Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - kultura
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Ochrání nás Evropská komise před nejnebezpečnějšími chemikáliemi?

12. 5. 2003
[EEB, WWF, Greenpeace a Friends of the Earth] -


Evropská komise minulý týden neschválila principy nové chemické politiky EU, kterou předložili evropští komisaři Wallstromová a Liikanen . Ekologické organizace obviňují předsedu komise, že nedokázal přivést komisi k „jedné z nejvýznamějších reforem“, které měla tato komise uskutečnit. V sázce je přitom ochrana lidského zdraví a životního prostředí.V Evropě je v současnosti na trhu více než 100 tisíc chemikálií, které se používají bez adekvátního posouzení vlivu na zdraví lidí a životní prostředí. Komise bohužel nerozhodla o nebezpečných chemikáliích, navzdory množství důkazů o kumulaci chemikálií v našich tělech a životním prostředí.

Kromě toho Komise přijala celou řadu podmínek ze strany průmyslové lobby, což vyústí v další zbytečné zpoždění a oslabení reformy ve prospěch veřejného zdraví a životního prostředí. Prodloužení internetové konzultace o návrhu ustanovení o 5 až 8 týdnů kvůli formálním nedostatkům ohrožuje vykolejení celého vývoje legislativy a neumožní, aby komise zveřejnila svoje návrhy ještě před začátkem léta. V důsledku tohoto se neuskuteční první čtení v Evropském parlamentu a ani Rada nebude schopná vydat obecné stanovisko před rozšířením EU. Nejméně jeden rok bude takto ztracen a moment politického rozhodnutí bude v ohrožení!

Ekologické nevládní organizace velmi důvěřovaly reformě načrtnuté v Bílé knize Komise z února 2001, kterou silně podporoval Evropský parlament a rada. Bílá kniha navrhovala, aby průmysl byl nucen poskytovat údaje o bezpečnosti prodávaných chemikálií a aby se vytvořil nový systém pro vyřazování nejnebezpečnějších 1500 chemikálií z užívání. Nicméně nyní je zřejmé, že komisaři Wallstromová a Liikanen rezignovali na ústřední složky reformy – závazky průmyslu, aby zastavil používání nejnebezpečnějších chemikálií, které jsou nahraditelné bezpečnějšími náhražkami, opuštění práva veřejnosti na informace a zajištění řádné ochrany před chemikáliemi v importovaných produktech. Takto zredukovaná reforma nebude vytvářet tlak na chemický průmysl, aby přešel na používání bezpečných látek.

Michael Warhurst z WWF výsledky jednání komise komentoval takto: „Nabízí se otázka – chceme skutečně přestat používat chemikálie, které se kumulují ve volně žijících zvířatech a v našich organismech, a které narušují hormonální systém, čemuž jsou vystaveny i nenarozené děti? Věřím, že evropská veřejnost to chce – a Evropská komise tento zásadní úkol nikam neposunula.“

Podle Miroslava Šuty z Greenpeace skutečnost, že se nebezpečné chemikálie nacházejí v běžných spotřebitelských produktech – televizích, parfémech, sportovním oblečení, hygienických produktech,ukazuje úroveň, jak neregulované chemikálie pronikly do naší společnosti a životního prostředí. Dokonce běžný prach z domácností obsahuje tyto chemikálie. Evropa proto potřebuje legislativu, která přiměje průmysl, aby nahradil nebezpečné chemikálie bezpečnějšími alternativami.



DISKUSE - KOMENTÁŘE:


-
Aktuální PETICE v životním prostředí a regionálním rozvoji
ke kterým se můžete připojit
Informační partner oblasti Životní prostředí
Ekolist
Deník o životním prostředí
-

Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz