Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - kultura
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Zelená elektřina ze západních Čech

5. 5. 2003
Markéta Šubrtová [Econnect] -


Západočeská energetika je u nás prvním dodavatelem energií, který nabízí svým zákazníkům tzv. "zelenou" elektřinu. Ta je vyrobena výhradně z obnovitelných zdrojů, především z malých vodních elektráren a částečně z biomasy. V současné době prodává ZČE měsíčně asi 600 MWh "zelené" elektřiny a zájem o ni stále stoupá.

Kolik zákazník zaplatí a co za to získá

"Zelená" elektřina se vykupuje za cenu vyšší než elektřina vyráběná obvyklým způsobem. Spotřebitel, který se pro ní rozhodne, si však připlatí spíše symbolicky: pouhých 10 haléřů za 1 kWh. Pro příklad: běžná domácnost v panelovém domě se spotřebou kolem 1000 kWh ročně, která se rozhodne přejít na "zelenou" sazbu, podpoří obnovitelné energetické zdroje částkou přibližně 9 Kč za měsíc.

Kromě toho každá domácnost, která si "zelený tarif" zvolí, získá od Západočeské energetiky samolepku, kterou může nalepit na dveře, okno, poštovní schránku a podobně a veřejně tak vyjádřit podporu obnovitelným zdrojům. Odběratelé z řad podnikatelů, kteří budou využívat "zelenou" energii pro výrobu svých produktů, obdrží certifikát, opravňující označit jejich výrobky exkluzivní ekologickou známkou ZELENÁ ENERGIE. A tak i zákazníci kupující tyto výrobky budou informováni, že při jejich výrobě byla využita ekologická energie. Západočeská energetika zároveň podpoří tyto výrobce v rámci své vlastní mediální kampaně.

Podpora obnovitelných zdrojů

Peníze získané z prodeje "zelené" energie investuje ZČE podle svých prohlášení zpět do podpory obnovitelných zdrojů. "V letošním roce jsme například koupili pozemky bývalých papíren Bukovec, které jsou vhodné pro výstavbu malé vodní elektrárny," řekl mluvčí ZČE Miroslav Kučera. Vedle přímých investic do výstavby obnovitelných zdrojů se počítá i s podporou výzkumu a odborného školství. Příkladem je poskytnutí prostředků na projekt větrné elektrárny, budované studenty Střední průmyslové školy elektrotechnické v Plzni. O rozdělování prostředků na jednotlivé ekologické projekty chce ZČE své zákazníky pravidelně informovat jak zasílanými materiály, tak ve svém Informačním a poradenském centru v Tylově ulici Plzni. Zde si může zájemce prohlédnout funkční model solárního a fotovoltaického systému, tepelné čerpadlo, které využívá geotermální energii, a řadu dalších energeticky úsporných řešení pro domácnosti i podnikatele. Semináře na toto téma probíhají pro veřejnost po celý rok.

Plané obavy o budoucnost?

"Existuje obava, že po spojení ZČE s ČEZem tento sympatický projekt padne, protože ČEZ nemá výrobu elektřiny z obnovitelných zdrojů v plánu," prohlásil na besedě, pořádané sdružením Calla v Českých Budějovicích předseda Strany Zelených. Jan Beránek. Mluvčí Elektrárenské společnosti ČEZ Ladislav Kříž to však popírá. "Není důvod, proč bychom neměli "zelenou" elektřinu od ZČE a výhledově i od jiných producentů zahrnout do svého portfolia. Předpokladem k tomu však je otevření trhu," prohlásil s poukazem na skutečnost, že ČEZ zatím podle zákona nemůže nabízet elektřinu konečným spotřebitelům, ale jen distribučním společnostem.

Státní regulace energetického trhu také způsobuje, že "zelenou" elektřinou mohou zatím od ZČE nakupovat zákazníci pouze v regionu západních Čech. Výhledově však zvažuje nabídku "zeleného" tarifu i Jihočeská , Jihomoravská a Severomoravská energetika.

Markéta Šubrtová

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


-

O Autorech

Markéta Šubrtová

Externi redaktorka Econnectu.

-

Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz