Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Krása: Zdravotně postižení se cítí politicky diskriminováni

6. 10. 2003
[Radio Praha] -


Občané se zdravotním postižením jsou podle předsedy Národní rady zdravotně postižených Václava Krásy politicky diskriminováni. Chybí jim především zákon o sociálních službách. "Také v oblasti vzdělávání máme pořád ustanovení, podle něhož je možné zbavit povinné školní docházky z důvodu zdravotního postižení. Rodiče dětí se zdravotním postižením si nemohou zvolit cestu vzdělávání pro svoje handicapované dítě, tedy mezi speciální a běžnou školou," řekl v sobotu Krása.

Diskriminace osob se zdravotním postižením je námětem národní konference, která se koná od pátku do neděle v Benešově. Její účastníci přijali prohlášení, v němž vyzvali představitele parlamentních politických stran ke konkrétní odpovědi, zda a kdy se budou jejich připomínkami zabývat. "Předvolební slogany o podpoře lidí se zdravotním postižením jsou bez nich pouhým veletrhem dobročinných frází," stojí v prohlášení.

Konference je podle Krásy největší akcí pořádanou v České republice v rámci Evropského roku osob se zdravotním postižením. "Jejím cílem je připomenout představitelům státu a samospráv, že je tady skupina občanů, která je z důvodu nedostatečné legislativy a možná i nedostatečného chápání pořád diskriminována," konstatoval. Mrzí ho proto malý zájem představitelů vlády a hejtmanů o jednání.

Na druhou stranu Krása vyzvedl zlepšení komunikace a spolupráce s ministerstvem pro místní rozvoj a ministerstvem dopravy nebo s místopředsedou vlády Petrem Marešem. "Dokázali jsme například prosadit program Mobilita pro všechny," připomněl.

Národní radě zdravotně postižených se podle Krásy nedaří prosadit změny v zákoně o sociálních službách, v zákoně o rozpočtovém určení daní nebo v zákoně o ucelené rehabilitaci. "Demonstrovali jsme, vypsali jsme petici.... Vláda na naše připomínky nereagovala," posteskl si.

Národní radu zdravotně postižených založily v roce 2000 organizace občanů se zdravotním postižením. Jejími členy je nyní 81 organizací, které zastupují téměř 250.000 lidí



DISKUSE - KOMENTÁŘE:


-
Informační partneři Zpravodajství ECN
-

Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz