Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - životní prostředí
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Bono jednal s Blairem o rozvojové pomoci

23. 5. 2003
[BBC] -


Ke slovu 'hrdina' asi nejčastěji přiřadíme přívlastek 'válečný'. Hrdiny jiného typu ale hledal do svého prvního výběru osobností roku časopis Time. Zpěvák legendární skupiny U2 Bono Vox byl vybrán nikoliv proto, že je rockovou legendou, ale kvůli své charitativní práci. "Mám mnohem víc peněz, než je rozumné," prohlásil Bono Vox v londýnském Royal Opera House, kde se ceny udělovaly.

Zpěvák začal svou druhou životní kariéru, totiž dráhu sociálního pracovníka, tím, že svůj soubor už téměř před dvaceti lety zapojil do kampaně písničkáře Boba Geldofa na pomoc hladovějším lidem v Etiopií.

Setkání se světovými vůdci

S vědomím, že za pár dní začne ve Francii summit zemí G8, který se má zaměřit jak na mezinárodní bezpečnost, ale také rozvojovou pomoc, se zpěvák hodlá ucházet o pozornost světových lídrů: "Na stole bude zákon, který ve Spojených státech právě prošel Senátem a Sněmovnou reprezentantů, a podle nějž by měly být věnovány na rozvojovou pomoc tři miliardy. Jedna miliarda z toho má být určena na boj s tuberkulózou, AIDS a malárií."

"Přidělení této částky je ale podmíněno tím, že nebude činit více než třetinu příspěvku dalších zemí světa na rozvojovou pomoc. Musíme tedy pracovat na tom, abychom o tu miliardu nepřišli," říká Bono. Jak se ukázalo, právě s tím se Bono a Bob Geldof obrátil i na britského premiéra Tonyho Blaira, při středeční akci zvané Oběd pro Afriku.

"Lídři G8 by si už měli přestat zabývat svými nedorozuměními kvůli Iráku a obrátit pozornost ke třetímu světu," vysvětloval zpěvák Tonymu Blairovi. "Máme dojem, že je k těmto věcem citlivý a má pro ně zaujetí a my bychom chtěli tuto jeho snahu přeměnit v hotovost," plánuje Bono Vox. A jaké naděje vkládá frontman U2 do jednání osmi státníků? "Lidé obvykle mluví o těchto setkáních dost cynicky. Takže uvidíme, kdo bude pro a kdo proti. Kdyby se aspoň tam shodli na nutnosti pomoci nemocným AIDS, byl bych šťastný."

"V Africe by se našlo možná až deset zemí, které mají problémy, jako má či měl Afghánistán," tvrdí zpěvák, který dnes možná už více času tráví objížděním velkých firem a nadací se žádostmi o pomoc černému kontinentu.

Pražská mise

V roce 2000 bylo Bona Voxe vidět v Praze. Během zasedání Mezinárodního měnového fondu a Světové banky byl jednou ze tváří kampaně hnutí Jubileum 2000, které si vytklo za cíl vyvíjet tlak na bohaté státy, aby odpustily dluhy 52 nejchudším zemím světa.

Co se podle Bona Voxe od té doby změnilo? "Tragédií války, která začala 11. září, bylo, že odvrátila že pozornost lidí od skutečných problémů a krizí. Skutečně v krizi je kapitalismus samotný," domnívá se zpěvák. "Já jsem rocker a nejsem proti kapitalismu, to bych nemohl jezdit v nablískané limuzíně, ale jsem proti tomu, aby někdo neměl šanci na prosperitu. Jenže tak svět funguje. Globalizace má mnoho negativních vlivů," dodává.

Válka proti chudobě

V roce 2000 věřitelé slibovali odepsat nejchudším zemím celkem 110 milard dolarů, podle nejnovější statistiky je ale odepsána jen zhruba čtvrtina. Bono Vox souhlasí s Colinem Powellem v tom, že válka proti terorismu je vázána na boj proti chudobě. "Když voják říká, nelze vyhrát tuhle válku jen vojenskými prostředky, měli bychom mu naslouchat. A když tentýž voják říká, že virus AIDS je nejhorší zbraní hromadného ničení, měli bychom činit totéž," uzavírá Bono Vox.



DISKUSE - KOMENTÁŘE:


-
Informační partneři Zpravodajství ECN
-

Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz