Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Fair trade se zabydluje na českém internetu

7. 8. 2003
Jana Sobotková [Econnect] -


-fairtrade výrobky (foto: The Fairtrade Foundation)-

Máte rádi čokoládu, banány nebo třeba kávu, ale máte obavu, abyste jejich koupí nepodpořili zneužívání dětské práce nebo bezohledné drancování přírody? Řešením je vyhledávat produkty fair trade – spravedlivého obchodu. Ten české veřejnosti představuje nový a zatím ojedinělý webový projekt na adrese www.fairtrade.cz. "Stránky jsou první svého druhu na českém internetu. Kdo nečte německy nebo anglicky, neměl zatím možnost o fair trade získat informace. Proto jsme web vytvořili," vysvětluje Šárka Špačková, jedna z iniciátorek projektu.

Webové stránky vytvořilo sdružení Společnost pro fair trade a rozvojové vzdělávání. To letos založila skupina mladých lidí, převážně studentů brněnských vysokých škol. "Registrace je otázkou nejbližších dnů, sdružení se ale začalo formovat zhruba před půl rokem," dodává Šárka. Každý z nás ovlivňuje svým způsobem života a spotřeby ostatní obyvatele této planety a měl by mít možnost vybrat si, zda a jak se na mezinárodním obchodu chce podílet, je přesvědčeno sdružení. Proto nový portál poskytuje zájemcům informace jak o fair trade samotném, jeho zásadách, prostředcích a konkrétních produktech, ale popisuje také důvody, proč se o spravedlivý obchod vlastně zajímat. A ty jsou pádné: současný konvenční způsob globálního obchodování značně napomáhá ke zvětšování propasti mezi zeměmi Severu a chudým Jihem.

Fair trade je jedním ze způsobů, jak se pokusit rychlost růstu chudoby zemí třetího světa alespoň zpomalit. Známým faktem je, že v řadě asijských zemí zásobujících evropský a americký trh textilními výrobky jsou hrubě porušována práva zaměstnanců textilek, kteří pracují za velmi nízkou mzdu bez jakýchkoli sociálních jistot, zdravotního zabezpečení či zajištění bezpečného pracovního prostředí. Zneužíváním pracovních sil jsou poškozovány zejména ženy – a výjimkou není ani Thajsko. I tam se ale daří projektu spravedlivého obchodu: od poloviny osmdesátých let v severovýchodní části země funguje sdružení Panmai, které se snaží zastavit migraci obyvatel do velkých měst tím, že pěti stovkám žen ze čtyřiadvaceti vesnic zajišťuje odbyt podomácku tkaných hedvábných výrobků. Panmai podporuje původní ruční techniky a používání místních přírodních barviv a zároveň akceptuje, že v období sadby a sklizně rýže ženy netkají – daří se tak předejít jak poškozování přírody, tak narušování tradičního způsobu života.

Fér čokoládu v české samoobsluze?

Produkty spravedlivého obchodu je možné sehnat i u nás, byť v omezené míře. "Nejsou tu v podstatě jen potraviny – jiné zboží, například dárkové předměty a řemeslné výrobky, se prodávají ve specializovaném Obchůdku Jednoho světa v Praze," říká Šárka Špačková. Upřesňuje, že potravinářské produkty se neprodávají proto, že se nenašel nikdo, kdo by je dovážel a zařídil všechny potřebné náležitosti s dovozem a potravinářskou certifikací spojené – při malém objemu dovážených potravin je zajištění prodeje finančně a organizačně velmi náročné. "Potraviny ze spravedlivého obchodu se na českém trhu už začínají pomalu objevovat, ve vybraných prodejnách zdravé výživy se výrobky označené fair trade sehnat dají. Nejedná se ale o oficiální evropskou certifikaci FAIRTRADE. Situace by se mohla zjednodušit po vstupu do Evropské unie, kdy některé dnes nutné formality odpadnou," dodává Šárka.

Situace je v tomto ohledu podobná ve všech kandidátských zemích EU. "Na Slovensku se utvořilo sdružení Fair Trade Slovakia – to podobně jako my nezajišťuje prodej fair trade výrobků, ale především propaguje myšlenku spravedlivého obchodu," upřesňuje Šárka. Česká Společnost pro fair trade a rozvojové vzdělávání se snaží s okolními zeměmi – vedle slovenských aktivistů také s Poláky – spolupracovat, čemuž má pomoci také další rozvíjení webového portálu, který má ambice stát se komunikační platformou k tématu fair trade. "Stránky chceme dál rozšiřovat a zdokonalovat. Na podzim například chystáme zařazení sekce o evropské certifikaci a také umístění dvou překladů obsáhlejších dokumentů – oficiálního stanoviska Evropské unie k fair trade a textu o problémech malovýrobců ze zemí Jihu, konkrétně pěstitelů kávy," uzavírá aktivistka.

Jana Sobotková

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


-
Občanská společnost - návod k použití
Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -
Informační servis pro NNO
http://nno.ecn.cz
Econnect nabízí:

O Autorech

Jana Sobotková

Autorka je redaktorkou Econnectu pro lidská práva, sociální oblast a gender.

-

Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz