Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - kultura
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > komentáře
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Máte domov? Jděte do NoD!

26. 9. 2003 -, Econnect/SCCA

Vchod z ulice do pražského experimentálního prostoru NoD bude v sobotu a neděli otevřený nejen pro zevlouny, návštěvníky, diváky, kolportéry, hlasatele, chodce a důchodce z Dlouhé ulice, ale i pro spřízněné duše po celém světě. Nakouknout v tu dobu do NoD bude možné i na dálku za využití komunikačních technologií. Důvodem proč tak učinit je netradiční akce, které se přibližně mezi polednem a devátou hodinou večerní budou moci po tyto dva dny návštěvníci NoD zúčastnit.

Akce bude věnována především lidem, kteří obvykle nemají přístup k moderním technologiím a výhodám (ale ani nevýhodám), které z jejich využívání plynou. Organizátoři přitom doufají, že tito lidé do NoD přijdou a do akce se aktivně zapojí. Centrálním tématem akce je bezdomovectví a relativita hranic mezi pojmy domov - úkryt - vězení. Během akce budou tedy její účastníci hledat odpovědi na otázky, které se týkají nejenom bezdomovců, ale každého kdo nepovažuje chrastění klíčů v kapse za celoživotní samozřejmost jež je "přece všude normální".

Do akce se prostřednictvím internetových technologií zapojí několik "uzlů" z různých částí světa. Návštěvníci (ať už ti, kteří do NoD zavítají, anebo ti, kteří se zúčastní on-line) budou mít tedy možnost zjistit, že bezdomovectví je fenomén mezinárodní, že lidé bez domova toho mají mnoho společného, bez ohledu na jejich věk, rasu a jazyk kterým hovoří. Jak uvádějí organizátoři z Rádia Jelení, komunikační kanál, který bude otevřen během dvoudenní akce, by se měl stát dočasným mostem, jež "otevírá obousměrný provoz a dává lístky cestujícím někdy bez domova, bez papírů, pasu, bez možnosti vydat se do zahraničí, často bez peněz a bez výhod spojených s tzv. osvobozenou a sjednocenou Evropou."

Technicky půjde o propojení prostřednictvím internetu za využití speciálních programů umožňujících interaktivní výměnu textu, zvuku a obrazu. Primárně bude tento virtuální "most" otevřen mezi několika centry, které na projektu spolupracují. Očekává se však, že se do něj přes internet zapojí mnoho dalších lidí, kterých se téma domovectví vs. bezdomovectví týká, zajímají se o ně, a chtějí hledat odpovědi na své otázky prostřednictvím virtuálního setkání se sobě podobnými a se samými bezdomovci.

Kromě internetového "oka do vzdálených světů" budou během akce v NoD probíhat také improvizované performance, podobně jako tomu bude v ostatních místech, která akce Streets, Stories, Faces propojí.

Víkendová akce není vyvrcholením nějakého projektu. Naopak, měla by být jeho počátkem a inspirativním příkladem. K interaktivnímu propojení účastníků bude využit nový a pro podobné účely speciálně vyvinutý program. Technika jež je obvykle používaná při dálkových (on-line) konferencích je obvykle drahá a její použití bývá exkluzivní záležitostí. Program www.keyworx.org který bude o víkendu využit, naopak umožňuje zapojit se do interaktivní spolupráce a komunikace lidem (tedy zatím jen mackistům), ale dokonce i těm, kdo počítač nemají a stojí na ulici s mobilem schopným posílat sms zprávy. Využívání programu má tedy v budoucnu v co nejvyšší možné míře přispívat k překlenování propasti mezi těmi kdo "mají" a kdo "nemají". Mezi těmi, kdo u nás "nemají" jsou bezdomovci na prvním místě a proto je víkendová akce věnována právě jim. Podobné technické prostředky však snad budou v budoucnu využívány k nahlédnutí do světa i jiných skupin lidí kteří tu žijí s námi, kterým však moc nerozumíme a někdy ani moc rozumět nechceme. Snad proto že podvědomě tušíme, že hranice mezi námi a nimi je nejistá a pofidérní.


Econnect přináší rozhovor s jedním z organizátorů tohoto experimentu, Milošem Vojtěchovským z pražského Centra pro současné umění. Rozhovor si také můžete poslechnout v plném znění ve formátu rm (Real Player). Technické informace o programu, který bude využit během víkendové akce a instrukce jak se můžete do celé akce zapojit prostřednictvím svých domácích počítačů, naleznete pod rozhovorem.

Kdo je iniciátorem celého happeningu?

MV: Iniciátorem je Rádio jelení a technickým partnerem je de Waag - Centrum pro stará a nova media v Amsterodamu (www.waag.org). Ve Waag naprogramovali software www.keyworx.org, který má sloužit ke spolupráci a komunikaci pomoci digitálního obrazu, zvuku, textu po síti. Pokoušeli jsme se nalézt téma, které znamená trochu víc než jen aplikaci nového nastroje. A vyšli z toho například bezdomovci. Jsou všude po světě a možná internet může byt zajímavý nastroj pro artikulaci jejich vlastního pohledu na věc a vlastně také takový „zesilovač na solidaritu“. Nevnímáme akci jako poukazování na tragické stránky způsobu života určitě skupiny obyvatelstva. Oslovili jsme hlavně Novy prostor, kde experimentovali před časem s NAEX TV, kterou připravují lidi bez domova více méně hlavně pro sebe. Cílem pokusu je v prvé řadě otevřít diskuzi kolem otázky pro koho vlastně jsou nové technologie a na co se dají používat mimo zavedené způsoby a pasivní konzum.

Kolik měst a jaká města budou během akce propojena?

MV: To ještě přesně nevíme, bohužel je aktivní účast závislá na používání jednoho programu, jenž je sice zadarmo k dispozici ale ke kterému se teprve hledá komunita. Domlouváme se s New Yorkem, Amsterodamem, Vilniusem, Bruselem, Tokyem, Boulderem v Coloradu, ale připojit se může každý, i když třeba jen chatem, nebo pomocí SMS.

Můžete prozradit něco konkrétnějšího, pokud se týče zaměření (programu) celé akce, než to, co je uvedeno v pozvánce na stránkách Rádia Jelení?

MV: bude to improvizace a nechejte se překvapit.

Můžeme tušit, kdo bude na druhé straně spojení?

MV: Doufáme ze lidi, které téma bezdomovectví zajímá a třeba i bezdomovci. Podobná akce byla před časem v USA a měla poměrně velký ohlas.

V upoutávce na akci máte napsáno "free speech on distance made by and for homeless". Je-li akce určena (také) bezdomovcům, pokusili jste se je oslovit, aby v sobotu a v neděli do NoD přišli? Pokud ano, tak jak?

MV: Prostřednictvím NOVÉHO PROSTORU

Jakou šanci mají ti, kteří nebudou v dané chvíli u počítačů? Bude ze sobotního a nedělního happeningu pořízen záznam?

MV: Jestli tomu technologičtí duchové budou nakloněni, tak to bude v archivu na Rádiu jelení. Jde ale hlavně o návod k použití, a věřím, že se najdou nejen sponsoři, ale hlavně zájemci z různých profesí, kteří v tom budou chtít pokračovat. Keyworx je jen jedna z možností a bezdomovectví je jen jedno z témat, pomocí kterých se mohou lidé dorozumívat mimo státem profiltrovaná a komerční masmedia.

(Záznam celého rozhovoru si lze přehrát ve formátu Real Media)

Technické poznámky:

program můžete poslouchat a sledovat pokud jste připojeni k internetu pokud otevřete v určenou dobu okno na http://www.radiojeleni.cz/live. Nebo na rtsp: waag/upt.sdp, nebo http://anatomic.waag.org/upt.mov

Potřebuje si však napřed stáhnout zadarmo program Quicktime player. http://www.apple.com/quicktime/download/

Prostředí pro aktivní účast na vysílání U.P.T. je software www.keyworx.org, které je zdarma, ale bohužel jen pro MacIntosh. Je to multi-user cross media synthesizer - program který umožňuje několika účastníkům zpracovávat, sdílet a vysílat obrazy, zvuky a texty v reálném čase. Technické podobnosti o programu: Guy van Belle - Society for Old and New Media Amsterdam guy@waag.org Další možnosti pro snadné vysílání na internetu Mpeg4Ip - open source aplikace MpegIV a Divx. Nabízí řadu nástrojů pro vytváření vysílaní pro windows, apple a linux http://mpeg4ip.sourceforge.net

Open Source Darwin Streaming Serve(DSS) je aplikace QuickTime streaming server vytvořená pro a vyvinutá společností Apple. Programátoři Mpeg4ip zde spolupracovali s těmi, kteří programovali DSS. Darwin server poskytuje možnost distribuovat streamované soubory po síti. http://developer.apple.com/darwin

Dyne cdrom je balíček s audio a video aplikacemi a jsou konfigurovány tak, aby měli snadné ovládání.Stačí, když vložíte CD do počítače. Každý počítač se tak změní na streamovací server. http://dynebolic.org

Ffmpeg je komplet řešení na nahrávání, převádění a streamování (vysílání po internetu) audia a videa. Jeho součástí je libavcodec: audio/video codec library. FFmpeg je programován pro Linux, ale je kompatabilní s většinou systémů OS, Windows. http://ffmpeg.sourceforge.net
Všechny balíčky jsou volně ke stažení (open source), jsou ve vývoji a používá je široká veřejnost.

další Info: Milos Vojtechovsky, Jan Dufek, Tomáš Žižka, Miroslav Drábek
milos@fcca.cz
jan@radiojeleni.cz




Miloš Vojtěchovský

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

O Autorech

Karel Novotný

Správce sociální oblasti Econnectu

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz