Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > komentáře
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Světlušky vyrazily do ulic: nezapomínejte na zrakově postižené!

15. 9. 2003 -, Econnect

-foto-
-foto-

Každý občas potřebuje svou světlušku, aby viděl ty, co žijí ve tmě: tak zní motto sbírky, v rámci které dnes na tři tisíce dobrovolníků v ulicích měst nabízejí kolemjdoucím svítící klíčenky. "Světlušky" s nepřehlédnutelnými tykadly a kasičkami v podobě lucerniček mají pomoci těžce zrakově postiženým - výtěžek sbírky je určen zejména na pomoc nevidomým dětem, multihandicapovaným a zrakově postiženým lidem, kteří se dostali do krizové životní situace.

Přívěšek s logem sbírky, která je vyvrcholením dlouhodobého projektu Nadačního fondu Českého rozhlasu Světluška pro těžce zrakově postižené, dobrovolníci nabízejí za 25 korun – částka vhozená do zapečetěné kasičky může být samozřejmě i vyšší, záleží na rozhodnutí dárce. Kromě předání příspěvku přímo dobrovolníkům v ulicích je možné koupit si na internetu též světlušku virtuální. „Každá zakoupená světluška udělá radost dvakrát: těm, kteří pomáhají, protože se jejich „světýlko“ promění v konkrétní pomoc, a těm, kteří pomoc potřebují, protože do jejich života přinese více světla,“ uvedla ředitelka Nadačního fondu Českého rozhlasu Martina Kaderková.

Jak probíhá sbírka v největších městech republiky? Například v Brně oslovuje veřejnost stovka dvojic dobrovolníků. "Jsou to studenti středních škol, máme prodat dvacet tisíc světlušek a myslím, že se to podaří," odhaduje výsledky dnešní sbírky regionální koordinátorka Kateřina Děkaníková. "Už před polednem první dvojice odevzdávaly plné kasičky, což považuji za úspěch," dodává koordinátorka. Kromě Brna koordinují akce ještě v nedalekých Ivančicích, odkud organizátoři oslovili dalších jedenáct měst z celé jižní Moravy. Překvapivě úspěšná je i sbírka v Praze. "Měli jsme jednu dvojici, která se vrátila s plnou kasičkou už v devět hodin – vyráželi v sedm ráno," říká pražský koordinátor Libor Bezděk. Studenti pražských obchodních akademií, gymnázií a středních odborných škol vytvořili 222 dvojic. "Myslela jsem si, že bude více lidí, kteří nebudou ochotní zaplatit, ale jsou docela milí. S tím, že by někdo byl na nás hrubý, jsme se nesetkali. Lidé věděli ze zpráv, že jde o sbírku Světluška," říká dobrovolnice Tereza.

Účelem projektu však není pouze získání konkrétní finanční pomoci, o jejímž rozdělení bude rozhodovat grantová komise nezávislých odborníků. Dnešní Den se světluškou má kromě jiného také přiblížit svět tmy lidem, kteří vidí – například zážitkovou formou: jaké je čistit si potmě zuby? Jak si poslepu zavázat boty nebo připravit svačinu? Pro děti jsou také připraveny hry, během kterých se pokusí vykonávat soutěžní úkoly se zavázanýma očima: poznají tak mimo jiné, jak je důležité umět pomáhat tomu, kdo nevidí, a také že není snadné úplně důvěřovat smyslům někoho jiného.

Existuje také řada mýtů o zrakově postižených, které "světlušky" mohou vysvětlit: není například pravda, že by existovali pouze lidé vidící a pouze lidé s bílou holí, tedy slepí – většina zrakově postižených má určité, byť omezené, vidění, přesto i tito lidé bílou hůl potřebují. Další omyl: nevidomí lidé mají zvláštní schopnosti, například "šestý smysl", hudební sluch a nadání poznat z hlasu povahu člověka. Slepota však nezaručuje žádné zvláštní schopnosti, může ovšem být silným podnětem ke cvičení jiných smyslů a různých dovedností. Navzdory obecným představám o nevidomých také řada zrakově postižených usiluje o maximální samostatnost, zajímá se o výtvarné umění a fotografie, o svůj vzhled – a také sledují televizi.

Součástí projektu Světluška pro těžce zrakově postižené bude řada doprovodných akcí, mimo jiné listopadový Týden pro nevidomé, jehož vyvrcholením bude benefiční koncert Miroslava Žbirky, dále křest desky kapely Lucie a také projekt Světluška do škol připravený sdružením AISIS. Nevidomým a zrakově postiženým je však možné pomoci kdykoli, a to prostřednictvím sbírkového konta Světlušky 99999 99999/0600.

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

O Autorech

Jana Sobotková

Autorka je redaktorkou Econnectu pro lidská práva, sociální oblast a gender.

Internetové tipy Econnectu

Blind Friendly Web: přehled stránek přátelských k nevidomým uživatelům.
Internet proti rasismu
IT právo: informační server o internetovém a počítačovém právu
Itrain-online: portál školících materiálů v oblasti využití internetových technologií v občanském sektoru
Rapid Response Network: asistence s mirrorováním ohrožených stránek

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz