Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Terezín chce zůstat temný

2. 9. 2003 - PRAHA [Respekt]

Něco takového česká kultura ještě nezažila: v situaci, kdy je potřeba každá koruna, se terezínská radnice na začátku srpna rozhodla vrátit více než sedmimilionový grant Evropské unii, protože jej údajně nedokáže využít. Peníze měly pomoci při opravě několika loňskou povodní poškozených budov, které má od města pronajaté občanské sdružení M.E.C.C.A. – Středoevropská kolonie současného umění. Jak si to vysvětlit? Při bližším zkoumání jedině tak, že terezínští radní vynalezli skutečně absurdní způsob, jak znepříjemnit život umělcům, usazeným v lukrativních prostorách s výhodnou nájemní smlouvou.

Chceme tam byty
„Terezín je proslulý nešťastnou válečnou historií. Kulturní vizi plnou uměleckých dílen a festivalů, kterou nabídla M.E.C.C.A., město dlouho potřebovalo,“ vysvětluje bývalá starostka Terezína Růžena Čechová (nezávislá), proč se mladým umělcům rozhodla v roce 1999 dát k dispozici několik budov historických kasáren. Od té doby M.E.C.C.A. ve městě pravidelně pořádá sklářské sympózium, různé výstavy, koncerty, divadelní představení a filmový festival mladých tvůrců Fort Film. Předminulý rok umělci, kteří jsou napůl místní a napůl Pražáci, dokonce uspořádali oslavy 220. výročí založení Terezína. Navíc sdružení po dohodě s pracovním úřadem zaměstnává jedenáct místních lidí, kteří by jinak byli nezaměstnaní. „Byl to pro mě vždy důvěryhodný partner, a proto jsem se jim snažila vycházet maximálně vstříc,“ říká někdejší starostka Čechová. Loni v květnu v zastupitelstvu prosadila schválení výhodné smlouvy, která umělcům zaručuje bezplatný pronájem památkově chráněných budov na 99 let, pokud o ně budou pečovat a provozovat v nich kulturu.

Aktivity sdružení zkomplikovala loňská povodeň. Voda vyplavila téměř všechny jeho prostory a zanechala za sebou škodu přes dvacet milionů. Umělci ovšem obeslali grantová řízení a brzy dostali úlevnou zprávu: Evropská unie věnuje městu přes sedm milionů, aby si mohlo v objektech, kde sídlí M.E.C.C.A., natáhnout elektřinu, postavit plynovou přípojku a opravit vodu.

Optimismus ale ochladl s příchodem nového starosty Jana Horníčka (ODS) loni v listopadu. Horníček sice v lednu přijal peníze z Unie, současně však zpochybnil nájemní smlouvu, odmítl s umělci o grantu EU jednat a chtěl v budovách sdružení stavět byty. Starosta nakonec ustoupil, ale příprava stavebních prací se těmito spory zpozdila. M.E.C.C.A. se mezitím rozhodla na vlastní náklady zpracovat projektovou dokumentaci. Několik měsíců se nic nedělo, až začátkem srpna přišla z radnice nečekaná zpráva: město peníze z EU vrací.

Přítel staví rychle
„Starosta Terezína se nás rozhodl zničit. Proto se zasloužil o vrácení grantu,“ říká vedoucí občanského sdružení M.E.C.C.A. Petr Larva, úřad má ale jiné vysvětlení. „Problém je čistě technický. Za vrácení peněz může M.E.C.C.A., protože nedokázala včas dodat platnou projektovou dokumentaci, a my bychom nedodrželi termíny EU,“ tvrdí starosta Horníček. Sdružení má však potvrzení z městského úřadu, že dokumentaci odevzdalo v pondělí 28. července. „Termín byl pětadvacátého v pátek,“ vysvětluje Petr Larva a dodává: „Přes víkend by s dokumentací stejně nic neudělali. Dodali jsme ji následující pondělí a bláhově si mysleli, že je vše v pořádku.“

O deset dní později pak starosta narychlo svolal zastupitelstvo, v rozporu s jednacím řádem na místě zastupitele seznámil s programem (podle zákona to musí udělat nejméně pět dní předem) a rozdal jim vlastnoručně vypracovaný elaborát, vysvětlující, že stihnout stavbu v termínu je nemožné. Většina mu dala za pravdu a rozhodla, že grant poputuje zpátky do Bruselu. „Žádnou osobní zkušenost se sdružením M.E.C.C.A nemám, starostovy materiály mě ale přesvědčily, že by stavbu nezvládlo,“ popisuje své rozhodování zastupitelka Jaroslava Smutná (Sdružení nezávislých kandidátů). A jak sám Horníček zdůvodňuje, že se rozhodl své město připravit o sedmimilionovou investici? „Pokud bychom stavbu v termínu do konce února nestihli, museli bychom peníze EU vrátit a všechno prostavěné zatáhnout z městské kasy. To by ale znamenalo bankrot města,“ říká šéf Terezína. Umělci si ale myslí něco jiného: stavební povolení z litoměřického stavebního úřadu mají slíbené na konec srpna a najít v časech stavebního boomu slušnou firmu, která stihne (třeba i se smluvně zajištěným penále za prodlení) během půl roku natáhnout vodu, plyn a elektřinu nemůže být takový problém. Pikantní důkaz v českém stylu ostatně poskytl minulou středu i zastupitel a hlavní starostův spojenec při vracení grantu Libor Beránek (ODS). „Změnil jsem názor a zrovna se jedu radit se starostou,“ říká kvapně do mobilního telefonu, „celé zasedání rady by šlo odvolat a sehnat důvěryhodnou firmu, která by hladce vyhrála výběrové řízení a provedla stavbu. Jednu takovou znám – Stavby Kühn, s. r. o. Věřím jim, jsou to totiž moji spolužáci z gymnázia.“ Se svým kšeftíkem ovšem Beránek ve středu nepochodil: starosta trval na tom, že je rozhodnuto a grant putuje zpátky.


Jaroslav Pašmik

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz