Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > komentáře
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Nechte světlušku posvítit vám na cestu

25. 8. 2003 -, Econnect

-foto-
-foto-

Získat prostřednictvím sbírky finanční prostředky, ale také přiblížit veřejnosti svět těžce zrakově postižených, ukázat je jako ty, kteří "mají své každodenní radosti a starosti, jenom to mají o něco těžší": takové jsou cíle minulý týden zahájeného projektu Světluška. Ten zinicioval Nadační fond Českého rozlasu. "Chceme veřejnosti ukázat, že pomoc nevidomým má smysl. Chceme, aby veřejnost svou pomoc chápala ne jako příspěvek někomu, protože nevidí, ale jako prostředek, který povede ke kvalitnějšímu a v maximální míře samostatnému životu konkrétního nevidomého člověka," uvedla ředitelka Nadačního fondu Martina Kaderková.

První informace o projektu Světluška se k veřejnosti začaly dostávat prostřednictvím osvětové kampaně v médiích. Zároveň bylo otevřeno stejnojmenné sbírkové konto, na jehož číslo 99999 99999 / 0600 mohou dárci přispívat po celý rok; anebo počkat na patnácté září, kdy ve dvou stovkách měst bude na tři tisíce dobrovolníků prodávat "světlušky" – svítící přívěsky na klíče. Dobrovolníci-světlušky v kostýmech, kterým nemají chybět ani tykadla a křídla, budou do kasiček-lucerniček za světýlka vybírat příspěvky v minimální výši 25 korun. Připraven je ovšem i prodej světýlek po internetu – za každý zaslaný příspěvek organizátoři zašlou virtuální světlušku s certifikátem s poděkováním. Z webových stránek projektu je možné také odeslat světluščí pohlednici.

Dny se Světluškou jsou na různých místech republiky plánovány už na první polovinu září. Pro děti i dospělé jsou připraveny překážkové dráhy pro překonání poslepu, bez pomoci zraku si budou lidé, zvyklí na informace od všech svých smyslů, moci vyzkoušet také rozeznávat různé tvary a vůně, poznat, kolik je hodin, vyčistit si zuby, obléknout se – nebo třeba připravit si svačinu. S tím, jaký je vlastně život ve tmě, má pak především školní děti (a také jejich učitele) seznámit metodická příručka "Soužití s nevidomými" v rámci projektu Světluška do škol.

Jak pomoci – a komu vlastně?

Kromě finančního příspěvku na účet s desíti devítkami či zakoupení světýlka existuje řada dalších způsobů, jak projekt podpořit. Jednou z možností je návštěva některého z benefičních představení: například na Mezinárodní den nevidomých, připomínaný 13. listopadu, zazpívá pro Světlušku Miroslav Žbirka, další z plánovaných doprovodných akcí je křest desky skupiny Lucie. "Můžete nám napsat svoje postřehy a návrhy, co bychom mohli vylepšit. Pomoci nám můžete také tak, že se stanete dobrovolníkem v naší organizaci. Umíte vytvářet www stránky, chcete pomáhat s organizováním benefičních koncertů a akcí? Nebo máte alespoň jednou do měsíce hodinu času, kterou byste chtěli věnovat něčemu prospěšnému? Můžete se stát osobním asistentem nebo průvodcem nevidomého," vyzývá Nadační fond.

Využití finančních prostředků shromážděných během sbírkové akce počítá s podporou individuálních potřeb rodin s nevidomými dětmi a zajištěním terénních služeb pro ně. Získané peníze budou dále využity na pomoc nevidomým v kritických životních situacích, na asistenční služby a průvodcovské psy, na rekvalifikaci a pomoc při hledání práce či na vybavení chráněných dílen a bydlení. Pamatováno je kromě jiného také na načítání zvukových knih, příspěvky na kompenzační pomůcky a stipendia pro sociálně slabé studenty.

O rozdělení finančních prostředků ze sbírky má ve veřejném grantovém řízení rozhodnout komise odborníků – o granty se mohou ucházet neziskové organizace pečující o zrakově postižené i jednotlivci s těžkou vadou zraku. Složení komise odborníků bude zveřejněno až po jejím zasedání, aby se tak zabránilo ovlivnění členů komise. "Jednotlivec, který se ocitne v nouzi, může požádat o příspěvek ze sbírky po celý rok bez ohledu na vyhlašovaná grantová řízení," upozorňují vyhlašovatelé.

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

O Autorech

Jana Sobotková

Autorka je redaktorkou Econnectu pro lidská práva, sociální oblast a gender.

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz