Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - životní prostředí
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Příběh sedláka Rajtera - od kolektivizace ke globalizaci

13. 6. 2003
-red- [EPS/ ECN] -


V úterý 17. 6. 2003 bude v prostorách Nového Adalbertina na Velkém náměstí v Hradci Králové otevřena výstava předního českého fotografa Ibry Ibrahimoviče "Příběh sedláka Rajtera - od kolektivizace ke globalizaci". Při této příležitosti se od 10:00 uskuteční tisková konference, vernisáž pak začíná v 18:00. Tento unikátní a dlouho připravovaný projekt bude v následujících měsících putovat po celé České republice. V Hradci výstava potrvá do 17. července.

O tématu výstavy

Výstava fotografa Ibry Ibrahimoviče je pojata nikoli pouze jako "triviální" obrazová sonda do života mosteckého sedláka Jana Rajtera, ale jako výpověď o závažných společenských změnách, které u nás, ale i ve světě právě probíhají. Výstava zachycuje příběh rodiny Rajterů, která byla vyhnána ze svého statku na Moravě, poté co odmítla vstoupit do JZD. Rajterovi se poté usadili v severních Čechách a znovu začali hospodařit. Třicet let žili za chemičkou (dnešní Chemopetrol Litvínov), sedlačit mohli pouze na zdevastované půdě mezi doly. V roce 1993 se vzchopili a odstěhovali se do poslední zemědělské oblasti v kraji. Na statku dnes hospodaří tři generace Rajterů.

V roce 2000 však byla tato oblast vybrána jako vhodná lokalita pro stavbu závodu těžkého strojírenství nadnárodní společnosti NEMAK. Tam, kde Rajterovi pěstovali sladový ječmen, dnes roste továrna produkující rakovinotvorné dioxiny.

O autorovi

Fotograf Ibra Ibrahimovič (1967) se světu české fotografie představil v roce 1993 seriálem černobílých fotografií "Libkovice, svědomí severu", věnovaných bourané severočeské obci Libkovice a zápasu tamních lidí o její záchranu. Snímky se sociální tématikou zůstaly těžištěm jeho práce i v následujících letech, kdy se prostřednictvím fotografie snažil zachytit "zoufale krásnou" krajinu a prostředí severních Čech.

Tento unikátní a dlouho připravovaný projekt bude putovat po celé České republice. Hradec Králové je první a úvodní zastávka. Projekt vznikl ve spolupráci s nadacemi REC - the Regional Environmental Center for Central and Eastern Europe, DANCEE - fond dánského ministerstva životního prostředí, Open Society Fund a Partnership a za podpory mediálních partnerů: Reflex, Respekt, Infoservis, Econnect, Nový prostor, Český rozhlas a dalších.

-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


-

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

-

Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz