Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Zachraňme před zničením zbytky šumavských pralesů u pramene Vltavy

15. 8. 2003
-red- [Econnect / Hnutí Duha / skupina vědců] -


Pomozte i vy zachránit ohrožený les na Šumavě. Ochránci přírody, milovníci Šumavy, odborníci a další přátelé největšího českého národního parku zahájili dnes brzy ráno blokádu, která má zachránit unikátní smrkový les kolem pramene Vltavy. K protestu v podobě mírumilovné blokády kácení v ohrožených prvních zónách Národního parku Šumava vyzvala včera veřejnost skupina vědců. Ve výzvě se mj. píše: „Tak jako bychom nikdy nedopustili, aby novodobí plánovači zbořili Národní divadlo, nedopusťme, aby zničili divadlo přírody: zbytky přirozených lesů v srdci Šumavy.“

Správa národního parku se rozhodla u populárního pramene české národní řeky pokácet desítky až stovky stromů. Prastarý les, který pramen napájí, se tak změní v holinu. Zároveň jde o jednu z nejcennějších pralesovitých lokalit v celém národním parku. Po čtyřech letech tedy obhájci národního parku opět musí přistoupit k tomuto nouzovému řešení, aby před nesmyslným kácením uchránili jednu z nejvzácnějších částí Šumavy a zároveň místo symbolického významu.

Účastníci blokády se pokusí zabránit kácení a vydržet do doby, kdy ministr životního prostředí podle očekávání zruší rozhodnutí o kácení, které vydala správa národního parku. Mají tedy slušnou šanci skutečně uspět a unikátní lokalitu zachránit. V roce 1999 obdobná blokáda zachránila téměř celý Trojmezenský prales v jižní části národního parku.

Kácení je v tomto místě navíc nesmyslné i z hlediska svého účelu. Plocha leží pár set metrů od jádrové zóny národního parku Bavorský les na německé straně hranice. Proto se zde nemůže podařit kůrovce vyhubit: neustále přilétávají další z Německa.

"V národním parku mají stromy umírat vestoje, je to přirozená součást proměn ekosystému horského pralesa, který zde chráníme," řekl mluvčí blokády dr. Mojmír Vlašín. "Vykácení desítek nebo stovek stromů založí holinu a otevře cestu do pralesa vichřicím a polomům, jako se to za poslední léta stalo na řadě dalších míst na Šumavě."

Upozornění a kontakt:

Na místě blokády není signál mobilních telefonů. Mluvčí blokády budou pravidelně sestupovat do několik set metrů vzdálených míst, kde mohou alespoň přijímat vzkazy. Pokud se je nepodaří zastihnout přímo, posílejte prosím SMS nebo zanechávejte vzkazy – zatelefonují vám zpět.
Kontakt:
dr. Mojmír Vlašín, mluvčí vědců: telefon 721-863101
dr. Jaromír Bláha, Hnutí DUHA: telefon 602-440508.

-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


-

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

-

Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz