Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - životní prostředí
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Místo Koupacího dne budou Slavnosti Labe

8. 7. 2003
Alena Mejstříková [Econnect / Arnika] -


Po úspěšném loňském Prvním mezinárodním koupacím dni na Labi pořádá v neděli 13.7. sdružení Arnika druhý ročník slavností, jejichž cílem je znovuobnovení vztahu člověka k řece. Slavnosti Labe se letos uskuteční i přesto, že koupání bude omezeno. Arnika díky povodním nedoporučuje koupat se od Neratovic po proudu řeky. Ve městech nad Neratovicemi budou stejně jako v loňském roce probíhat Slavnosti Labe ve znamení koupání a oslavy živoucí řeky.

Akce Slavností Labe jsou tuto chvíli plánované v sedmi městech - Děčíně, Litoměřicích, Mělníku, Lysé nad Labem, Kolíně, Špindlerově Mlýně a Vrchlabí. V Děčíně proběhne veliká slavnost na labském nábřeží, jejíž součástí budou soutěže pro děti, Soutěž o Labskou vílu (královna krásy bez omezení věku), promenádní koncert, ukázky práce hasičů a policistů, ukázky dravých ptáků, jízda na koních, výstavy, informační stánky a další atrakce. Pořadateli děčínských Slavností Labe jsou mimo Arniky také Deníky Bohemia, SCHKO Labské pískovce, Město Děčín a Rádio Děčín. V Mělníce proběhne v předvečer slavností Benátská noc s bohatým programem. Pořadatelé Český červený kříž Mělník a Klub veslařů mělnických se rozhodli pro slavnost s koupáním. V Litoměřicích pořádají Sever Litoměřice a Přátelé přírody mimo jiné vystoupení divadelního souboru Studna a posezení s kytarou a písněmi v hospůdce u letního kina. Koupat se budou také v Lysé, v Kolíně, Špindlerově Mlýně a Vrchlabí. Turistické informační centrum ve Špindlerově Mlýně připravuje ke koupání velikou slavmost, doprovodný program bude také ve Vrchlabí, kde jej připravuje Arnika.

Arnika letos nedoporučuje koupání od Neratovic po proudu řeky. Vinu na této skutečnosti mají zejména úniky toxických látek ze Spolany Neratovice při loňských srpnových povodních. "K takovéto opatrnosti nás vede fakt, že po srpnové povodni v minulém roce může být řeka na řadě míst ještě znečištěná, a to jak biologicky, tak především chemicky. Biologické znečištění je způsobeno tím, že po dlouhou dobu nefungovaly čističky odpadních vod v řadě měst a na říčních tocích zasažených povodní. Během povodní pak došlo k únikům značných množství toxických látek z průmyslových podniků ve Středočeském i Ústeckém kraji." uvedl koordinátor Slavností Labe Jan Dostál z Arniky Děčín. Po únicích toxických látek ze Spolany Neratovice byly v Labi mimo jiné zjištěny vysoké hodnoty DDT. Rozbory sedimentů z Labe pod Neratovice zadaných Arnikou v říjnu 2002 prokázaly vysoké koncentrace polychlorovaných bifenylů.

Slavnosti Labe jsou součástí mezinárodních labských slavností, které se v loňském roce konaly poprvé na celém toku řeky od pramene k Severnímu moři. Loňského Prvního mezinárodního koupacího dne na Labi, které bylo pořádáno na 70 místech celého toku Labe, se zúčastnilo okolo 100 000 lidí (z toho asi 10 -15 000 koupajících). V ČR se Koupacího dne na 11 místech (Děčín, Roudnice nad Labem, Litoměřice, Mělník, Brandýs nad Labem, Vrchlabí, Špindlerův Mlýn, Jaroměř, Kolín, Lysá nad Labem a Ústí nad Labem) zúčastnilo asi 10 000 lidí (bezmála tisíc koupajících).

Alena Mejstříková

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


-
Související odkazy
  • Stránky Arniky Živé Labe
  • O Autorech

    Alena Mejstříková

    Autorka je redaktorka zpravodajství ECN a koordinátorka projektů.

    -

    Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
    Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
    Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz