Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Pište Bushovi, aby zrušil trest smrti, vyzývají aktivisté

2. 10. 2003
Jana Sobotková [Econnect] -


Od roku 1977 do srpna 2003 bylo v USA popraveno 871 lidí, v současné době čeká v celách smrti 3 525 vězňů. Takové jsou statistiky Amnesty International (AI), která za jeden ze svých cílů považuje i celosvětové zrušení absolutního trestu. "Jednejte! Napište ještě dnes prezidentu Spojených států Amerických Georgi W. Bushovi a požadujte, aby přehodnotil svou podporu trestu smrti," vyzývají čeští aktivisté AI.

Organizace uvádí, že spolu s Íránem, Nigérií, Pákistánem a Demokratickou republikou Kongo patří Spojené státy do koalice pouhých pěti zemí, které uplatňují vykonávání trestu smrti i v případě mladistvých delikventů: od roku 1990 v USA popravili devatenáct lidí, kteří se provinili ještě před dosažením věku osmnácti let. Pro srovnání: ve zbytku světa jich bylo čtrnáct. "Ve svých věznicích používají zařízení způsobující elektrické šoky, jako jsou opasky, štíty nebo pistole. Tyto ochromující zbraně vyvážejí i do zahraničí," upozorňují aktivisté.

Amnesty připomíná, že trest smrti pro mladistvé je zakázán mezinárodní úmluvou o lidských právech, ale USA přesto stále tento druh trestu vykonávají. Pro ty, kdo s trestem smrti nesouhlasí a chtějí svůj nesouhlas dát prezidentu Bushovi najevo, je k dispozici – ať už pro přímé použití, anebo jako inspirace – text dopisu. "Apeluji na Vás, abyste přehodnotil svou podporu trestu smrti, obzvláště pokud jde o popravy takzvaných dětských pachatelů. Většina zemí upustila od zakotvení trestu smrti v zákoně či od jeho uplatňování v praxi. Tento fakt vytěsňuje Spojené státy Americké jednoznačně mimo snahy mezinárodního společenství. Apelujeme na Vás, abyste zaujal postoj proti tomuto krutému, brutálnímu a kontroverznímu trestu," píše se v dopise.

Amnesty International se staví proti trestu smrti ve všech případech, protože se jedná o porušení práva na život a porušení práva odsouzeného nebýt předmětem krutého, nehumánního či ponižujícího potrestání. Na nepřípustnost absolutního trestu budou aktivisté upozorňovat i příští pátek – desátý říjen je připomínaný jako Světový den proti trestu smrti. V Brně tak například budou při happeningu pod symbolickou šibenicí přesvědčovat kolemjdoucí, aby svým podpisem připojeným k dopisu za odsouzeného žádali zrušení jeho trestu – dopisy pak budou putovat nejen do USA, ale i do dalších zemí, které trest smrti vykonávají. Vězňům svědomí čekajícím v cele smrti bude věnován také středeční koncert Jaroslava Hutky v brněnské jazzové kavárně Podobrazy.

Jana Sobotková

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

26. 10. 2003
26. 11. 2003
13. 12. 2003

-
Zprávy z Infoservisu společnosti Člověk v tísni
Infoservis

O Autorech

Jana Sobotková

Autorka je redaktorkou Econnectu pro lidská práva, sociální oblast a gender.

-

Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz