Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - občanský sektor
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Venkovská turistika u nás - problémy i perspektivy

22. 9. 2003
Barbora Duží [Econnect] -


Každému je asi jasné, že pobyt v přeplněných letoviscích u moře, velkokapacitních hotelích nebo přeprava po několika proudových dálnicích či v letadlech si rozhodně nezaslouží přízvisko šetrná, měkká, venkovská či ekoturistika. Zmíníme-li se ale o chatě, chalupě, ubytování v soukromí, malém kempu, vše situovaném nejlépe v klidném přírodním prostředí nebo horách, zní to rozhodně šetrněji.

Jak ale přesvědčit obyčejného člověka - turistu, že v druhém případě prožije kvalitnější dovolenou a ušetří "kus" přírodních zdrojů? Rozhodně není dobré na to jít negativními příklady a hrozbami typu: teroristické útoky, znečištění moře ropou, hrozby požárů nebo nedostatky ze sucha…, ale naopak pozitivním a dobře propracovaným přístupem.

Jaké jsou vlastně principy venkovského turismu

Ing. Jozef Lipka, projektový manažer oddělení cestovního ruchu Zlínského kraje a zároveň regionální poradce pro jihovýchodní Moravu zastupující Evropské centrum pro eko agro turistiku - ECEAT, má docela jasnou představu: "Venkovský turismus by měl být automaticky zároveň šetrný a odpovědný. Mezi hlavní principy patří snaha o udržitelnost, která se projevuje třeba využíváním technologií přátelských k životnímu prostředí, tak i snahou o posilování sociálního kapitálu a vazeb v rámci místní komunity. Dále je to snaha o ochranu a rozvoj kulturního a přírodního dědictví a v neposlední řadě profesionální přístup."

Na otázku Co byl měl ctít "šetrný" turista?, Jozef Lipka odpovídá: "Měl by ctít odpovědný přístup k místní kultuře, respektovat přírodní limity území - například že v suchých oblastech šetří vodou, i když si může zaplatit plýtvání. Přizpůsobit by se měl v první řadě návštěvník a ne komunita, do které přichází."

Mezi lákadla venkovské turistiky pro turisty může patřit možnost práce na farmě, zahradě či v sadu, vyjížďky na koních, ochutnávky domácí kuchyně, zážitek z lidové architektury, zachovalé přírody či folklóru, rybaření, cyklovýlety, pohoda a klid.

Agroturistika

Není příliš podstatné probírat se terminologií různých druhů "šetrných" turismů. Užitečné je ale odlišit agroturistiku. Je to forma venkovské turistiky, kterou provozuje farmář a často mu slouží většinou jako vedlejší finanční zdroj. V případě ekoagroturistiky by mělo být zaručeno, že se jedná o ekologickou farmu hospodařící bez chemie. Oficiálním potvrzením takového hospodaření je v ČR vlastnictví certifikátu Produkt ekologického zemědělství, který uděluje KEZ, o.p.s.. Ekologičtí zemědělci ČR se sdružují ve svazu PRO-BIO.

Pro ty, kdo chtějí pomoci ekologickým zemědělcům, fungují české stránky celosvětové výměnné sítě WWOOF - World Wide Opportunities on Organic Farms. Stránku Příležitostí na českých ekologických farmách pro WWOOFery v České republice zajišťuje občanské sdružení AREA viva - Sdružení pro ekologii a zemědělství. Síť WWOOF nabízí příležitosti práce na ekofarmách pro dobrovolníky, kteří za výpomoc na vybrané farmě v době potřeby získají ubytování, stravování a praktické zkušenosti.

Jak jsou na tom provozovatelé?

Situace v oblasti cestovního ruchu zaměřené na venkovskou turistiku je velmi rozmanitá. Jozef Lipka upozorňuje: "Pokrok v této oblasti jde velmi rychlým tempem, ale našich provozovatelů jako by se to netýkalo. Nedrží krok se světem nebo si často tuto potřebu držet krok a být tak konkurenceschopný ani neuvědomují." Jaké jsou neduhy některých provozoven? "Postrádají vesměs originalitu a styl. To, co se nabízí, je buď jen slabým odvarem pestrosti a bohatosti kulturních a přírodních forem nebo je s nimi v ostrém rozporu - projevy nevkusu jsou velmi časté," uvádí J. Lipka.

Jedním z kroků, jak se vyvarovat takových chyb, může být cesta ke standardizaci a zkvalitňování služeb. Existují doporučené standardy ubytování pro venkovskou turistiku a agroturistiku, které vydalo Ministerstvo pro místní rozvoj, uvádí je také internetová stránka ECEAT. Certifikáty jednotlivývh služeb souvisejících s venkovskou turisitikou vydávají stavovská sdružení: za ubytování v soukromí ručí Svaz podnikatelů ve venkovské turistice a agroturistice, za ubytování v kempech a chatových osadách zase Kempy a chatové osady ČR - živnostenské společenstvo, Klub českých turistů pak za ubytování v turistických ubytovnách.

Kritéria, které dále vyžaduje ECEAT, jsou nadstavbová a jsou zaměřena především na splnění ekologických podmínek provozu. ECEAT se dále věnuje poradenství a podpoře podnikatelů, pořádá kursy a semináře, vydává informační brožury. Z nevládních organizací je to například Rosa o.p.s., jihočeská společnost pro ochranu přírody, která se věnuje poradenství v agroturistice.

Protože je cestovní ruch oblast podnikání jako každá jiná, mohou provozovatelé využít finanční podpory ze strany Ministerstva pro místní rozvoj, České centrály cestovního ruchu, jednotlivých krajů nebo z Evropské unie například prostřednictvím Regionálních rozvojových agentur.

Kde a jak najít vhodné ubytování?

Turista se může buď spolehnout na informační centra na místě nebo plánovat s předstihem. Právě díky oddělením cestovního ruchu jednotlivých krajů začínají vznikat ve spolupráci s agenturou ECEAT tématické brožury. Například pro Jihomoravský kraj existuje brožura Venkovská turistika na jižní Moravě, Zlínský kraj intenzivně pracuje na vydání podobné brožury, která by měla vyjít ke konci roku.

Kromě toho funguje na internetových stránkách ECEAT stálá nabídka ubytování na venkově. Neobsahuje však přímé kontakty na provozovatele.

V ČR v současné době již působí také řada cestovních kanceláří, které se zaměřují na pobyty na českém venkově a nabízejí pobyty na chatách a chalupách, na farmách či pronájmy celých objektů.

Na internetové stránce Příležitosti na českých ekologických farmách najdete nabídky práce a pobytu na českých ekofarmách. Stanete-li se členem české části sítě WWOOF - tedy WWOOFerem, získáte přístup k podrobné nabídce příležitostí na více než 30 ekofarmách po celé republice

Venkovská turistika na jihovýchodní Moravě

Dle zkušeností Vzdělávacího a informačního střediska Bílé Karpaty, které mimo jiné provozuje turistické informační centrum, je ze strany turistů o tento druh ubytování velký zájem. Středisko se proto snaží provozovatele aktivně vyhledávat a propagovat. Kromě toho připravuje na 11. října do Veselí nad Moravou seminář "Začínáme podnikat v šetrné venkovské turistice".

Podle našich zkušeností může být dovolená strávená na venkově zajímavá a přínosná. Již jsme také osobně navštívili některé podnikatele a byli jsme příjemně překvapeni - příjemnou vilou z první republiky zasazenou v lesoparku, ekofarmou s apartmánem, penzionem s rozáriem apod.

Barbora Duží

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


-

O Autorech

Barbora Duží

Externí redaktorka Econnectu. Pracuje ve vzdělávacím a informačním středisku Bílé Karpaty, kde se věnuje ekologické výchově a poradenství.

-

Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz