Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - životní prostředí
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Den Evropských parků oslaví i Český kras

22. 5. 2003
Alena Mejstříková [Econnect] -


Evropský den parků připadá na 24. květen. Chce zdůrazňovat význam dobře koncipované a udržované sítě chráněných území na evropském kontinentu, propaguje smysl zřizování chráněných území a důslednou péči o jejich přírodní, kulturní a historické dědictví. Akce připomínající tento den připravuje například CHKO Český kras a další chráněné krajinné oblasti; v Děčíně se uskuteční biojarmark.

Evropský den parků byl poprvé vyhlášen v roce 1999 na popud Evropské federace chráněných území a národních parků a datum 24.května bylo stanoveno na památku vyhlášení prvních evropských národních parků ve Švédském království na počátku 20. století.

4 české národní parky a 24 chráněných krajinných oblastí, které jsou v ČR, zaujímá dnes zhruba 15 procent území republiky a je to jedna z významných hodnot, které Česká republika má. Nejstarší z našich národní parků je KRNAP - Krkonošský národní park, který slaví letos jubilejní 40. výročí své existence.

Den parků v Českém krasu

K oslavě dne parků se již tradičně připojuje také Správa chráněné krajinné oblasti Český kras, která při této příležitosti již tradičně zprovozňuje příležitostnou naučnou stezku národní přírodní rezervací Karlštejn - územím s diplomem Rady Evropy. Tato stezka bude zpestřením cesty napříč rezervací, zvláště jejími nejzajímavějšími zákoutími.

Stezka bude otevřena 24. května od 9.00 hodin, kdy bude otevřen úvodní stánek - stanoviště na začátku trasy v Karlštejně. Postupně pak mohou poutníci navštívit další stanoviště a zajímavosti Českého krasu na trase stezky. Nejdříve je to hrad Karlštejn, kde bude připraveno stanoviště s kvizem, dále jsou to štoly v lomech Mořina, kde bude otevřen průchod podzemím do Pustého lomu; zoologická expozice v lese; Skanzen těžby vápence v lomu Paraple, který provozuje společnost Barbora (Muzeum těžby vápence v Českém krasu, ukázka lomové úrkorozchodné dráhy, prohlídka podzemí, důlní expozice); Ekomuzeum ve Svatém Janu pod Skalou, skála s vyhlídkou nad sv. Janem, kde bude stanoviště botaniků s informacemi o systému Natura 2000.

Ve vesničce Svatý Jan pod Skalou, kde stezka končí, bude připraveno občerstvení pro ty, kteří ji celou prošli, na Zdi dojmů bude moci každý vyjádřit svůj názor. V galerii Ivanka zde může návštěvník zhlédnout výstavu plakátů s historickými pohledy na vesnici Svatý Jan pod Skalou, přečíst si legendu o poustevníku Ivanovi, podívat se na výstavu fotografií s přírodní tématikou, najde zde také informace o kampani Dětí Země za záchranu Českého krasu.

V loňském roce se Dne parků v Českém krasu zúčastnilo na 1500 návštěvníků a cca 340 absolvovalo celou naučnou stezku. Na přípravě stezky se vedle Správy CHKO Český kras podílejí také společnost Barbora, Skautská organizace Mořina a Žďár nad Sázavou, ČSOP Alkazar, ČSOP Paraple, ČSOP Karlův Týn, Lomy Mořina s.r.o., VŠOP sv.Jan pod Skalou, Sdružení Přátelé Českého krasu a další.

Další akce na Den parků

Český kras však není jedinou CHKO, která připravuje akce na 24. května. Správa CHKO Pálava v Mikulově spolu s místním Centrem ekologické výchovy organizují v přírodní rezervaci Turold od 14 hodin výsadbu "starostenského stromu" a zábavné odpoledne pro rodiny s dětmi s ekologickým zaměřením.

Správa Chráněné krajinné oblasti Blaník ve spolupráci s Podblanickým ekocentrem ČSOP Vlašim pořádá vycházkové odpoledne pro rodiče s dětmi. Sraz je ve 13:00 hodin na dolním parkovišti pod Blaníkem (z louňovické strany).

V Královehradeckém kraji pak CHKO Český ráj spolu s ČSOP Křižánky zahajuje sezónu v informačním středisku CHKO u Věžáku v Jičíně. Od 5 hodin ráno pořádá vítání ptačího zpěvu, v 9 hodin následuje botanická vycházka a od 14 hodin pak vernisáž výstavy "Breberky Českého ráje".

Biojarmark v Děčíně

Na těsnou souvislost mezi ochranou přírody a ekologickým zemědělstvím chce poukázat první ročník Biojarmarku, který pořádá v sobotu 24. května sdružení Arnika v Křížové ulici v Děčíně. Na programu biojarmarku jsou výstavy o soustavě Natura 2000 a programech péče o krajinu, krajových odrůdách ovocných dřevin, expozice ekozemědělců, ochutnávky biopotravin, ukázky hosopdářských zvířat chovaných v ekologických podmínkách a doprovodné atrakce pro děti.

Datum konání bylo letos zvoleno jednak s ohledem na Mezinárodní den ochrany biodiverzity, vyhlašovaný OSN každoročně na 22. května, jednak proto, že by v nejbližší době měla Poslanecká sněmovna ČR projednávat novelu zákona o ochraně přírody a krajiny, jejímž cílem je vytvořit právní rámec pro vytvoření soustavy Natura 2000 u nás.

Natura 2000 je soustava chráněných území evropského významu, která se vytváří podle vědeckých kritérií na území všech členských států Evropské unie, včetně kandidátských zemí. Protože evropské směrnice přímo zavazují Evropskou unii, aby finančně podpořila vytváření této soustavy i péči o tato území, budou v budoucnu právě do těchto lokalit směřovat nemalé finanční prostředky. Alena Mejstříková

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


-

O Autorech

Alena Mejstříková

Autorka je redaktorka zpravodajství ECN a koordinátorka projektů.

-

Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz