmou svíci zapálil izraelský velvyslanec Arthur Avnon.

Rabín Karol Sidon podotkl, že s realitou holokaustu se nelze nikdy zcela vyrovnat, odmítá ovšem představu Židů jen jako obětí. V historii Židů byly chvíle šťastné i tragické, uvedl. Téměř 60 let od konce druhé světové války je v Česku stále malý počet židovských obcí i jejich členů, podotkl. Jen z Brna bylo za druhé světové války deportováno 13.000 obyvatel židovského původu do koncentračních táborů, kde téměř všichni zahynuli.

Weber upozornil, že i dnes se lze v Česku setkat s antisemitismem, přestože se jeho signály neobjevují na rozdíl od minulosti tak často na veřejnosti. "I když i takové věci máme - zhanobené památky, pomníky pomalované hákovými kříži," uvedl. Mnohem rafinovanější a nebezpečnější projevy antisemitismu se však podle něj v poslední době objevují v elektronických médiích, zejména na internetu. Tyto materiály jsou anonymní, a proto těžko nebo vůbec postižitelné, podotkl.

Nedělní tryzny k uctění památky obětí holokaustu se za mírně zvýšených bezpečnostních opatření zúčastnil i jihomoravský hejtman Stanislav Juránek a představitelé magistrátu. Přišli také představitelé jiných církví i zástupci Islámské nadace, reprezentující muslimské věřící.


DISKUSE - KOMENTÁŘE:

8. 12. 2004
8. 12. 2004
hmmT6

Související články

Informační partneři Zpravodajství ECN

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz