Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - regionální rozvoj
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

V dopise vyzývají Fidela Castra k respektování lidských práv

24. 9. 2003
Jana Sobotková [Econnect] -


Proti represím na Kubě: s takovým záměrem se zítra, tedy ve čtvrtek 25. září, uskuteční na pražském Sibiřském náměstí pokojná demonstrace proti porušování lidských práv v zemi Fidela Castra. Akce, jejíž zahájení je plánováno na 16.30, se bude konat v době oficiálního rozloučení s rozloučení s kubánským chargé d'affaires Davidem Paulovichem - tomu zítra končí diplomatická mise v České republice. Organizátoři demonstrace se pokusí jeho prostřednictvím předat kubánskému prezidentovi dopis, ve kterém vyjadřují svůj nesouhlas s porušováním lidských práv v zemi.

Společnost Člověk v tísni, která demonstraci svolává, chce upozornit na to, že právě uběhlo půl roku od zadržení a uvěznění 75 kubánských novinářů, fotografů, spisovatelů, knihovníků a aktivistů projektu Varela – ten je obdobou Charty 77. "Kubánské soudy během několika dní vynesly rozsudky v rozmezí 6 až 28 let. Horní hranici 28 let dostal Luis Enrique Ferrer García, sedmadvacetiletý otec malého dítěte, člen Křesťanského hnutí osvobození. Další zatčený, Omar Rodríguez Saludes, šestatřicetiletý novinář a fotograf, od roku 1995 člen Hnutí nezávislých novinářů byl podroben více než patnáctihodinovému výslechu a pak odsouzen na 27 let," uvádí organizátoři.

K bezpodmínečnému propuštění disidentů a novinářů vyzývaly kubánskou vládu okamžitě po zatýkání i mezinárodní lidskoprávní organizace. "Jediný zločin, který tito vězni spáchali, je propagace názorů, které jsou na Kubě zakázány," okomentoval tehdy hrozbu vysokých trestů – které pak byly opravdu uloženy - José Miguel Vivanco, výkonný ředitel divize Human Rights Watch pro americkou oblast. Upozornil, že kubánská vláda nadále pokračuje v omezování práv na svobodné vyjadřování, sdružování, shromažďování, pohyb a svobodu tisku. Tím, že kriminalizuje šíření "nepřátelské propagandy", potlačuje svobodu projevu pod zástěrkou ochrany státní bezpečnosti. "Poslední události jednoduše ukazují, že kubánská represivní mašinerie zůstává netknutá," dodal Vivanco.

Také Amnesty International upozorňuje, že neoficiální organizace na Kubě dlouhodobě volají po respektu k lidským právum: úřady však jejich snahy ignorují. Organizace sleduje jak osudy vězňů svědomí zatčených v březnu, tak situaci disidentů, kteří zůstávají na svobodě. "Jsou dokumentovány případy pronásledování členů neoficiálních politických stran, odborů a dalších skupin," uvádí organizace.

Podporu představitelům kubánské opozice chtějí rozsáhlou kampaní vyjádřit také tři bývalí prezidenti evropských států – Václav Havel, Polák Lech Walesa a Maďar Árpád Göncz. "Povinností demokratického světa nyní je podporovat představitele kubánské opozice bez ohledu na dobu, po kterou se kubánští stalinisté ještě udrží u moci. Kubánská opozice musí pocítit stejnou zahraniční podporu, jakou pociťovali představitelé politického disentu v donedávna rozdělené Evropě," uvádí se v prohlášení z 18. září, které zveřejnily dvě desítky světových deníků. Svou činnost zároveň zahajuje Mezinárodní výbor pro demokracii na Kubě, který vznikl z Havlovy iniciativy a jehož činnost bude koordinovat společnost Člověk v tísni.

Jana Sobotková

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


-
Zprávy z Infoservisu společnosti Člověk v tísni
Infoservis

O Autorech

Jana Sobotková

Autorka je redaktorkou Econnectu pro lidská práva, sociální oblast a gender.

-

Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz