Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Afghánské ženy v "každodenním ohrožení"

7. 10. 2003
[BBC] -


Organizace bojující proti porušování lidských práv Amnesty International tvrdí, že od pádu hnutí Taliban se v Afghánistánu úděl tamních žen příliš nezlepšil.

Podle Amnesty International afghánský právní systém tamní ženy nechrání a jejich práva justice častěji porušuje než hájí. Zpráva přichází den před zveřejněním nové afghánské ústavy, která by podle aktivistů úděl žen mohla zlepšit.

Tisíce dívek dnes chodí do školy a řada žen se vrátila do práce. Podle zprávy Amnesty International se ale mnoha ženám nedostává potřebné ochrany.

Jak uvádějí humanitární organizace, nebezpečí znásilnění je velmi vysoké. Dívky jsou už od osmi let nuceny k sňatkům a ženy nemají oporu v systému trestního práva.

Během války proti Talibanu slibovali světoví vůdci, že po konfliktu budou afghánské ženy osvobozeny, ale mnoho z nich je utlačováno jako kdykoli předtím.

Připravují se sice nové zákony, které by měly zajistit lepší postavení žen. I kdyby však byly schváleny, panují pochybnosti, zda budou státní orgány schopné je naplňovat.



DISKUSE - KOMENTÁŘE:


-
Informační partneři Zpravodajství ECN
-

Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz