Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - kultura
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Novinář odsouzen na základě diskriminujícího zákona

19. 8. 2003 - PRAHA [Econnect]

- zadržováný obránce lidských práv Ruslan Šaripov (foto: Human Rights Watch) -
- zadržováný obránce lidských práv Ruslan Šaripov (foto: Human Rights Watch) -

Na pět a půl roku vězení byl v Uzbekistánu minulý týden odsouzen nezávislý novinář a obránce lidských práv Ruslan Šaripov. Světové lidskoprávní organizace se proti jeho odsouzení bouří: je známo, že Šaripov dlouhodobě kritizoval korupci v řadách policistů a také porušování lidských práv v Uzbekistánu. Odsouzen byl navíc na základě částí trestního řádu, které by měl prezident Karimov podle lidskoprávních aktivistů definitivně zrušit.

Soudní proces probíhající za zavřenými dveřmi začal v Taškentu už 23. července. Provinění Ruslana Šaripova se mělo týkat porušení několika bodů uzbeckého trestního řádu: především článku 120, který trestá homosexuální styk, definovaný jako "společné uspokojení sexuálních potřeb muže s jiným mužem", třemi roky vězení. Poté, co byl v květnu tohoto roku zadržen, policie jej obvinila navíc z porušení článku 127 (zapojování neplnoletých do "antisociálního chování") a článku 128 (ten zakazuje sexuální vztahy s neplnoletými).

Mezinárodní organizace Human Rights Watch (HRW) informovala, že až do 8. srpna Šaripov odmítal všechna obvinění s tím, že jsou vykonstruovaná v záměru umlčet jej a zastavit jeho práci v oblasti lidských práv. Pak ale vydal písemné prohlášení, ve kterém se vzdává práva na obhájce, uvádí záměr přiznat se v případě všech obvinění a žádá, aby jeho matka jako jediná dosavadní vnější pozorovatelka celého procesu nebyla přítomna v soudní síni. Šaripov také nabídl, že bude veřejně žádat o milost u prezidenta Karimova, ministra vnitra a místní policie, a kromě toho odvolal veškeré články kritické k vládě, které napsal od roku 2001.

Náhlá změna vyvolává u obránců lidských práv podezření, že novinářovo prohlášení bylo vynucené, a upozorňují, že ve vazbě je vystaven dlouhodobému riziku psychického i fyzického týrání. "Ruslan Šaripov byl po léta přímým kritikem uzbecké vlády a v důsledku toho čelil trvalým výhrůžkám a obtěžování," upozorňuje Elizabeth Andersen, úřadující ředitelka divize HRW pro Evropu a střední Asii. "Nyní je souzen za zavřenými dveřmi kvůli obviněním, která se jeví politicky motivovanými a diskriminačními. Měl by být propuštěn a článek 120 trestního řádu by měl být zrušen," říká Elizabeth Andersen.

Organizace chce odsouzeného novináře podpořit i peticí adresovanou uzbeckému prezidentovi. V té HRW upozorňuje, že pozůstatky stalinské éry v trestním řádu porušují jak právo na ne-diskriminaci, tak právo na soukromí. K petici je možné připojit se i na internetu prostřednictvím on-line formuláře: ten je k dispozici na stránkách www.hrw.org.


Jana Sobotková

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

Jana Sobotková

Autorka je redaktorkou Econnectu pro lidská práva, sociální oblast a gender.

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz