Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Ve jménu krásy o nejdokonalejší řešení veřejného prostoru

20. 6. 2003
[E-architekt] -


-Malostranské náměstí- Na scénu vstoupila zcela nová soutěž měst a architektů s názvem Cena Petra Parléře British American Tobacco. Nabízí velmi netradiční formou pomoc městům při kultivaci veřejných prostor a současně láká širokou obec architektů k součinnosti. Jde o dlouhodobý projekt, jenž má přispět k rozvoji architektury a humanizaci měst. Projekt je organizován ve spolupráci s Českou komorou architektů a jeho vyhlašovatelem je společnost British American Tobacco Czech Republic, s.r.o, která se systematicky angažuje ve společensky prospěšných akcích na poli kultury, ekologie a vzdělávání. Jak uvádí Jiří Oberfalzer, manažer pro firemní a legislativní záležitosti: „Cílem ceny je upoutat zájem tvůrčích osobností v oblasti architektury a urbanismu k potřebám menších a středně velkých měst a nabídnout místním zastupitelstvům, aby využila příležitosti ke zkultivování tváře obcí. “ Cena Petra Parléře British American Tobacco si neklade za cíl vyřešit všechny bolestivé potíže v otázkách současného rozvoje měst a jeho financování, ale snad bude užitečným impulsem pro vnímání důležitosti této otázky a pro povzbuzení zájmu široké veřejnosti o kulturnost a kvalitu životního prostoru."

Téma roku

Tématem zahajovacího ročníku soutěže jsou veřejná prostranství - náměstí, ulice, parky a podobné, pro život každého města velmi důležité prostory. Ing.arch.Vladimíra Šilhánková ve studii na toto téma píše: "Veřejné prostory nejsou jenom prázdné plochy mezi budovami, ale místa, kde se lidé setkávají. Tedy jakési obývací pokoje města, jejichž celkové rozměry, tvar, forma a funkce se liší místo od místa. Pro všechny jsou důležití lidé…" O něco dále uvádí: "Severoamerická zkušenost ukazuje, že zdravé obytné prostředí nelze vytvořit ve městech, kde byl funkční systém veřejných prostorů rozbit a nahrazen sítí dálnic a silnic, na kterých není možné se pohybovat jinak než automobilem a pěší pohyb se odehrává zejména jakou součást showbyznysu (Disneyland) nebo jako součást komerční sféry." Dodává k tomu: "Před několika lety se podařilo ekologům přesvědčit odbornou i laickou veřejnost o nezbytnosti vytváření trvale udržitelné krajiny, a nyní stojí před architekty a urbanisty obdobný úkol: přesvědčit o významu spojitého systému veřejných prostorů ve městě pro trvale udržitelný život našich měst."

Příležitost pro města

Vyhlašovatel soutěže oslovil 200 českých měst a nabídl jim, aby zaslaly do soutěže náměty na úpravu veřejných prostranství s tím, že ty nejzajímavější vybere a učiní je předmětem veřejné soutěže architektů. Všechny zpracované architektonické studie pak po skončení soutěže slíbil poskytnout zdarma vybraným městům. Námětů se do uzávěrky soutěže sešlo 31. Hodnotitelská rada pak do soutěže vybrala těchto 11 měst : Bílovec, Blatnou, Broumov, Český Krumlov, Děčín, Jičín, Lipník nad Bečvou, Písek, Slavkov u Brna, Tišnov a Vsetín.

Výzva architektům

Zmíněných jedenáct námětů se stává veřejnou výzvou architektům, kteří si mohou vybrat některý z nich, pokusit se zpracovat architektonickou studii a současně se ucházet o jednu z cen z vyhlášených jedenácti kategorií nebo rovnou o Cenu Petra Parléře British American Tobacco. Ta bude udělena nejoriginálnější, nejpodnětnější a nejzajímavější architektonické studii a současně oceněna finanční částkou 250 000 Kč. Soutěž architektů byla vyhlášena 17.června 2003 a termínem pro odevzdání soutěžních prací je 29.září 2003. Vyhlášení výsledků soutěže se očekává v říjnu t.r. Ceny budou předány na slavnostním ceremoniálu v Betlémské kapli v Praze v lednu 2004. Současně zde proběhne i výstava nejúspěšnějších soutěžních prací.

Soutěžní podmínky
Sekretariát Ceny Petra Parléře British American Tobacco
Galateia, s.r.o.
Na Hubálce 1, 169 00 Praha 6
tel. 233 081 255, fax 233 352 625
monika.hotzka@galateia.cz

Za poskytnutí zprávy děkujeme redakci E-architekt


DISKUSE - KOMENTÁŘE:


-
-

Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz