Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Polovina občanů odmítá výstavbu dalších jaderných bloků v Česku

18. 7. 2003
[Radio Praha] -


Výsledky průzkumu červnového šetření agentury TNS Factum, jehož zpracování zadalo ekologické hnutí Jihočeské matky, se výrazně odlišují od červnového šetření Střediska empirických výzkumů (STEM). "Agentura STEM se totiž ptala obecně. Náš průzkum pátral po názorech na konkrétní situaci," vysvětlil rozdíl Stanislav Hampl z TNS Factum.

Červnové šetření agentury STEM zjistilo, že 56 procent Čechů podporuje rozvoj jaderné energetiky v České republice. Podle představitelky Jihočeských matek Dany Kuchtové sem ale respondenti zahrnují například i jaderný výzkum. "S rozšířením počtu jaderných bloků ale lidé nesouhlasí," uvedla.

V šetření TNS Factum se proti výstavbě vyslovilo 49 procent lidí. Čtvrtina respondentů má ale opačný názor. Sympatie vůči jaderné energii projevují podle průzkumu spíše lidé mladší, s vyšším vzděláním. Obě agentury se shodují v tom, že odpůrců elektráren je více mezi ženami.

Česká republika provozuje na svém území dvě jaderné elektrárny. Starší z nich, v Dukovanech na Třebíčsku, disponuje čtyřmi jadernými bloky. Temelínská elektrárna na Českobudějovicku má dva bloky. Pět z šesti návrhů koncepce energetické politiky, které vypracovalo ministerstvo průmyslu a obchodu, počítá s výstavbou dalších jaderných bloků.

Výsledky průzkumu zveřejnila ve čtvrtek společnost TNS Factum na tiskové konferenci v Praze. Zúčastnilo se jí také několik starostů jihočeských obcí, kterých se jaderná politika vlády bezprostředně týká. Starostové opakovaně vyjádřili nesouhlas se zřízením úložiště jaderného odpadu v regionu. "Stát uvažuje o třech lokalitách v jižních Čechách, jedné v severních Čechách a jedné na Moravě," vysvětlil ČTK starosta Nadějkova u Tábora Zdeněk Černý. Jeho obec je jedním z míst, kde má být úložiště vybudováno. "Dodnes se vyrovnáváme s dědictvím socialismu," upozornil starosta Mydlovarů na Českobudějovicku Petr Ciglbauer. Úložiště jaderného odpadu by podle něj zničilo život okolních obcí. Nikdo by si zde nechtěl postavit dům či koupit chalupu.

Hnutí Jihočeské matky i starostové si uvědomují, že řešení energetické koncepce v České republice je komplikovanou záležitostí. "Nechceme všechno blokovat," prohlásila Kuchtová. Nová vládní koncepce by ale měla brát ohled na ekologicky citlivé návrhy ministerstva životního prostředí, soudí.



DISKUSE - KOMENTÁŘE:

18. 7. 2003

-
-

Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz