Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - regionální rozvoj
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Mírový pietní akt narušila agrese

30. 7. 2003
Jana Sobotková [Econnect] -


-foto-

S dalším útokem se v Praze setkali míroví aktivisté, kteří se každý týden scházejí na Jungmannově náměstí, aby zapálili svíčky na památku obětí válek. V neděli se v osm hodin večer k pravidelnému pietnímu aktu na náměstí sešli tři lidé – čtvrt hodiny před devátou se k nim však přiblížili dva neznámí česky hovořící muži, kteří na aktivisty zaútočili. "Je to už podruhé, co se podobný případ udál. Osmadvacátého března byla na Karlově náměstí napadena dvaadvacetiletá dívka, jež měla na oblečení nápis 'zastavte válku'. S modřinami, tržnými ranami a vyraženým zubem musela být mladá žena ošetřena v nemocnici," informoval Thomas Britz z Mezinárodního mírového hnutí České republiky (IPMCR).

Jen o den později museli bránit násilí účastníci protiválečného protestu, když na Staroměstském náměstí skupina anglicky mluvících mužů fyzicky napadla a osočovala hudebníka hrajícího v průběhu pietní akce. V neděli 27. července se však setkání účastnili pouze tři lidé, a tak se agresorům neubránili. Dva muži, kteří nedělní pietu narušili, se přiblížili ke skupině aktivistů a svíčky rozkopali; poté, co aktivisté svíčky opět srovnali, jeden z útočníků uhodil jednu z účastnic pokojného shromáždění – občanku Spojených států – do hrudi a obličeje. "V ten moment účastníci pietního aktu zavolali na tísňovou linku policie a požádali útočníky, aby odešli. Jakmile muži zjistili, že aktivisté zavolali policii, urychleně místo opustili," popisuje Britz.

Podle aktivistů policista, se kterým z mobilního telefonu hovořili, řekl, že není nic, co by mohl dělat poté, co útočníci z místa odešli. Jak IPMCR uvádí, policie se potom na místo činu už neodstavila. "Po dalších deseti minutách se jeden z útočníků vrátil a na skupinu aktivistů, kteří už byli na odchodu, začal útočit nejdříve slovně, potom zvedl popelnici a hodil ji na skupinu," tvrdí Bretz. Jeden z členů skupiny, muž původem z Egypta, přitom utrpěl řezné zranění. "Útočník vyhrožoval, že se vrátí s dalšími posilami," dodává Bretz.

Členové skupiny IPMCR po incidentu místo rychle opustili; zranění aktivistů pomohli ošetřit kolemjdoucí, kteří měli v autě lékárničku. "O tom, že by se záležitost dále šetřila, zatím nemáme informace," říká Arie Farnam, která se nedělního setkání zúčastnila. Přes možné nebezpečí útoku chce skupina piety na Jungmannově náměstí pořádat i nadále. "Požádáme o pomoc – bezpečnostní monitorování – Ligu lidských práv. O čase a místě konání shromáždění budeme také informovat policii, pro kterou také připravujeme písemnou zprávu o nedělním incidentu," dodává Arie Farnam.

Jana Sobotková

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


-
Internetové tipy Econnectu
Regionální rozvoj v katalogu odkazů Ekolink
Fórum obnovy venkova: stránky Spolku pro obnovu venkova
Národní síť zdravých měst
Udržitelný rozvoj, Agenda 21 a místní Agenda 21 - stránky ČEÚ
Vesnice roku

O Autorech

Jana Sobotková

Autorka je redaktorkou Econnectu pro lidská práva, sociální oblast a gender.

-

Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz