Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Irák: Akce amerických složek ohrožují novináře

25. 9. 2003
Jana Sobotková [Econnect] -


Příliš agresivní reakce amerických ozbrojených složek uvádějí novináře a další civilisty do zbytečného nebezpečí. Je o tom přesvědčena mezinárodní lidskoprávní organizace Human Rights Watch (HRW). Ve zprávě, kterou HRW včera zveřejnila, je mimo jiné zmíněn případ z 18. září, kdy ve městě Kaldija, které se nachází západně od Baghdádu, americká vojenská jednotka zahájila otevřenou palbu na reportéra agentury AP a fotografa. Nebyli naštěstí při incidentu zraněni, ale fotografův vůz byl značně poškozen.

O měsíc dříve - 17. srpna - americké jednotky střílely po kameramanovi agentury Reuters. Mazen Dana, terý v tu chvíli byl s kamerou poblíž vesnice Agu Ghraib u Baghdádu, střelbu nepřežil. Podle armády si střelci kameru spletli s granátometem. Tento týden armáda prohlásila, že incident prošetřila - a že vojáci jednali v rámci pravidel svých povinností. Mazen Dana se stal už dvanáctou obětí z řad novinářů, kteří byli od začátku konfliktu zabiti – pět z nich zemřelo pod palbou amerických vojáků.

Poslední zaznamenaný incident organizace popisuje následovně: když fotograf agentury AP Karim Kadim a jeho řidič Kásim al-Saidi mířili do Baghdádu, doslechli se o útoku na americké jednotky ve městě Kaldija, kde o několik dní předtím došlo k vraždě iráckého policejního velitele. Na předním skle svého auta měli bílou laminovanou ceduli, bezmála metr dlouhou, s nápisem PRESS. Když dorazili na místo, cestu blokoval americký tank. Pak zaslechli výbuch: domnívali se, že někdo útočí na Američany, pak ale měl tank namířit hlaveň přímo na auto. "Rychle jsme se otočili, otevřeli dveře a vyskočili. Všechny střely auto zasáhly, některé prošly i sedadly. ... Američané byli velice nervózní a vyděšení. Jsou velice zmatení a podezíraví vůči všemu," řekl HRW řidič. Oba muži se skryli po straně silnice a nakonec našli úkryt v blízkých domech. Podle zprávy, kterou o incidentu vydala agentura AP, byl při střelbě zasažen do hrudi dvacetiletý mladík, kterého pak měl odvézt taxík.

S tím, jak čelí pokračujícím útokům, se američtí vojáci uchylují k bezohlednému a nerozlišujícímu používání síly, uvádí Human Rights Watch. "To vystavuje všechny civilisty, nejen novináře, obrovskému riziku," upozorňuje výkonný ředitel divize HRW pro Střední východ a severní Afriku Joe Stork. Připomíná, že jako okupační síla v Iráku nesou Spojené státy závazek zajistit bezpečnost způsobem, který odpovídá mezinárodnímu humanitárnímu právu a lidskoprávním standardům: což zahrnuje i požadavek vyhnout se nepřiměnému poškozování civilních obyvatel.

Jana Sobotková

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

25. 9. 2003
25. 9. 2003

-
Internetové tipy Econnectu
Regionální rozvoj v katalogu odkazů Ekolink
Fórum obnovy venkova: stránky Spolku pro obnovu venkova
Národní síť zdravých měst
Udržitelný rozvoj, Agenda 21 a místní Agenda 21 - stránky ČEÚ
Vesnice roku

O Autorech

Jana Sobotková

Autorka je redaktorkou Econnectu pro lidská práva, sociální oblast a gender.

-

Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz