Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - regionální rozvoj
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Miny – zakázané zbraně, které si oběť nevybírají – byly vystavovány na IDETu

22. 5. 2003
Jana Sobotková [Econnect] -


-foto-

Co dokáže protivozidlová mina skrývající se pod označením Horizont či PD-Mi-PK? "Jakmile je mina aktivována, pět ocelových desek ve tvaru kruhu umístěných na přední části miny – tzv. Misznay Schardinovy výbušné hlavice – se stává výbušnými náboji. Takovýto výbuch miny pak úplně zdemoluje vozidlo a rozmetá sekundární úlomky do vzdálenosti 150 – 225 metrů. Samotná ocelová deska, úlomek nebo střela jsou nebezpečné až do okruhu jednoho kilometru," uvádí se ve zprávě Německé iniciativy za zrušení pozemních min. Tento typ min, určený k ničení obrněných transportérů a další techniky nabízel český výrobce zbraní Poličské strojírny v dubnu tohoto roku na brněnském zbrojařském veletrhu IDET. Upozornilo na to Nezávislé sociálně ekologické hnutí.

Zpráva německé organizace tak potvrdila obvinění vznesená aktivisty Nesehnutí ještě před zahájením zbrojního veletrhu. Ti tvrdili, že na veletrhu se prezentují firmy vyrábějící zakázané zbraně. "Mina může být aktivována mimo jiné nárazem oběti do nástražného drátu nataženého přes zaminovanou cestu. Protože jsou tyto miny konstruovány tak, aby při kontaktu s člověkem explodovaly, je tento druh min zakázán na základě Ottawské konvence, tedy Dohody o zákazu protipěchotních min. Na veletrhu zbraní IDET 2003 v Brně tak byly nabízeny k prodeji miny, jejichž konstrukce a užití odporuje Ottawské konvenci o zákazu protipěchotních min," tvrdí aktivista Nesehnutí Milan Štefanec.

Obránci lidských práv přitom upozorňují, že Dohodu o zákazu protipěchotních min podepsala Česká republika 3. 12. 1997, ratifikovala ji 26. 10. 1999 a od 1. 4. 2000 se stala členskou zemí této Dohody; produkce protipěchotních min byla u nás zastavena v roce 1989. Přesto však problematické miny Horizont nadále tvoří součást výzbroje naší armády. “Vzhledem k velkým rozměrům a konstrukci miny není sice její standardní užití jako protipěchotní příliš pravděpodobné, nicméně taková možnost přesto existuje. A náhodnou explozi při kontaktu osob s nástražným drátem nelze vyloučit v žádném případě,” varuje člen mezinárodní lidskoprávní organizace Amnesty International Karel Dolejší.

Přes závazky České republiky, které z ratifikace Ottawské konvence vyplývají, byla již v roce 2001 na zbrojařském veletrhu IDET mina Horizont, která může být odpálena při náhodném kontaktu s člověkem, nabízena. "Je to další z příkladů, kdy organizátoři a vystavovatelé IDETu vědomě porušují zákonné normy a mezinárodní úmluvy na ochranu lidských práv," komentuje situaci Milan Štefanec. Jednání pořadatelů zbrojařského veletrhu odsuzují i další občanské iniciativy. "Je ostudné, že instituce a vládní představitelé, kteří mají dbát na dodržování zákonů, poskytují takové akci svoji záštitu, a tím znevažují mezinárodní úsilí o odzbrojení,” podotýká Veronika Pazderová z občanského sdružení Chiméra.

Nesehnutí dále informovalo, že výrobce min Horizont – společnost Poličské strojírny – byl v letech 2001 a 2002 prošetřován pro porušení zákona o regulaci reklamy, kdy v rozporu s tehdy platným zákonem č. 40/1995 Sb. zakazujícím reklamu na zbraně – mimo zbraně lovecké, sportovní a historické – inzeroval v médiích veřejně své výrobky: minovací prostředky, kontejnerovou munici, zbraně a dělostřelecké a protitankové náboje. "Na základě jednání vyvolaného příslušným živnostenským úřadem se tehdy generální ředitel Poličských strojíren Jaroslav Trávníček písemně zavázal neuveřejňovat nabídky zbraní a střeliva vyráběných jeho společností například v časopise IDET News či CDAI Review," dodává Milan Štefanec.

Jana Sobotková

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


-
Stránky organizací a hnutí z oblasti lidských práv hostujících na serveru Econnectu
Most pro lidská práva
Nesehnutí
Konsorcium organizací zabývajících se uprchlíky
Terezínská iniciativa
Tolerance
Běloruské fórum "Obrození"
Osvětový a vzdělávací spolek Skaryna
Lungta
Nadační fond Potala
Nadační fond obětem holocaustu
Profem
Ateliér práv
e-Law - Auxilium legis
IT právo

O Autorech

Jana Sobotková

Autorka je redaktorkou Econnectu pro lidská práva, sociální oblast a gender.

-

Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz