Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Austrálie: 'Suďte údajné teroristy spravedlivě'

4. 7. 2003
[BBC] -


Australská vláda vyzvala Spojené státy, aby zajistily, že cizinci zadržení v boji proti terorismu, budou vojenskými tribunály souzeni spravedlivě. Tribunály byly zřízeny po útocích na New York a Washington z 11. září 2001.

Australský generální prokurátor Daryl Williams prohlásil, že o této otázce obšírně jednal s americkými představiteli a tlumočil jim své znepokojení. Mezi prvními šesti vězni, kteří mají podle amerického prezidenta George Bushe nárok na případný soud, je Australan David Hicks.

Zadržován je na americké základně Guantánamo na Kubě od doby, kdy byl zajat v Afghánistánu. Hicksův právník Stephen Kenny vojenské tribunály označil za pouhé divadlo, které má být exemplárním příkladem.

Soudy pro údajné teroristy

Americký prezident George Bush vůbec poprvé označil šest cizinců zadržených v rámci americké války proti terorismu za osoby, které mají nárok na soud podle nových pravidel, přijatých po útocích na New York a Washington z 11. září 2001.

Představitelé Pentagonu ale neuvedli, kdo tito lidé jsou, ani zda jsou mezi více než 700 lidí zadržovaných bez soudu a bez přístupu k právníkům už více než rok na základně Guantánamo na Kubě. Podle amerických představitelů bude náměstek ministra obrany Paul Wolfowitz pověřen učinit rozhodnutí, kdo, kdy a na základě jakých obvinění bude souzen.

Vojenské tribunály, které budou pracovat v tajnosti, budou moci udělit trest smrti. Ostře je kritizují skupiny zasazující se o dodržování lidských práv.



DISKUSE - KOMENTÁŘE:


-
Informační partneři Zpravodajství ECN
-

Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz