Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Protest proti krutému zacházení firmy KFC s kuřaty již zítra

17. 7. 2003
Alena Mejstříková [Econnect / Svoboda zvířat / PETA] -


Na zítřejší poledne připravuje mezinárodní organizace PETA - People for the Ethical Treatment of Animals v Praze protest proti krutému zacházení firmy KFC s kuřaty. Protest je součástí mezinárodní kampaně, kterou letos organizace zahájila. Ani téměř dvouleté vyjednávání s Yum! Brands, mateřskou společností KFC, nepřineslo úspěch ve snahách zamezit krutému zacházení s kuřaty v "továrních farmách" a jatečních zařízeních dodavatelů firmy KFC. Bude to první protestní akce konaná v Praze v rámci této kampaně.

Aktivisté oblečení do kuřecích kostýmů ve stylu "showgirls" - včetně čelenek z falešného peří - a s transparenty s nápisem "KFC mučí kuřátka" se sejdou v poledne před restaurací KFC na Václavském náměstí.

Proč takový rozruch kolem KFC? Každý rok je pro KFC v hrozných podmínkách odchováno a zabito přes 700 milionů kuřat (na místě akce bude k dispozici videozáznam z těchto chovů). PETA požaduje, aby KFC zavedla mimo jiné tato vylepšení: usmrcování kuřat plynem namísto primitivního a neúčinného omračování elektřinou a podřezávání; zastavení používání umělého urychlování růstu kuřat, vyvolávajícího poruchy jejich metabolismu a chromost; zavedení alespoň minimálních zlepšení, jako jsou přístřešky a hřady pro kuřata; používání automatizovaného odchytu kuřat, tedy postupu, který snižuje častý výskyt pohmožděnin, zlomenin kostí a stresu spojeného s ručním odchytem.

Před zahájením této kampaně se PETA pokoušela po 21 měsíců jednat s vedoucími pracovníky KFC a Yum! Brands, avšak navzdory ujišťování hlavního viceprezidenta Jonathana Bluma o tom, že KFC "zvýší laťku" dobrého zacházení se zvířaty, společnost nadále odmítá zastavit jejich nejkrutější týrání.

Protesty proti krutosti KFC probíhají nyní po celém světě. Protestní turné po jižní a východní Evropě organizuje Američanka z organizace PETA Lisa Franzetta, která říká: "Krutost KFC vůči zvířatům je mezinárodní skandál. Doporučujeme všem jíst zdravou a humánní vegetariánskou stravu, ale pokud trváte na tom, že budete jíst maso, prosíme vás, nejezte v KFC." Dalšími zastávkami turné v Evropě budou např. Athény a Budapešť. Více informací naleznete na internetovém serveru KFCCruelty.com.

Kampaň navazuje na vítězství nad společnostmi McDonald's, Burger King a Wendy's, které se musely podvolit nátlaku organizace PETA a jejím požadavkům na zmírnění krutého zacházení se zvířaty, chovanými a poráženými pro potravinářské účely. Všechna zlepšení, která navrhuje PETA, byla již schválena členy vlastního poradního panelu KFC pro dobré zacházení se zvířaty a jsou založena na výsledcích nejnovějších vědeckých výzkumů. PETA je jednou z největších nevládních organizací na světě bojujících za práva zvířat. Sídlí v USA, pobočky má také v Evropě (UK, Německo) a v Asii (Indie). Má více než 700 000 členů po celém světě.

Alena Mejstříková

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

17. 7. 2003
22. 7. 2003
23. 7. 2003
23. 7. 2003
28. 7. 2003
19. 10. 2003
!Svědomí"Daniel Mráz
4. 8. 2004
15. 8. 2007
sick.girl
15. 8. 2007
sick.girl
15. 8. 2007

-

O Autorech

Alena Mejstříková

Autorka je redaktorka zpravodajství ECN a koordinátorka projektů.

-

Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz