Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Doporučení expertů: U Pramenů Vltavy nekácet

8. 9. 2003
Alena Mejstříková [Econnect / Hnutí Duha / MŽP] -


Nekácet stromy u Pramenů Vltavy - tak zní doporučení skupiny expertů, která poslední srpnový týden na žádost Ministerstva životního prostředí posuzovala napadení pralesovitého smrkového porostu kůrovcem v této lokalitě. Toto doporučení přivítalo Hnutí Duha, které se proti rozhodnutí správy kácet odvolalo a blokádou a hlídkami v daném území bránilo kácení poté, co Správa národního parku vyznačila v polovině srpna k vykácení tisícovku stoletých stromů.

Hodnocení míry dopadu na okolní porosty se u jednotlivých odborníků ze skupiny liší. Podle většiny členů týmu je však lepší ponechat stromy stát a hledat všechny dostupné nedestruktivní metody, které sníží riziko šíření lýkožrouta smrkového (tzv. kůrovce) do okolních porostů.

Jaromír Bláha z Hnutí DUHA o rozhodnutí říká: "Doporučení expertní komise respektujeme a vítáme. Blokáda zachránila vzácný les, odvoláme i hlídky, které u pramene Vltavy stále sledují pohyb lesních dělníků." Správa parku totiž už dříve avizovala, že bude stanovisko ministerstva respektovat.

Experti se shodli, že jde o mimořádně cenný horský les, kde s vyskytují chráněné druhy rostlin a živočichů například kriticky ohroženého tetřeva hlušce. Dendrologická analýza provedená během šetření ukázala, že správa parku zde chtěla pokácet vzácné smrky až 250 let staré. Potvrdila tak, že náměstek ředitele správy Vladimír Zatloukal nemluvil v rozhlasovém vysílání Radiožurnálu pravdu, když tvrdil, že jde o porost uměle vysázený před 150 lety. Konkrétní úsek je dle expertů napaden tak silně, že šance stromů na přežití je minimální. Podle zvolené metody sanace vznikne buď holina (pokud by se kácelo), nebo suchý les (pokud budou zvoleny jiné, nedestruktivní metody). Původ napadení je v Bavorsku.

"Pralesy prvních zón se v národních parcích ponechávají přirozenému vývoji. Kůrovec podobně jako lavina, vichřice nebo pády starých stromů patří mezi přírodní proměny pralesního ekosystému. Smrčina na pramenech Vltavy patří mezi nejvzácnější části Šumavy," uvedl dále Jaromír Bláha.

Názor expertů bude podkladem pro rozhodnutí ministerstva o odvolání Hnutí Duha a dalších proti rozhodnutí Správy Národního parku Šumava, která kácení povolila a několik stromů již porazila. Rozhodnutí o odvolání by mělo padnout do konce září.

Do konce září by měla být hotova také nová koncepce péče o národní park, kterou připravuje MŽP. "Na základě této koncepce budeme hledat management parku, který ji bude schopen naplňovat," uvedla Karolína Šůlová, tisková mluvčí MŽP. Potřeba vytvořit novou koncepci je dalším bodem zprávy odborníků, která uvádí, že podle této ucelené koncepce by se měly jednotlivé případy zásahů v parku posuzovat v širším kontextu.

Alena Mejstříková

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

7. 2. 2004

-

O Autorech

Alena Mejstříková

Autorka je redaktorka zpravodajství ECN a koordinátorka projektů.

-

Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz