Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Obřím transparentem na komíně Spolany zahájilo Greenpeace Labe Tour 2003

11. 8. 2003 - Praha [Greenpeace / Econnect]

V neděli v časných ranních hodinách vyvěsili horolezci ekologické organizace Greenpeace na 200 metrů vysokém komíně Spolany Neratovice obří transparent s nápisem "Stop Dioxin-Hg-PCB-HCB". U příležitosti ročního výročí zatopení chemičky tak Greenpeace vyzvalo vedení Spolany k převzetí odpovědnosti za toxické zamoření okolí a žádá, aby chemička odškodnila všechny postižené.

Skupina více než 30 aktivistů Greenpeace ze sedmi evropských zemí přeplula v neděli kolem páté ráno na motorových člunech řeku Labe do areálu Spolany. Horolezci pak vyvěsili transparent o rozměrech 10 x 40 metrů a váze cca 60 kg na komín podnikové teplárny. Byli odhodláni setrvat na komíně tak dlouho, dokud vedení chemičky neslíbí nápravu. Kvůli sílícímu větru, který odpoledne transparent na komíně potrhal a zničil, museli však protest předčasně ukončit.

Greenpeace usiluje, aby se Spolana zavázala, že odškodní nejen své bývalé zaměstnance otrávené dioxiny, ale také všechny další subjekty poškozené úniky chloru a dalších toxických chemikálií v posledních letech. K nim patří například majitelé kontaminovaných pozemků, chovatelé a pěstitelé v okolí chemičky.

Mluvčí Spolany Jan Martínek řekl ČTK, že akce Greenpeace je velmi odvážná a nebezpečná. "Navíc je to úplně zbytečný happening za situace, kdy Spolana dává jednoznačně o všem vědět a pozvala i ekology na ukázku připravované sanace dioxinů."

Spolana po dlouhá léta zamořovala své okolí rtutí, dioxiny, hexachlorbenzenem a dalšími vysoce toxickými chemikáliemi. Měření provedená v minulosti prokázala zamoření areálu podniku vysokými koncentracemi nejrůznějších jedů. Tytéž jedy se dnes nacházejí v půdě a byly nalezeny v tkáních živočichů žijících v okolí Spolany.

Jedy v okolí Spolany však nepochází pouze z již uzavřených výrob, ale také ze stávajících provozů. Spolana přiznává, že výroba chlóru a PVC dodnes zamořuje okolí tak nebezpečnými jedy, jako jsou rtuť, dioxiny nebo vinylchlorid monomer (VCM). Kampaň s cílem přimět vedení Spolany, aby zamoření podniku dioxiny a rtutí zabezpečilo do doby než se toxické látky podaří bezpečně odstranit, přitom vede Greenpeace již od jara 2001.

"Namísto odškodnění postižených a hledání čistých technologií a ekologičtější výroby Spolana odmítá převzít za způsobené škody jakoukoliv odpovědnost a s některými se dokonce soudí," uvedl toxický expert Greenpeace MUDr. Miroslav Šuta.

Dioxinové zamoření ve Spolaně Neratovice vzniklo v letech 1965 až 1968, kdy zde firma vyráběla chlorovaný herbicid 2,4,5-T. Smícháním této látky s herbicidem 2,4-D vznikal neblaze proslulý Agent Orange, který používala americká armáda během války ve Vietnamu. Výroba herbicidu 2,4,5-T musela být ve Spolaně v roce 1968 zastavena, protože přibližně 80 zaměstnanců začalo trpět vážnými zdravotními problémy. Jako příčina onemocnění byly identifikovány dioxiny, jež při výrobě chlorovaných herbicidů vznikaly jako nechtěný vedlejší produkt.

Spolana ve spolupráci s Fondem národního majetku a vybranou firmou chystá sanaci dvou objektů zamořených dioxiny. V pondělí chce metodu předvést a přesvědčit veřejnost o její bezpečnosti. Zároveň se již připravuje sanace rozsáhlého objektu bývalé amalgámové elektrolýzy zamořené rtutí. Sanace potrvají několik let a přijdou asi na 3,5 miliardy korun. Greenpeace ale kritizují to, že metoda sanace dioxinů firmou SITA Bohemia byla zvolena bez výběrového řízení, přestože podle ekologů existují ještě další dvě vyhovující technologie.

Labe Tour 2003

Akcí ve Spolaně Greenpeace zahájilo informační turné "LABE TOUR 2003 - rok poté". Turné se uskuteční od 12. do 20. srpna a chce upozornit na nebezpečí spojená s výrobou chemických látek v celé řadě průmyslových podniků nacházejících se na břehu Labe.

Aktivisté na třech motorových člunech budou na různých místech Labe odebírat vzorky vody a sedimentů, které pak předají akreditovaným laboratořím k analýze obsahu toxických látek. Současně bude možné v několika městech navštívit informační stánek Greenpeace, kde se lidé dozví základní informace o ohrožení Labe chemikáliemi a případnými povodněmi. Aktivisté chtějí také získat přehled o místech veřejné správy, které mají chránit zdraví lidí a životní prostředí před nebezpečnými chemikáliemi.

"Produkce toxických látek se průmyslu vymkla z pod kontroly a zdaleka nejde jen o havárie. Nebezpečné chemikálie byly nalezeny i v tělech zvířat žijících v polárních oblastech. Experti Greenpeace nalezli vysoce toxické látky také v alpských jezerech, v prachu z evropských domácností, v PVC hračkách pro děti a dokonce i ve zdánlivě čisté dešťové vodě," uvedl MUDr. Šuta.

Během loňského a letošního roku došlo i k řadě vážných havárií souvisejících s chemickým průmyslem. Hraniční přechod Cínovec byl v květnu 2002 evakuován kvůli autocisterně s cyklohexylaminem od firmy Borsodchem. Tentýž měsíc unikal velice toxický odpad ze Spolchemie - hexachlorbenzen - z cisterny na dálnici D8 na Mělnicku. V červnu 2002 explodovala pec na výrobu PVC ve Spolaně. V listopadu pak v blízkosti centra Ústí n. Labem zcela zničil výbuch a následný požár asi sta tun chemikálií výrobnu umělých pryskyřic Spolchemie. Po havárii cisterny s kaprolaktamem ze Spolany před několika týdny usychají stromy v Podhořanech na Mělnicku.

"V rámci LABE TOUR 2003 bude proto Greenpeace informovat občany také o připravované reformě evropské chemické politiky, která pro nás bude aktuální v souvislosti s nadcházejícím vstupem do EU. Nemůžeme s rukama v klíně s obavou čekat, jaká pohroma nás postihne příště. Potřebujeme takovou chemickou politiku, která nebude chránit zisky chemického průmyslu, ale čisté životní prostředí a zdraví lidí," konstatoval MUDr. Šuta.

Časový harmonogram "LABE TOUR 2003 - rok poté"

12.8. Pardubice Třída Míru 10:00 - 17:00
13.8. Pardubice Pernštýnské náměstí 10:00 - 17:00
14.8. Kolín Karlovo náměstí 10:00 - 17:00
15.8. Poděbrady Jiřího náměstí 10:00 - 17:00
16.8. Mělník Náměstí Míru 10:00 - 17:00
18.8. Roudnice n. L. Karlovo náměstí 10:00 - 17:00
19.8. Litoměřice Mírové náměstí 10:00 - 17:00
20.8. Ústí n. L Mírové náměstí 10:00 - 17:00


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz